Η Ουκρανία παρουσίασε το δικό της «πυραυλοκίνητο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, χωρίς να έχει την ανάγκη των δυτικών συμμάχων της.

Η Ουκρανία παρουσίασε την Παρασκευή ένα νέο «πυραυλοκίνητο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» τοπικής παραγωγής, το οποίο, όπως είπε, έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, υπερδιπλάσιο του μεγαλύτερου βεληνεκούς που αποδίδεται σε πυραύλους που προμηθεύονται οι δυτικοί σύμμαχοι.

Ζελένσκι: Ζητά όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν διαπραγματευτεί με τη Ρωσία

Το μη επανδρωμένο σκάφος, που ονομάζεται «Peklo» – που σημαίνει κόλαση στα ουκρανικά – είναι το δεύτερο τέτοιο «πυραυλοκίνητο μη επανδρωμένο αεροσκάφος» που παρουσιάστηκε από το Κίεβο, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την ικανότητά του να πλήττει βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 700 χλμ/ώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κρατικής ουκρανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Ukroboronprom κατά την τελετή παράδοσης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον αρχιστράτηγο Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την παρουσίαση των νέων drones.

Η Ουκρανία δημιούργησε ένα drone αντίστοιχο με πύραυλο κρουζ

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες και δεν δόθηκαν στοιχεία για το βεληνεκές ή την ταχύτητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η Ουκρανία έχει δώσει στη δημοσιότητα ελάχιστες λεπτομέρειες για την οπλική της βιομηχανία, επικαλούμενη ανησυχίες για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών στη Μόσχα.

Ο υπουργός παραγωγής όπλων της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters τον Νοέμβριο ότι ο «πύραυλος-drone» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάτι παρόμοιο με έναν πύραυλο κρουζ, ο οποίος πετά χαμηλά σε καθοδηγούμενη πορεία προς τον στόχο του, συνήθως κάτω από την ταχύτητα του ήχου.

Τα drones είχαν μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, με μικρά φτερά σε κάθε πλευρά και δύο πτερύγια στην ουρά. Οι πύραυλοι ATACMS που προμηθεύουν οι ΗΠΑ έχουν δηλωμένο βεληνεκές λίγο πάνω από 300 χιλιόμετρα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία εκ του μακρόθεν

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους και στόχους υποδομών σε όλη την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει επιδιώξει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, αλλά οι σύμμαχοί του μέχρι τον περασμένο μήνα αντιστέκονταν στις εκκλήσεις να επιτραπεί η χρήση των πυραύλων τους σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Η Ουκρανία προσπάθησε να εξισορροπήσει το χάσμα χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, εκτοξεύοντας ελικοφόρα drones γεμάτα εκρηκτικά σε στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία αναπτύσσει τέσσερις διαφορετικούς πυραύλους.

Ωστόσο, παρά τις επιτυχείς εκτοξεύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, το πρόγραμμα πυραύλων έχει ταλαιπωρηθεί από προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε προηγουμένως στο Reuters ο υπουργός Εξοπλισμών της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα