Η Νέα Ζηλανδία έχει απαγορεύσει εδώ και χρόνια στους περισσότερους αλλοδαπούς να αγοράζουν σπίτια. Ωστόσο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση άφησε στη διάθεση των διεθνών αγοραστών κάποιες παραθαλάσσιες εκτάσεις, οι οποίες ξεκινούν από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Μια χούφτα αγροτεμάχια μέσης έκτασης 60 στρεμμάτων σε μια περιοχή που ονομάζεται Omarino είναι προς πώληση, σύμφωνα με τον σημερινό ιδιοκτήτη του ακινήτου. Τα οικόπεδα, που βρίσκονται περίπου 225 χιλιόμετρα βόρεια του Όκλαντ, θεωρούνται τα μόνα σημαντικά κομμάτια γης στη Νέα Ζηλανδία που είναι διαθέσιμα σε ξένους αγοραστές.

Νέα Ζηλανδία: Γιατί φεύγουν «οικονομικοί πρόσφυγες» οι πολίτες

Οι ταραχώδεις εκλογές στις ΗΠΑ και οι πιθανές φορολογικές πιέσεις σε πλούσιους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία έχουν φέρει εκ νέου την εστίαση σε πιθανά καταφύγια για τις παγκόσμιες ελίτ. Η απομακρυσμένη τοποθεσία της Νέας Ζηλανδίας την καθιστά αγαπημένο προορισμό για ανθρώπους με βαθιά τσέπη που αναζητούν μια ανάπαυλα από την αναταραχή σε μια γραφική και πολιτικά σταθερή τοποθεσία.

Η Νέα Ζηλανδία ως καταφύγιο πλουσίων

Οι πλούσιοι δεν θέλουν απαραιτήτως να μετακομίσουν μόνιμα στο νησιωτικό έθνος, αλλά θέλουν επιλογές, είπε στο Bloomberg o Γουίλι Σούσμαν, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Bell Gully με έδρα το Όκλαντ, ο οποίος ειδικεύεται σε άτομα με υψηλή περιουσία και στη μετανάστευση.

Η τοποθεσία στη βορειότερη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας είναι γνωστή για το υποτροπικό της κλίμα, το ψάρεμα και την ιστιοπλοΐα

«Αυτό που ψάχνουν είναι να έχουν σαν αποκούμπι τους τη δυνατότητα, αν όλα πάνε στραβά, να μπορεί να μπουν σε ένα αεροπλάνο ή στο γιοτ ή οτιδήποτε άλλο και να φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία και να τους υποδεχτεί κάποιος στο τελωνείο λέγοντας «καλώς ήλθατε στο σπίτι»», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον προέρχεται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν λιγότερο φιλόξενη προς αλλοδαπούς που επεδίωκαν να αγοράσουν ακίνητα τα τελευταία χρόνια. Το 2018, η τότε πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επέβαλε απαγόρευση στους περισσότερους ξένους να αγοράσουν κατοικίες μετά από ένα σκάνδαλο πώλησης διαβατηρίων που αφορούσε τον συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Θίελ.

Αλλά τα κομμάτια που πωλούνται δεν υπόκεινται στην απαγόρευση χάρη στην προνοητικότητα του Κρεγκ Χίτλι, του επιχειρηματία με έδρα τη Νέα Ζηλανδία που κατέχει τη γη.

Ο Χίτλι, ο οποίος έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν συνίδρυσε την πρώτη υπηρεσία συνδρομητικής τηλεόρασης της Νέας Ζηλανδίας, αγόρασε το ακίνητο Omarino έκτασης 8.000 στρεμμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συνειδητοποιώντας ότι θα υπήρχε μια μικρή ομάδα Νεοζηλανδών που θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τα ακίνητα, ζήτησε, και τελικά έλαβε, μια γενική συγκατάθεση να πουλήσει τμήματα σε αλλοδαπούς. Χρόνια αργότερα, το κράτος αμφισβήτησε την αγορά μιας βρετανικής οικογένειας, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε πρόσφατα το δικαίωμα του Χίτλεϊ να πουλά σε αλλοδαπούς.

Η τοποθεσία στη βορειότερη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας είναι γνωστή για το υποτροπικό της κλίμα, το ψάρεμα και την ιστιοπλοΐα και έχει θέα στον κόλπο των νησιών, που ονομάστηκαν από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ.

«Είναι εξαιρετικά ακίνητα», είπε στο Bloomberg ο Χίτλι. «Είναι αναμφισβήτητα η περιοχή υψηλότερου διαμετρήματος αυτού του τύπου στη Νέα Ζηλανδία».

Προορισμός για τζετ σετ αποδράσεις

Το νησιωτικό έθνος μετατράπηκε σε προορισμό για το τζετ σετ, εν μέρει λόγω του αείμνηστου ιδρυτή της Tiger Management, Τζούλιαν Ρόμπερτσον που μετά από ένα ταξίδι τη δεκαετία του 1970 δημιούργησε δύο γήπεδα γκολφ εκεί.

Η μικρή χούφτα ξένων επενδυτών που μπορεί να καταλήξουν να έχουν γη στην περιοχή Omarino θα βρεθούν σε αποκλειστική παρέα. Οι επίδοξοι αγοραστές αλλού στη Νέα Ζηλανδία πιθανότατα θα χρειαστεί να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι, απαιτώντας παραμονή 183 ημερών στη χώρα ανά δωδεκάμηνο. Οι κάτοικοι σε αυτό το καθεστώς πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα, ακόμη και για κεφάλαια που δεν εισάγονται στη χώρα.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι πολίτες Αυστραλίας και Σιγκαπούρης, λόγω προϋπαρχουσών εμπορικών συμφωνιών. Αλλά ακόμη και αυτοί παλεύουν να αγοράσουν ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητα, όπως παράκτια ή οικιστική γη, μια κατηγορία στην οποία κανονικά θα υπαγόταν η Ομαρίνο.

Η βίζα επενδυτών έχει μαραζώσει μετά τις αλλαγές το 2022. Μόλις 30 αιτήσεις εγκρίθηκαν πλήρως τα τελευταία δύο χρόνια, που αντιστοιχεί σε $197 εκατομμύρια δεσμευμένων επενδυτικών κεφαλαίων. Το παλιό πρόγραμμα, που επέτρεπε στους αιτούντες να υπολογίζουν τα ακίνητα και τα ομόλογα στα σύνολα των επενδύσεών τους, κέρδιζε κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια Νέας Ζηλανδίας ετησίως.

Ο Μάρκους Μπέβεριτζ, διευθύνων σύμβουλος του Queen City Law, το οποίο συμβουλεύει όσους θέλουν να μεταναστεύσουν, είπε ότι ήταν ασυμβίβαστο το γεγονός ότι η χώρα ζήταγε από ξένους επενδύσεις έως και 15 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας ως κριτήρια για τη βίζα, αλλά δεν θα τους άφηνε να αγοράσουν σπίτι.

Ωστόσο, ο Σούσμαν είπε, δεδομένης της γεωπολιτικής αναταραχής, πολλοί πλούσιοι επιθυμούσαν να λάβουν άδεια διαμονής σε διαφορετικές χώρες, τονίζοντας ότι η Νέα Ζηλανδία είναι σαν πεντάστερο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή