
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαίνεται να τροφοδοτεί μια αναβίωση των επιχειρηματικών συμφωνιών που θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδα στις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες στα 316 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το επόμενο έτος, ένα άλμα περίπου 5,7% σε σχέση με το 2024.
Σύμφωνα με στοιχεία της Coalition Greenwich, που παραθέτει το Reuters, οι τραπεζίτες συγχωνεύσεων και εξαγορών προβλέπεται να συγκεντρώσουν περίπου 27,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες το επόμενο έτος. Αν τα νούμερα αυτά επιβεβαιωθούν θα είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά τους σε τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Το παγκόσμιο εισόδημα στην επενδυτική τραπεζική έχει ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μόλις πέντε φορές τα τελευταία 20 χρόνια, δείχνουν τα στοιχεία, με την ισχύ των κερδών τα τελευταία χρόνια να καταπνίγονται από την πανδημία, τον πληθωρισμό και την παγκόσμια πολιτική ανησυχία.
CEOs: Συγχωνεύσεις και εξαγορές σχεδιάζουν 4 στους 10 στο επόμενο 12μηνο – Τι δείχνει έρευνα της ΕΥ
Η πολιτική του Τραμπ
Οι τάσεις του Τραμπ υπέρ των επιχειρήσεων θα πρέπει να βοηθήσουν μια ήδη ακμάζουσα οικονομία των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να ενθαρρύνει μεγαλύτερο όγκο διασυνοριακών συναλλαγών και επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες που κυνηγούν την ανάπτυξη, δήλωσαν οι τραπεζίτες.
«Ξέρω ότι είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που οι τραπεζίτες λατρεύουν να είναι ανοδικοί, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι το τρέχον κλίμα – πολιτική σαφήνεια και μακροοικονομική σταθερότητα – θα συμβάλει στην προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών», δήλωσε ο Richard King, επικεφαλής της εταιρικής τραπεζικής, EMEA, στην Bank of America.
«Υπάρχει μεγάλη δεσμευμένη ζήτηση που πιθανότατα θα επιτευχθεί το 2025», είπε, δείχνοντας τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια καθώς και τους αγοραστές στο εμπόριο σε μια σειρά τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία και η ενέργεια.
Η κυβέρνηση του Τραμπ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, επειδή θεωρείται πιθανό να προχωρήσει σε περισσότερες συμφωνίες μέσω αυτών που είχαν μπλοκαριστεί υπό την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω ανταγωνισμού ή ανησυχιών στρατηγικής σημασίας των ΗΠΑ, δήλωσαν τραπεζίτες.
Τα πιστωτικά προϊόντα και τα μακροοικονομικά προϊόντα των αναδυόμενων αγορών είναι πιθανό να σημειώσουν το μεγαλύτερο άλμα σε σχέση με τα στοιχεία του 2024 το επόμενο έτος, με αύξηση 6% το καθένα, ενώ οι συναλλαγές σε προϊόντα που σχετίζονται με τα επιτόκια θα μπορούσαν να συρρικνωθούν έως και 3,5%.
«Έχουμε υγιείς εταιρικούς ισολογισμούς, αλλά έχουμε ένα περιβάλλον επιτοκίων που έχει αυξήσει το κόστος κεφαλαίου…άρα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι αδρανείς», δήλωσε ο Taylor Wright, συνεπικεφαλής του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα στη Barclays προβλέποντας ότι οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών θα δραστηριοποιηθούν τόσο ως αγοραστές όσο και ως πωλητές επιχειρήσεων.
«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος, κατά την άποψή μας, είναι το μπαλαντέρ. Είναι δύσκολο να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, αλλά χωρίς αυτό, βλέπουμε πολλούς παράγοντες που υποδηλώνουν ότι οι επόμενοι 12 έως 24 μήνες θα είναι πολύ καλοί για την επενδυτική τραπεζική».
Με τα έσοδα να αυξάνονται, οι πληρωμές των τραπεζιτών φαίνονται προορισμένες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, αν και τα μπόνους θα παραμείνουν προς το παρόν κάτω από τα επίπεδα του 2021.
Η Johnson Associates, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι οι μισθοί των τραπεζιτών θα αυξηθούν σχεδόν σε κάθε επιχειρηματική μονάδα, με εξαίρεση τις επενδύσεις σε ακίνητα.


Latest News

Όταν οι μετοχές πέφτουν ο Μπάφετ διαβάζει... ποίηση - Οι στίχοι που προτιμά
Αν συμβεί μια μεγάλη βουτιά «προσέξτε αυτούς του στίχους» συνηθίζει να λέει ο Γουόρεν Μπάφετ

To δασμολογικό μπαράζ Τραμπ δοκιμάζει τα όρια των κεντρικών τραπεζών
Η επόμενη εβδομάδα κρίνεται κρίσιμη αναφορά με τη νομισματική πολιτική - Οι καθοριστικές αποφάσεις

Στο τιμόνι της LVMH για άλλα δέκα χρόνια ο Μπερνάν Αρνό;
Η LVMH θα επιδιώξει να αυξήσει το όριο ηλικίας για τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρό της Μπερνάρ Αρνό στην ετήσια γενική συνέλευση

Ψηφίζει στην Ελλάδα για νέο πρόεδρο η ΔΟΕ - Τα μεγάλα ερωτηματικά για το οικονομικό της μοντέλο
Δεν είναι λίγες οι κριτικές που δέχεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για το μοντέλο λειτουργίας της και καλούν για μείωση εξόδων

Η μυστική επένδυση του Πόλσον - Το ιστορικό κτήριο των 10 ορόφων στη Ν. Υόρκη
Το χρέος των 40 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο Πόλσον χωρίς να γίνει αμέσως γνωστό

Μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα με μια Γερμανία που ξοδεύει χωρίς όριο;
Για να αποτρέψει τη Ρωσία, οι ειδικοί σε θέματα άμυνας πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανά 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για τις ένοπλες δυνάμεις της

Πλούσιους νέους Αμερικανούς αναζητά η Μποτσουάνα για τα διαμάντια της
Για να πουλήσει διαμάντια, η Μποτσουάνα αξιοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα οπως το Instagram και το TikTok

Η Ευρώπη αναζητά νέες διαστημικές συνεργασίες στην ταραχώδη εποχή Τραμπ
Η Ευρώπη θέλει να τονώσει την άμυνα της και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην άμυνα

Γιατί η Ευρώπη υστερεί στη δημιουργία υπερπλουσίων
Οι σημαντικές εμπορικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και οι επικερδείς τους βιομηχανίες, έδιναν την ευκαιρία για δημιουργία πλούτου αλλά τα «παλιά, καλά χρόνια» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής