Νομικά διάτρητη και οικονομικά πανάκριβη, η συμφωνία της κυβέρνησης της μεταφασίστριας Τζόρτζια Μελόνι με αυτή των Τιράνων για την μεταφορά αιτούντων άσυλο σε αλβανικά εδάφη καταρρέει με γδούπο.

Στα δυο κλειστά κέντρα που έχει δημιουργήσει η ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση στην βόρεια Αλβανία, στο Σεντζίν και στο Γκιαντέρ, δεν υπάρχει εδώ και καιρό ούτε ένας μετανάστης.

Τζόρτζια Μελόνι: Το «αλβανικό αδιέξοδο»

Όλοι όσοι μεταφέρθηκαν εκεί από τις 11 Οκτωβρίου -μόλις 24 άτομα- επέστρεψαν άρον άρον με δικαστική απόφαση πίσω στην Ιταλία.

Έκτοτε την άγουσα πήραν αστυνομικοί, καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί που απασχολούνται από τη Medihospes, τον συνεταιρισμό που διαχειρίζεται την κοινωνική και υγειονομική βοήθεια των ιταλικών κέντρων στην Αλβανία.

«Τα κέντρα παραμένουν ανοιχτά και εποπτευόμενα», επιμένει το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όμως από τις 25 Νοεμβρίου έχουν απομείνει εκεί μόλις επτά μέλη του Medihospes, όλοι απασχολούμενοι σε διοικητικά πόστα.

«Η κυβέρνηση πέτυχε στην επιχείρηση επαναπατρισμού, όχι των μεταναστών, αλλά των υπαλλήλων που είχαν σταλεί στην Αλβανία»,  σχολίασε σαρκαστικά ο Ρικάρντο Μάγκι, γραμματέας του κεντρώου κόμματος Più Europa.

«Μια επονείδιστη αποτυχία, ευτυχώς».

Στηλιτεύοντας δε τα σχέδια της κυβέρνησης Μελόνι, τόνισε πως «από το άνοιγμα των κέντρων μέχρι σήμερα, έξι χιλιάδες μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία» και «αν οι δικαστές δεν είχαν εφαρμόσει τους νόμους, θα υπήρχαν μόλις 18 στην Αλβανία».

Από τη Ρώμη μέχρι την Κατάνια, δικαστήρια έκριναν παράνομη την κράτηση μεταναστών στην Αλβανία, εγείροντας σε ορισμένες περιπτώσεις αμφιβολίες και σε άλλες ευθέως αντιρρήσεις για την εφαρμογή του κυβερνητικού διατάγματος περί «ασφαλών χωρών», όπου μπορούν να γίνουν επαναπατρισμοί και απελάσεις.

Το δικαστικό μπλόκο βασίστηκε σε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, που ορίζει ότι μια τρίτη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής», όταν αυτό ισχύει σε όλη την επικράτειά της.

Με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας να έχει πρακτικά ανοίξει βεντέτα με τους δικαστές, χαρακτηρίζοντάς τους «πολιτικοποιημένους», το θέμα έχει πια φτάσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Γενική άποψη των εγκαταστάσεων που έχτισε η Ιταλία στην Αλβανία για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο (REUTERS/Florion Goga/File Photo)

Πυρ ομαδόν κατά της Τζόρτζια Μελόνι

Κατόπιν προσφυγής του ιταλικού ΥΠΕΣ, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφασίσει αν οι δικαστές μπορούν να έχουν λόγο στην αξιολόγηση περί «ασφαλούς χώρας».

Στην Βουλή εν τω μεταξύ η κυβερνητική πλειοψηφία προωθεί διάφορες τροποποιήσεις συναφών με το θέμα νόμων.

Η πιο επίμαχη αφορά στην αφαίρεση της αρμοδιότητας έγκρισης των κρατήσεων μεταναστών σε εξωχώρια κέντρα από τα τμήματα δικαστηρίων αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, και την ανάθεσή της σε εφετεία.

Η σύγκρουση κυβέρνησης-δικαστών είναι πλέον ανοιχτή.

Σχεδόν ομόφωνα τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την ακροδεξιά κυβέρνηση για δημοκρατική εκτροπή, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και παταγώδη αποτυχία.

«Η κυβέρνηση Meloni, η οποία καυχιόταν ότι βρήκε λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, πρέπει να λογοδοτήσει για τα χρήματα που σπαταλήθηκαν, τη διεθνή ντροπή και τη χαμένη αίσθηση του κράτους», τόνισε ο Φιλιμπέρτο Τζαράτι, βουλευτής της Συμμαχίας Πρασίνων και Αριστεράς και μέλος της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων.

«Αυτό που μένει στην Αλβανία είναι μια κολοσσιαία κατασκευή, χτισμένη από ντόπιους επιχειρηματίες με χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων», έγραψε στο Χ ο πρώην πρωθυπουργός, νυν ηγέτης του κόμματος Italia Viva, Ματέο Ρέντσι.

Χαρακτηρίζει την Τζόρτζια Μελόνι «υπεύθυνη για μια άνευ προηγουμένου σπατάλη πόρων, απλά και μόνο από εκλογικό καπρίτσιο».

Το κόστος της συμφωνίας για την λειτουργία των κλειστών κέντρων στην Αλβανία -περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος πενταετίας- έχει ανάψει «λαμπάκια» στην αντιπολίτευση, με φόντο τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας, την υποχρηματοδότηση ζωτικών δημόσιων υπηρεσιών (από την εκπαίδευση, μέχρι την υγεία) και την αναθεώρηση επί τα χείρω των ρυθμών ανάπτυξης (μόλις 0,5% φέτος, από 1% που προβλεπόταν τον Ιούνιο, και 0,8% το 2025, αντί 1,1%).

Αυτά, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος (και) κατά της Ιταλίας, τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, το διογκωμένο δημόσιο χρέος της οποίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει πέριξ του 130% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαμαρτυρία ακτιβιστών στην Αλβανία κατά της λειτουργίας των ιταλικών κλειστών κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο, τον περασμένο Οκτώβριο (REUTERS/Florion Goga/Φωτογραφία αρχείου)

Πολιτικές ζυμώσεις

Εν μέσω εντάσεων και εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού Ακροδεξιάς-Κεντροδεξιάς (στα τέλη Νοεμβρίου η Φόρτσα Ιτάλια καταψήφισε τροπολογία της Λέγκα για μείωση της εισφοράς υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης Rai), οι ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της αριστερής αντιπολίτευσης εντείονται για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου.

Τελευταία προσθήκη στο εγχείρημα αποτελεί ο πολιτικός μετασχηματισμός του αντισυστημικού και πρώην κυβερνώντος Κινήματος Πέντε Αστέρων (MS5), διαρρηγνύοντας τους δεσμούς με τον λαϊκιστή συνιδρυτή του και μέχρι σήμερα «εγγυητή» των αξιών του, Μπέπε Γκρίλο.

Σηματοδοτώντας μια στροφή από τις ριζοσπαστικές καταβολές του κόμματος, πλέον υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, τα μέλη του ενέκριναν με ψηφοφορία σειρά μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο καταστατικής συνέλευσης.

Πιο κομβική θεωρείται η καταψήφιση πρότασης για απαγόρευση συμμαχιών με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Επιλογή, που πρακτικά ανοίγει το δρόμο για συνεργασία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) της «αντι-Μελόνι» Έλι Σλάιν.

Παρά την επαναληπτική ψηφοφορία (5-8 Δεκεμβρίου) που αξίωσε ο 76χρονος Μπέπε Γκρίλο, καταγγέλλοντας παρατυπίες στην αρχική διαδικασία, η διάσπαση των Πέντε Αστέρων από τον ίδιο τον συνιδρυτή του θεωρείται δεδομένη.

«Έχετε ήδη αποφασίσει και εγώ έχω ήδη χάσει, το ξέρω», ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε στο blog του, χωρίς να περιμένει καν τα νέα αποτελέσματα.

«Το Κίνημα είναι νεκρό», διακήρυξε, «αλλά είμαι αισιόδοξος, γιατί είχε μια εξαιρετική ταυτότητα».

«Αποκτήστε άλλο σύμβολο, συνεχίσετε και κάντε τα δικά σας», ήταν το ειρωνικό μήνυμά του στην ηγεσία του κόμματος, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις του να φτιάξει ένα καινούργιο.

Το θέμα, τόνισε, «δεν τελειώνει εδώ».

Το ερώτημα είναι εάν, πόσοι και ποιοι μπορεί να τον ακολουθήσουν…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα