«Μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εταιρεία μας Metlen Energy & Metals, κατάρτισε ένα σχέδιο για 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής βωξίτη και αλουμίνας καθώς και μια ολοκαίνουργια μονάδα παραγωγής γαλλίου», αναφέρει σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι οι εξαρτήσεις της Ευρώπης έχουν επιδεινωθεί από την έλλειψη ευνοϊκής πολιτικής για πραγματικές, υπάρχουσες βιομηχανίες.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Παρέμβαση για τις σπάνιες γαίες – Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία

«Καθώς η νέα Επιτροπή ξεκινά τη θητεία της, αναμένουμε με ανυπομονησία να δούμε μετρήσιμα και άμεσα κίνητρα -και την άρση των φραγμών- για τις ευρωπαϊκές εταιρείες εξόρυξης και μεταλλουργίας, να ασχοληθούν με την παραγωγή αυτών των Πρώτων Υλών», καταλήγει στην ανάρτησή του.

Η παρέμβαση του Αυγούστου

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο κ. Μυτιληναίος είχε εκφράσει την έντονη αντίδρασή στην απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με ανάρτησή του το LinkedIn, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε τότε ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών: «Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες.

Ελλιπή μέτρα

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια).» υπογράμμισε, τονίζοντας τότε: «Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια