Νέα επίπεδα πωλήσεων κατακτούν οι αμυντικές βιομηχανίες στην Τουρκία καθώς η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αλλες περιοχές του κόσμου τροφοδοτεί με, ολοένα και μεγαλύτερες, παραγγελίες τις εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI), έξι από τις 100 κορυφαίες εταιρείες όπλων του κόσμου είχαν έδρα στη Μέση Ανατολή.
Έκθεση SIPPI: Τζίροι ρεκόρ για τις βιομηχανίες όπλων
Τα συνδυασμένα έσοδά τους από όπλα αυξήθηκαν κατά 18 τοις εκατό στα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια, και η αύξηση αυτή συνδέεται, ευθέως, με τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.
Ισραήλ και Τουρκία
Αν και το ποσό αυτο των 19,6 δισ. δολ. είναι μόλις το 3% των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου – που έφτασαν τα 632 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 – δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσεται , πρωτίστως στην αμυντική βιομηχανια του Ισραήλ και δευτερευόντως της Τουρκιας με αποτέλεσμα η ανύπαρκτη, πριν μερικά χρόνια, Μέση Ανατολή να αποκτήσει παρουσία στον κατάλογο των κορυφαιων παραγωγών στρατιωτικού εξοπλισμου του κόσμου.
Με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τα έσοδα από όπλα των τριών εταιρειών που εδρεύουν στο Ισραήλ και περιλαμβάνονται στις κορυφαίες 100 εταιρειες (Top 100), έφτασαν τα 13,6 δισ. δολάρια. Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ από ισραηλινές εταιρείες στον πίνακα που συντάσει το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης (SIPRI Top 100).
Οι τρεις εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία είδαν τα έσοδα τους από όπλα να αυξάνονται κατά 24 τοις εκατό στα 6,0 δισεκατομμύρια δολάρια, επωφελούμενες -κυρίως- από τις εξαγωγές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τη στηριξη που συνεχίζει να παρέχει η τουρκική κυβέρνηση με στόχο, όπως τονίζουν οι ερευνητές του SIPRI, την κατάκτηση υψηλότερου ποσοστού αυτοδυναμίας στην παραγωγή όπλων.
Aselsan , Baykar και Tusas
Στον κατάλογο των «εκατό κορυφαίων εταιρειών παραγωγής όπλων και παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών στον κόσμο, 2023», περιλαμβάνονται τρεις τουρκικές εταιρείες. Πρόκειται για τις ASELSAN, με έσοδα 2,44 δισ. δολάρια που καταλαμβάνει τη θέση 54, την Baykar με πωλήσεις 1.9 δισ. δολ. που βρίσκεται στην 68η θέση και την TUSAS που με κύκλο εργασιών (στρατιωτικου εξοπλισμού και υπηρεσιών) 1,7 δισ. δολάρια είναι στη θέση 78 του ίδιου πίνακα.
«Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων της Μέσης Ανατολής , που περιλαμβάνονται στο Top 100, είδαν τα έσοδά τους από όπλα να φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη το 2023 και η αύξηση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Δρ. Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ανώτερος ερευνητής του προγράμματος SIPRI Military Expenditure and Arms Production Programme. «Ειδικότερα, πρόσθεσε, εκτός από τα έσοδα ρεκόρ από όπλα το 2023, οι ισραηλινοί παραγωγοί όπλων κλείνουν πολλές περισσότερες παραγγελίες καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και εξαπλώνεται».
Τεχνογνωσία
Η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί πυλώνα και βασική κατεύθυνση της Τουρκίας, ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, που συμπίπτουν με τη διακυβέρνηση Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό αλλά και στη σταθερή επιδίωξη της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για εμπλοκή της τοπικής βιομηχανίας στις αγορες στρατιωτικού εξοπλισμου απο τις μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές (μεταξυ των οποίων και ρωσικές, όπως στην περίπτωση των S-400) εταιρείες, οφείλει πολλά η αμυντική βιομηχανια της γειτονικής χώρας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Baykar που συνδέεται με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο πρόεδρος της Baykar, είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ένας απο τους Τούρκους δισεκατομμυριούχους, που περιλαμβάνονται στη γνωστή λίστα του Forbes. Πηγή του πλούτου των αδελφών και της οικογένειας Μπαϊρακτάρ, συνολικοτερα, είναι η παραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).
Η «διπλωματία των εξοπλισμών» του Ερντογάν
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του SIPRI τα UAV της τουρκικής Baykar «έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στον πόλεμο στην Ουκρανία». Μάλιστα, οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν περίπου το 90 τοις εκατό των εσόδων της από όπλα το 2023, τα οποία αυξήθηκαν κατά 25 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του έτους σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος Ερντογαν έχοντας πλήρη συνείδηση της βαρύτητας που έχει και του ρόλου που μπορει να παίξει συνολικά για την ανάταση της τουρκικής οικονομίας, αξιοποιεί την πρόοδο των τουρκικών βιομηχανιών μέσω της «διπλωματίας των εξοπλισμών» , χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας υπήρξε η αποστολή UAV στην Αλβανία.
Τουρκικά drone έχει αγοράσει από την Τουρκία και το καθεστώς του Κοσόβου και συγκεκριμένα τα Bayraktar TB2. Μάλιστα, μολις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο του κρατικό εργοστάσιο πυρομαχικών καθώς και ένα εργαστήριο σχεδιασμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Στο project υπάρχει εμπλοκή της Αγκυρας καθώς, όπως μετέδωσε το Reuters, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ήδη έλαβαν μια έκθεση σκοπιμότητας από κρατική βιομηχανία στην Τουρκία και ολοκληρώνουν το έργο.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Baykar η τουρκική εταιρεία έχει πουλήσει UAV συνολικά σε 27 χώρες, μεταξύ των οποίων σε έξι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τέσσερις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Latest News
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά
Ολική ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία - Επί ποδός για τους δασμούς Τραμπ
Καμπανάκι στην αυτοκινητοβιομηχανία - Κίνδυνος να καταστούν ακριβά πολλά ανταλλακτικά αυτοκινήτων που παράγονται σε αγορές χαμηλού κόστους
Δεν φταίνε οι φόροι για τα αυξημένα δίδακτρα στα ιδιωτικά
Οι μη ακαδημαϊκές δραστηριότητες από το πιάνο μέχρι το πόλο έχουν λάβει μεγάλες επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Η σιωπή της Shein δεν βοηθά στην πολυπόθητη IPO - Τι συνέβη στην ακρόαση στο Λονδίνο
Εάν λάβει την έγκριση, η Shein σκοπεύει να εισαχθεί στο Λονδίνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την IPO να ολοκληρώνεται και πριν το Πάσχα
Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα
Από τότε που ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803 μέχρι την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους στο σήμερα - Ποια τα οφέλη για τους Γροιλανδούς
Πέρασε το τεστ ο Μιλέι: Η Αργεντινή πλήρωσε 4,3 δισ. στους κατόχους ομολόγων
Παρά την πληρωμή η Αργεντινή έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της - Οι επόμενες κινήσεις του Χαβιέ Μιλέι