
Μετά από μήνες υποαπόδοσης, οι γαλλικές αγορές απόλαυσαν την περασμένη εβδομάδα ένα ράλι ανακούφισης, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι απλώς ένα διάλειμμα, καθώς η πολιτική κρίση στη Γαλλία πρόκειται να παραταθεί, ενώ τα τεντωμένα δημόσια οικονομικά της χώρας θα κρατήσουν μακριά τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Σε μια χρονιά που τα περισσότερα από τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου έδωσαν στους επενδυτές διψήφιες αποδόσεις, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 βρίσκεται στο κόκκινο, με πτώση 1,5%, οδεύοντας προς τη χειρότερη χρονιά υποαπόδοσης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές τον Ιούνιο.
Γαλλία: Γιατί οι αγορές δεν πανικοβάλλονται από το δημοσιονομικό χάος… ακόμη
Με την κυβέρνηση να καταρρέει μετά την πρόσφατη ψηφοφορία δυσπιστίας, και το κόστος δανεισμού που ξεπέρασε πρόσφατα αυτό της Ελλάδας, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι τα οικονομικά της Γαλλίας βγαίνουν πλέον επικίνδυνα εκτός ελέγχου.
«Η κατάσταση θα μπορούσε να εκφυλιστεί εάν το έλλειμμα ή ακόμα και οι προβλέψεις για το έλλειμμα δείξουν επιδείνωση», δήλωσε στο Bloomberg, η Claudia Panseri, επικεφαλής επενδύσεων για τη Γαλλία στην UBS Wealth Management. «Πιστεύω ότι οι ασφαλιστές και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις».
Η κάλυψη των short θέσεων στη Γαλλία
Οι γαλλικές μετοχές ανέκαμψαν τις τελευταίες επτά ημέρες, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή τους από τον Φεβρουάριο, και ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα περισσότερα από τα άσχημα νέα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν ήδη προεξοφληθεί. Η πολιτική ηγέτης της δεξιάς Μαρίν Λεπέν έδωσε επιπλέον ώθηση στην αγορά όταν είπε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ξεπεράσει την κατάρρευση της κυβέρνησης για να παραδώσει έναν προϋπολογισμό σε «μερικές εβδομάδες» εφόσον ο επόμενος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μειώσει το έλλειμμα πιο αργά.
Ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικής στη Zurich Insurance Co., δήλωσε ότι λόγω της σημαντικής υποαπόδοσης φέτος, οι γαλλικές μετοχές γίνονται πλέον άξιες εξέτασης.
Αλλά πολλοί άλλοι επενδυτές πιστεύουν ότι το ράλι ανακούφισης δεν θα διαρκέσει και τα πιθανά κέρδη του CAC 40 το 2025 θα περιοριστούν. Ο David Kruk, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στη La Financiere de L’Echiquier στο Παρίσι, απέδωσε ορισμένα από τα πρόσφατα κέρδη μετοχών σε hedge funds που καλύπτουν θέσεις short πριν από το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει θεμελιώδης κίνηση προς τα πάνω, προειδοποίησε.
Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που αποτελούν το 10% του δείκτη αναφοράς, είναι ο βασικός μοχλός της υποαπόδοσης των γαλλικών μετοχών επειδή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε υψηλό κόστος δανεισμού. Η BNP Paribas, η Credit Agricole SA και η Societe Generale SA είχαν έως και 4% του συνολικού ενεργητικού σε γαλλικά κρατικά ομόλογα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Το κόστος δανεισμού
Το κόστος δανεισμού στη Γαλλία παραμένει υψηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και οποιαδήποτε επίπτωση στην οικονομία θα βλάψει τις εταιρείες που εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά.
Κάθε νέος πρωθυπουργός πιθανότατα θα αντιμετωπίσει την ίδια οικονομική πίεση που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το πόσο γρήγορα τα διάφορα κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Μόλις οριστεί, ένας νέος πρωθυπουργός θα προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο, που θα διοριστεί από τον πρόεδρο, και στη συνέχεια θα πρέπει να στείλει ένα νέο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Η Moody’s Ratings δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανατροπή της κυβέρνησης «βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας» και μειώνει την πιθανότητα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Γαλλίας.
Οι γαλλικές μετοχές «θα υποφέρουν περισσότερο σε σύγκριση με άλλες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο Alexandre Hezez, επικεφαλής επενδύσεων του Group Richelieu στο Παρίσι. «Το ασφάλιστρο κινδύνου στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να παραμείνει υψηλό για πολλούς μήνες».


Latest News

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες