Ριζικές αλλαγές φέρνει ο κατώτατος μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Χθες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή με 157 «ΝΑΙ» και 139 «ΟΧΙ» (μεταξύ 295 ψηφισάντων) το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει.
Σημειώνεται πως το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Ο νέος μαθηματικός τύπος που θα υιοθετηθεί θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, το αποτέλεσμα από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού μέσω του νέου μαθηματικού τύπου θα τηρείται απαρέγκλιτα και δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο μη εφαρμογής του, όπως κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ετήσια αύξηση των συντάξεων.
Ο μαθηματικός τύπος θα είναι πλήρως δεσμευτικός για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν θα επιδέχεται κανένα περιθώριο παρέμβασης, ακόμη κι αν η επιτροπή διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ τεκμηριωμένα προτείνει διαφορετικό ύψος αποδοχών.
Η ρήτρα παρέκκλισης θα εφαρμόζεται μόνο όταν η οικονομική συγκυρία το επιβάλει και θα οδηγεί είτε στον περιορισμό της προβλεπόμενης από τον τύπο υπολογισμού αύξησης, είτε στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, σε περίπτωση που η πρόβλεψη είναι αρνητική.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να επιβληθεί μείωση του κατώτατου μισθού.
Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα
Από τον Ιανουάριο του 2025, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1 Απριλίου του 2025.
Υπολογίζεται, ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 830 που είναι σήμερα. Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ.
Ειδικά για τα έτη 2025, 2026 και 2027 ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι εκτός από την επιστημονική επιτροπή θα συσταθεί και επιτροπή διαβούλευσης με ενισχυμένο ρόλο στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και φορείς της οικονομίας (πχ ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ).
Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.
Ο δημόσιος τομέας
Ειδικά για το 2025 η προσαύξηση θα καταβληθεί στους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα, δηλαδή, ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ.
Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί από την 1/4/2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει από τον Απρίλιο του 2025 τα 20 ευρώ ώστε ο μισθός να εξισωθεί και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση.
Latest News
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]
Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Εποπτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαμορφώνουν το κόστος σημειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Εφορία: Δέκα «μυστικά» που κουρεύουν τα φορο-πρόστιμα έως 50%
Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή δήλωση «ομολογίας» φοροδιαφυγής - Εντός 3 ημερών θα πρέπει να εξοφληθεί το 25% της κύριας οφειλής
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023