Στο επίκεντρο μιας νέας διαμάχης σχετικά με τη χρήση βαμβακιού από την κινεζική Σιντζιάνγκ βρέθηκε η Uniqlo, αφού μια απλή παρεξήγηση σχετικά με τις πρακτικές προμήθειας, εξελίχθηκε γρήγορα σε μείζον θέμα δημοσίων σχέσεων.

Το περιστατικό, που προήλθε από μια τηλεοπτική συνέντευξη εκ μέρους του ιαπωνικού γίγαντα της ένδυσης στο BBC, αναζωπύρωσε τις μακροχρόνιες συζητήσεις σχετικά με τις εργασιακές ανησυχίες που σχετίζονται με την Σιντζιάνγκ, υπογραμμίζοντας την ευθραυστότητα της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παρερμηνείες για τις διεθνείς μάρκες που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Κίνα.

Esprit: Από το απόλυτο cool, στην πτώση – Πτώχευση σε Γερμανία, ΗΠΑ – Το ελληνικό ερωτηματικό

Το «στραβοπάτημα» της Uniqlo

Το… μπρα ντε φερ προήλθε από ένα μεταφραστικό λάθος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο BBC με τον Ταντάσι Γιανάι, διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Retailing, μητρικής εταιρείας των Uniqlo, Theory, Comptoir des Cotonniers και Helmut Lang.

Ερωτηθείς αν η Uniqlo χρησιμοποιεί βαμβάκι από ττην Σιντζιάνγκ, ο Γιανάι δήλωσε στα ιαπωνικά: «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ, ακόμα», σε ένα σκόπιμα μη δεσμευτικό σχόλιο που χαρακτηρίζει τη διπλωματική γλώσσα.

Ωστόσο, το BBC το μετέφρασε ως «δεν χρησιμοποιεί το βαμβάκι της Σιντζιάνγκ», υπονοώντας μια οριστικότητα που ο Γιανάι προσπάθησε να αποφύγει. Όταν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης πήραν τη μεταφρασμένη δήλωση, η πραγματικότητα πίσω από τις λέξεις χάθηκε, οδηγώντας σε εντυπωσιακούς τίτλους που υποδηλώνουν ότι η Uniqlo είχε αρνηθεί να χρησιμοποιήσει βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ και σχεδίαζε να διακόψει εντελώς τους δεσμούς της.

Κι άλλο λάδι στη φωτιά;

Οι κινεζικές εφημερίδες ενίσχυσαν περαιτέρω την ιστορία, παρουσιάζοντας τα λόγια του Γιανάι ως ευθυγράμμιση με την άρνηση των δυτικών εμπορικών σημάτων να προμηθεύονται βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ – η οποία προκάλεσε μεγάλα μποϊκοτάζ το 2021.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σύντομα αντέδρασαν, με το hashtag «ο ιδρυτής της Uniqlo δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ» να γίνεται για λίγο trend σε πλατφόρμες όπως το Weibo.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πόσο λεπτή και εύκολα παρερμηνευόμενη μπορεί να είναι η διεθνής επικοινωνία, ιδίως όταν αφορά ευαίσθητα θέματα όπως η Σιντζιάνγκ, όπου οι κατηγορίες για καταναγκαστική εργασία έχουν προκαλέσει παγκόσμιο έλεγχο.

Το… μπρα ντε φερ προήλθε από ένα μεταφραστικό λάθος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο BBC με τον Ταντάσι Γιανάι, διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Retailing, μητρικής εταιρείας των Uniqlo, Theory, Comptoir des Cotonniers και Helmut Lang.

Ο κολοσσός Uniqlo

Η Uniqlo έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο λιανοπωλητή fast fashion στην ηπειρωτική Κίνα από την είσοδό της στην αγορά το 2002. Σήμερα, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των παγκόσμιων πωλήσεων της μάρκας, και – σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η H&M – η Uniqlo έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει να πάρει οριστική θέση στο επίμαχο ζήτημα της χρήσης βαμβακιού από την Σιντζιάνγκ, απομονώνοντας την σε μεγάλο βαθμό από τις αντιδράσεις των τελευταίων ετών.

Μέχρι στιγμής, παρά την ενίσχυση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτή η διαμάχη δεν έχει ακόμη προκαλέσει αντιδράσεις των καταναλωτών ανάλογες με προηγούμενα περιστατικά που αφορούσαν την προμήθεια βαμβακιού από την Σιντζιάνγκ.

Ενώ τα σχόλια του Γιανάι προκάλεσαν κάποια κριτική, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Uniqlo δεν έχουν πιάσει τόπο, με πολλούς διαδικτυακούς χρήστες να αντιδρούν στην ιδέα, επικαλούμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απλοί Κινέζοι καταναλωτές. Όπως σημείωσε ένας χρήστης του Weibo, «γιατί να μποϊκοτάρουμε την Uniqlo; Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη».

Ρεαλισμός και μεταστροφή

Αυτή η πιο ρεαλιστική αντίδραση υποδηλώνει μια μεταστροφή του κλίματος μεταξύ των Κινέζων καταναλωτών. Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα παραμένει, η προτεραιότητα είναι όλο και περισσότερο η προσιτή ποιότητα έναντι των καταναλωτικών επιλογών που καθοδηγούνται από τον εθνικισμό.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το JingDaily, το περιστατικό αυτό υπενθυμίζει την επισφαλή θέση που κατέχουν οι παγκόσμιες μάρκες στην Κίνα, ιδίως όσον αφορά τα πολιτικά ευαίσθητα θέματα. Ενώ η πρόσφατη πρόκληση της Uniqlo υποδηλώνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να υποστηρίξουν εθνικιστικά μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια της οικονομικής αβεβαιότητας, ο εφησυχασμός θα ήταν επικίνδυνος.

Για την Uniqlo και άλλες διεθνείς μάρκες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, όμως είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι όλες οι επικοινωνίες ελέγχονται προσεκτικά σε όλες τις γλώσσες και τα πλαίσια για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Η φιλοδοξία του Γιανάι να καταστήσει την Uniqlo τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων παγκοσμίως εξαρτάται από την κινεζική αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να κινείται προσεκτικά, εξασφαλίζοντας σαφήνεια σε κάθε λέξη – είτε στα ιαπωνικά, είτε στα αγγλικά, είτε στα κινεζικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή