![Κομισιόν: «Ιστορική συμφωνία» η συμφωνία με τις χώρες Mercosur](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/mercosur-1.jpg)
Από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε τα χαρμόσυνα νέα: μετά από 25 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων και υπαναχωρήσεων, η ΕΕ και η «ζώνη Mercosur» των μεγαλύτερων χωρών της Λατινικής Αμερικής ολοκληρώνουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου για περισσότερους από 700 εκατομμύρια καταναλωτές.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιστορικό ορόσημο» εκτιμά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κάνει λόγο για ένα «ισχυρό μήνυμα» σε όλον τον κόσμο και για «μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών και επενδύσεων που έχουν επιτευχθεί ποτέ».
EE- Mercosur: Εμπόδια και προκλήσεις της επόμενης ημέρας
Αμοιβαία εμπορικά συμφέροντα
Τη ζώνη Mercosur συναποτελούν έξι μεγάλες αγορές της Νότιας Αμερικής: Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα και Βολιβία. Όμως η συμμετοχή της Βενεζουέλας έχει ανασταλεί, ενώ για τη Βολιβία, που είναι το νεότερο μέλος της ομάδας, δεν θα ισχύσει ακόμη η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Στα κύρια σημεία της διαπραγμάτευσης είχε επέλθει από το 2019 συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικανοί καταργούν το 90% των εκατέρωθεν δασμών που ισχύουν σήμερα. Για τους εξαγωγείς στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εξοικονομήσουν τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται σε 110 δισεκατομμύρια (με βάση τα στοιχεία του 2023).
Κατά κύριο λόγο τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να εξάγουν αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα στη Λατινική Αμερική. Από την πλευρά τους οι χώρες Mercosur εξάγουν στην Ευρώπη κυρίως πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. «Πολιτική αναγκαιότητα» χαρακτηρίζει τη συμφωνία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί από κινεζικές εισαγωγές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πολύτιμες «σπάνιες γαίες», οι οποίες αφθονούν στη Λατινική Αμερική.
Αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές
Ωστόσο, η επικείμενη συμφωνία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Από το 2019 μέχρι σήμερα Λατινοαμερικανοί ηγέτες απέρριπταν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για την προστασία του περιβάλλοντος (και ιδιαίτερα για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών) που περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό πρωτόκολλο της συμφωνίας. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής, ο νεοφιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι, απέρριπτε τις σχολαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο αριστερός πρόεδρος της γειτονικής Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν επεξεργαστεί εκ νέου το κείμενο του πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να καταλήξουν σε «σαφείς, συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών». Πάντως η Greenpeace και άλλες οικολογικές οργανώσεις τάσσονται εναντίον της συμφωνίας και θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία των δασών του Αμαζονίου, όπου συνεχώς επεκτείνεται η καλλιέργεια σόγιας και η εκτροφή βοοειδών, με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον.
Αλλά και οι Ευρωπαίοι αγρότες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και το Βέλγιο, αντιδρούν στην επικείμενη συμφωνία. Ακόμη και στη Γερμανία εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Διάχυτος είναι ο φόβος για αθέμιτο ανταγωνισμό από αγροτικά προϊόντα χαμηλού κόστους, προερχόμενα από την αγορά της Λατινικής Αμερικής.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι απόψεις διίστανται. Πολέμιος της συμφωνίας με τις χώρες Mercosur είναι κυρίως η Γαλλία, μάλιστα την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε διαμηνύσει στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι για το Παρίσι η συμφωνία «είναι απαράδεκτη» στην τωρινή της μορφή. Επιφυλάξεις εκφράζουν επίσης η Πολωνία και η Ιταλία. Αντιθέτως, η Γερμανία και η Ισπανία επιθυμούν να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Μακροχρόνιες διαδικασίες επικύρωσης
Η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται βέβαια ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν είναι παρά το «πρώτο βήμα» για τη συμφωνία. Και αυτό γιατί και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επικυρώσουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με τις σχετικές διαδικασίες να απαιτούν χρόνο.
Στην Ευρώπη η συμφωνία θα πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο. Εάν χαρακτηριστεί αμιγώς εμπορική συμφωνία, την υλοποίησή της μπορεί να μπλοκάρει μία ικανή «αναστέλλουσα μειοψηφία» κρατών-μελών, εφόσον σε αυτή συμμετέχουν τουλάχιστον τέσσερις χώρες που εκπροσωπούν το 35% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν