Έτοιμες να ανοίξουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα της ρευστότητας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν εξυγιανθεί και θωρακισθεί πλήρως κεφαλαιακά. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δυναμικοί κλάδοι, όπως οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ποτά και ο τουρισμός που μπορούν να σύρουν το κάρο της ανάπτυξης ακόμη πιο γρήγορα.

Χρήστος Μεγάλου: Καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ. ευρώ για την Πειραιώς την επόμενη 4ετία

Οι προοπτικές που ανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες απασχόλησαν τις εργασίες του 4ου ΟΤ FORUM, με κορυφαίους εκπροσώπους του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου να καταθέτουν τις απόψεις τους.

Το τέλος της εφετινής χρονιάς θα βρει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα ελάχιστα εποπτικά όρια

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς και η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού ανέλυσαν τις δυνατότητες που υπάρχουν και τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να μεγαλώσουν το αποτύπωμά τους.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν το μεγάλο σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν πλέον τη δυνατότητα να περάσουν στην κλασική τραπεζική, εκφράζοντας παράλληλα έναν προβληματισμό για τον τρόπο χρηματοδότησης των εταιρειών πέραν όσων είναι απόλυτα υγιείς.

Ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα και μπορούν να εκταμιεύσουν ποσά για επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα, επισημαίνοντας ότι η Eurobank αύξηση 10% τα δάνεια για τις επιχειρήσεις ενώ τόνισε ότι κάνει ότι μπορεί και για τις μικρές επιχειρήσεις.

Η κα. Βρεττού σημείωσε ότι η Attica Bank θα είναι παρούσα σε όλους τους κλάδους και δεν θέλει να είναι μόνο των μηχανικών, προσθέτοντας θέλουμε να ακολουθήσουμε την ανάπτυξη της χώρας, με τις υποδομές καταρχήν, χωρίς να παραβλέπουμε τον στεγαστικό τομέα.

Για την πρακτική της τράπεζας στις χορηγήσεις δανείων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank είπε ότι «αν δεν πάρεις ρίσκο δεν είσαι τράπεζα, είσαι ενεχυροδανειστήριο», τονίζοντας ότι το ρίσκο αυτό θα πρέπει να είναι λελογισμένο, καθώς «διαχειριζόμαστε χρήματα καταθετών».

Τράπεζες και πιστωτική επέκταση

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά από μία τριετία υψηλών πτήσεων σε επίπεδο κερδοφορίας έχουν ένα ευχάριστο πρόβλημα να επιλύσουν το επόμενο διάστημα που θα το βρουν μπροστά τους οι τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για τα υψηλά κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, που χτίστηκαν σταδιακά κυρίως με οργανικό τρόπο όλο αυτό το διάστημα.

Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών κατά την εφετινή χρήση, την περίοδο 2022 – 2024, θα έχουν πετύχει αθροιστικά κέρδη άνω των 11 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το τέλος της εφετινής χρονιάς θα βρει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.

Το ζητούμενο λοιπόν, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πώς θα αξιοποιήσει κάθε όμιλος το πλεονάζον κεφάλαιο για την βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους.

Όπως λένε, αναμφίβολα μεγάλο βάρος θα πέσει τα επόμενα χρόνια στην επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και στην αύξηση των διανεμόμενων κερδών, τόσο με μετρητά, όσο και με προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ταυτόχρονα όμως τα διοικητικά τους επιτελεία θα είναι σε επιφυλακή για να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατή ευκαιρία μεγέθυνσης με μη οργανικό τρόπο, δηλαδή με εξαγορές.

«Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το μέγεθος μετράει περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν έχουν τα καύσιμα για να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι σίγουρο πως θα δούμε νέες κινήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος» σημειώνει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις