![Συρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Δαμασκό επιβάλλουν οι αντάρτες – Πληροφορίες για ισραηλινά χτυπήματα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Capture-15.jpg)
Οι αντάρτες στη Συρία, ανακοίνωσαν ότι επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Δαμασκό, από τις 16.00, τοπική ώρα, μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας.
Ο συνασπισμός των ανταρτών έχει δηλώσει ότι εργάζεται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εξουσίας σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό όργανο με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.
Συρία: H ήττα του «Άξονα της Αντίστασης», τα κέρδη για Ισραήλ, οι προκλήσεις για την Τουρκία
«Η μεγάλη συριακή επανάσταση έχει περάσει από το στάδιο του αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στον αγώνα για να οικοδομήσουμε μαζί μια Συρία που θα αρμόζει στις θυσίες του λαού της», προσθέτουν σε ανακοίνωσή τους οι αντάρτες.
Ο Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι δήλωσε σήμερα ότι παραμένει στο σπίτι του και είναι έτοιμος να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, μετά τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
«Αυτή η χώρα μπορεί να είναι μια κανονική χώρα, οικοδομώντας καλές σχέσεις με τους γείτονές της και με όλον τον κόσμο (…) αλλά αυτό το ζήτημα θα είναι ευθύνη οποιασδήποτε ηγεσίας επιλέξει ο συριακός λαός και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία μαζί της», είπε μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στο Facebook.
Σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε να γίνουν ελεύθερες εκλογές έτσι ώστε ο λαός της Συρίας να επιλέξει όποιον θέλει για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ισραηλινά πλήγματα στη Δαμασκό
Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούστηκαν από τη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού, ανέφεραν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μία συριακή και μία λιβανέζικη, ενδέχεται να επρόκειτο για ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή αυτήν.
#شام #عاجل :: غارات جوية اسرائيلية تستهدف عدة مواقع في الجنوب السوري وأيضا في مطار المزة العسكري، تستهدف بغالبها مستودعات للذخيرة والأسلحة. pic.twitter.com/KvZnksRQ5p
— شبكة شام الإخبارية (@ShaamNetwork) December 8, 2024
Το Ισραήλ ανέπτυξε δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του 1974
Νωρίτερα σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν δυνάμεις στη ζώνη ασφαλείας με τη Συρία, που ελέγχεται από τον ΟΗΕ, καθώς και σε αριθμό σημείων απαραίτητων για την άμυνα υπό το φως των τελευταίων γεγονότων στην αραβική χώρα.
לאור ההתרחשויות בסוריה ובהתאם להערכת המצב והאפשרות לכניסת חמושים למרחב החיץ, צה»ל פרס כוחות באזור החיץ ובמספר נקודות הנחוצות להגנה, זאת על מנת להבטיח את ביטחון ישובי רמת הגולן ואזרחי ישראל >>
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 8, 2024
Είναι η πρώτη φορά από την υπογραφή της Συμφωνίας του 1974 με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, που οι ισραηλινές δυνάμεις παίρνουν θέσεις στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Στο παρελθόν ο Ισραηλινός Στρατός είχε εισέλθει αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.
Ο υπουργός Amichai Chikli του κυβερνώντος κόμματος Likud υποστήριξε για ακόμη περαιτέρω δράση κατά της Συρίας την Κυριακή, γράφοντας στο X ότι το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει πλήρως τη ζώνη ασφαλείας με τη Συρία που δημιουργήθηκε το 1974, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ .
הארועים בסוריה רחוקים מלהיות סיבה למסיבה. למרות הריברנדינג של הייאת תחריר א-שאם ומנהיגה אחמד א שרע, בשורה התחתונה מרבית סוריה נמצאת כעת בשליטת ארגוני בת של אל- קאעידה ודעאש.
החדשות הטובות הן התחזקות הכורדים והרחבת שליטתם בצפון מזרח המדינה (מרחב דיר א-זור).
אופרטיבית על ישראל… pic.twitter.com/AJG3fhFrji
— עמיחי שיקלי – Amichai Chikli (@AmichaiChikli) December 8, 2024
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις