Ξεχάστε τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΕΕ. Αυτό που τρομάζει τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει κατά της Κίνας, όπως επισημαίνει το Politico.

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί οι δασμοί είναι «η πιο όμορφη λέξη στον κόσμο»

Ο Τραμπ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία κατά ένα μεγάλο μέρος, στη δέσμευσή του να επιβάλει δασμούς από 10 έως 20% σε όλες τις εισαγωγές – και ξεχώρισε την Κίνα προαναγγέλλοντας τιμωρητικούς δασμούς 60% στα προϊόντα της. Μάλιστα προειδοποίησε για επιπλέον 10% την περασμένη εβδομάδα εάν το Πεκίνο δεν καταφέρει να σταματήσει τη ροή της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μέρες αργότερα, ανέβασε τους δασμούς εναντίον της Κίνας και των συμμάχων της BRICS, απειλώντας με δασμούς 100% εάν εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν ότι το μπλοκ θα στριμωχθεί μεταξύ των δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων, του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον

Παρόλο που αυτά τα χτυπήματα έχουν, προς το παρόν, στόχο το Πεκίνο, οι Βρυξέλλες συνειδητοποιούν ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον επικείμενο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εναντίον της Κίνας. Ο φόβος είναι ότι μια πλημμύρα κινεζικών εξαγωγών θα εξωθηθεί προς την Ευρώπη λόγω του ανυπέρβλητου δασμολογικού τείχους των ΗΠΑ.

«Το νούμερο ένα ζήτημα δεν είναι το ΝΑΤΟ, ούτε καν η Ουκρανία, όσο σοβαρό κι αν είναι αυτό. Το νούμερο ένα ζήτημα είναι η μετατόπιση των κινεζικών εξαγωγών που πηγαίνουν στις ΗΠΑ και τώρα θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Άντονι Γκάρντνερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο πριν από την πρώτη θητεία του Τραμπ.

«Πιθανώς θα υπάρξει μια σημαντική επίδραση λόγω της μετατόπισης αυτής σε μια απίστευτα εύθραυστη εποχή, όπου πολλές βιομηχανίες μόλις και μετά βίας επιβιώνουν. Αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, ενισχύοντας ενδεχομένως την αποβιομηχάνιση και τα λαϊκιστικά κόμματα, μια στροφή προς τα δεξιά καθώς αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν απαντήσεις, συχνά ακραίες απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Αυτό είναι πολύ πραγματικό και θα μπορούσε να συμβεί αρκετά γρήγορα».

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης ότι η ΕΕ θα στριμωχθεί μεταξύ των δύο μεγάλων γεωπολιτικών αντιπάλων, του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξετάζουμε μόνο τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών των ΗΠΑ στα προϊόντα της ΕΕ. Τα κύματα από την αλλαγή των εμπορικών ροών ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα μπορεί να έρθουν κατά πάνω μας νωρίτερα από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ανώνυμα στο Politico ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι ανησυχίες της Ευρώπης είναι δικαιολογημένες… μέχρι ένα σημείο. Οι χώρες της ΕΕ θα ένιωθαν όντως τον πυρετό ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, ο οποίος θα μειώσει το εμπόριο και την ανάπτυξη σε μια εποχή που η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία που στηρίζεται τις εξαγωγές της, αναμένεται να υποστεί το δεύτερο έτος αρνητικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, η Ευρώπη θα χτυπηθεί στην πραγματικότητα λιγότερο σκληρά από άλλες περιοχές. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωνόταν κατά 0,14% τον πρώτο χρόνο ενός εμπορικού πολέμου Τραμπ και κατά 0,2% μακροπρόθεσμα, εκτιμά η δεξαμενή σκέψης – πολύ λιγότερο από τη μείωση που θα υποστούν οι δύο κύριοι ανταγωνιστές, δηλαδή ΗΠΑ και Κίνα.

Το δίλημα της ΕΕ απέναντι σε Τραμπ και Κίνα

Οι απειλές του Τραμπ πιθανότατα θα αναγκάσουν την ΕΕ να κάνει μια δύσκολη επιλογή μεταξύ του κατευνασμού της Ουάσιγκτον και της διατήρησης της δύσκολης αλλά προσοδοφόρας οικονομικής της σχέσης με την Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά για πολλούς από τους εξαγωγείς της.

Και η βαθμονόμηση αυτής της απάντησης θα είναι μια πρόκληση, ιδιαίτερα καθώς η μορφή που παίρνει η κυβέρνηση Τραμπ σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο σκληρή στο εμπόριο από ό,τι αρχικά φοβόταν.

Το κρίσιμο είναι ότι δεν υπάρχει θέση για τον Ρόμπερτ Λάιτχιζερ, τον εμπορικό διαπραγματευτή του για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και τον ιδεολόγο του πομπώδους προστατευτισμού.

Και, παρόλο που ο συνεργάτης του Λάιτχιζερ, Τζέιμισον Γκριρ, ένα γεράκι της Κίνας, κέρδισε το νεύμα για να γίνει ο επόμενος εμπορικός εκπρόσωπος του Τραμπ, θα υπερτερεί στη στρατηγική εμπορικής πολιτικής από τον ορισθέντα υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ. Ο βετεράνος της Wall Street βλέπει τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις – και όχι ως αυτοσκοπό.

Ωστόσο, «στο τέλος της ημέρας, ο Τραμπ θα ηγηθεί των δασμών ούτως ή άλλως», είπε ο Ιγκνάσιο Γκαρσία Μπερκέρο, ο κύριος άνθρωπος για το εμπόριο των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.

Μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της μετάβασης του Τραμπ στην προεδρική εξουσία στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει αποφύγει την οργή του εκλεγμένου προέδρου. Και, ενώ όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν με μια ανάρτησή στο δίκτυό του Truth Social, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η τρέχουσα υπερατλαντική αντιπαράθεση θα επιλυθεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν είχαν συμφωνήσει 100% στο παρελθόν σε όλες τις πτυχές των σχέσεών μας με την Κίνα, και αυτό έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποια έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Νταν Μουλανέι, πρώην βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ και άλλους προέδρους.

«Αλλά υπάρχει μια τεράστια αλληλεπικάλυψη συμφερόντων μεταξύ μας όταν πρόκειται για πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν την οικονομία της αγοράς, και θα είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια συμμαχία γύρω από αυτά τα συμφέροντα», πρόσθεσε ο Μουλανέι. ΕΕ

Στυλ και ουσία

Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες προσπάθησαν να υιοθετήσουν μια μετρημένη προσέγγιση για το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα — για παράδειγμα επιβάλλοντας μέτριους εισαγωγικούς δασμούς έως και 35% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων Made-in-China μετά από έρευνα που βρήκε στοιχεία διάχυτης κρατικής επιδότησης στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει ήδη χτυπήσει τα κινεζικά EV με δασμούς 100%.

Ο Τραμπ θα θέλει η ΕΕ να είναι έτοιμη να υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή για την Κίνα αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Αλλά η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν από το παρελθόν διαφορές σχετικά με την προσέγγιση του ασιατικού γίγαντα.

«Η εκτροπή των κινεζικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ θα κάνει τα πράγματα τεταμένα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα περιμένουν από την ΕΕ να ανταποκριθεί στις οικονομικές πολιτικές της Κίνας που καθοδηγούνται από τις εξαγωγές με παρόμοιο τρόπο όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Keith Rockwell, πρώην επικεφαλής εκπρόσωπος του ΠΟΕ που είναι τώρα ανώτερος ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Hinrich Foundation.

Αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να λύσουν μια εμπορική διαμάχη για το χάλυβα και το αλουμίνιο που πυροδότησε ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον προσπάθησαν να ενώσουν, στην πορεία, τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν την υπερπαραγωγή χάλυβα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια ομάδα πράσινων μετάλλων που προστατεύεται από δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο – αλλά οι Βρυξέλλες δεν συνέπλευσαν με αυτή την επιλογή αντανακλώντας την ανησυχία τους ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κήρυξαν κατάπαυση του πυρός, αναστέλλοντας τους δασμούς τους. Ωστόσο, τα αντίποινα της ΕΕ πρόκειται να τεθούν εκ νέου σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου – εντός εβδομάδων από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.

Η στενότερη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ για την Κίνα θα ήταν δυνατή, αλλά η ΕΕ θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση από τον Τραμπ — καταφεύγοντας σε καθιερωμένα μέσα εμπορικής άμυνας αντί σε αυθαίρετες ενέργειες, προτάσσοντας περισσότερο μέτρα εμπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων διασφαλίσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή