Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται έτοιμη να μειώσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιθυμούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από μία σειρά παραμέτρους. Από τη συνάντηση του Οκτωβρίου πολλά έχουν αλλάξει για την ΕΚΤ: ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε μία άνετη δεύτερη θητεία στις ΗΠΑ με την υπόσχεση να αυξήσει τους δασμούς ακόμα και για την Ευρώπη, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε περιδίνηση, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει επιδεινωθεί και το ευρώ έχει υποχωρήσει.
Στο πλαίσιο αυτό οι traders εκτιμούν ότι μία ακόμα μείωση των επιτοκίων -η τέταρτη κατά σειρά- κατά 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απότομη επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νοεμβρίου πυροδότησε συζητήσεις για μια μεγάλη κίνηση στις 12 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο Γάλλος τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές για μεγαλύτερη περικοπή.
ΕΚΤ: Θα επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων – Η πρόβλεψη των αναλυτές
Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα
Υπέρ την μείωσης των επιτοκίων τάχθηκε ανοικτά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς, Γιάννης Στουρνάρας, ανοίγοντας την αυλαία του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – “Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η κρίση στην Ευρώπη
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός μειώνεται, η οικονομία είναι κάπως αδύναμη και τον Δεκέμβριο «θα συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων». Ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει λίγο ακόμα τον Δεκέμβριο, αλλά μετά θα πέσει πολύ.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα που παρουσιάζονται αυτήν τη στιγμή στα γαλλικά ομόλογα, κι αν η ΕΚΤ θα παρέμβει, η κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση αυτήν τη στιγμή: «Υπάρχει ένα εργαλείο το TPI, αλλά για να εφαρμοστεί η χώρα θα πρέπει να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το έλλειμμα».
Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι δεν βλέπει ντόμινο επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία: «Δεν καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα. Τα ελληνικά εμπορεύονται με καλύτερους όρους από τα γαλλικά, έχουν καλύτερες αποδόσεις. Ποιος θα το έλεγε αυτό πριν από δέκα χρόνια, ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο;»
Τα στοιχήματα για τις 25 μονάδες βάσης
Οι περισσότεροι φορείς καθορισμού των επιτοκίων φαίνεται να υποστηρίζουν μια μέτρια κίνηση, αναμένοντας τις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο Τραμπ μόλις αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι ένας εμπορικός πόλεμος γενικά θα ήταν «καθαρό αρνητικό για όλους», όχι μόνο για τις χώρες που στοχοποιούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ. Η Goldman Sachs αναμένει πιο περιορισμένους δασμούς στην Ευρώπη, προβλέποντας πλήγμα 0,5% στην παραγωγή της ευρωζώνης.
«Ο αρνητικός αντίκτυπος του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να είναι κάπως πιο σημαντικός από τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Ράινχαρντ Κλουζ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή μεγαλύτερη χαλάρωση εάν κλιμακωθούν οι εμπορικές εντάσεις.
Το γεράκι της ΕΚΤ
Στο τραπέζι και οι 50 μ.β.
Η Morgan Stanley σήκωσε την Πέμπτη μια κόκκινη σημαία σχετικά με τις ακούσιες συνέπειες μιας ήπιας προσέγγισης από την ΕΚΤ γύρω από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και πώς αυτή μπορεί να δημιουργήσει «ανοδικούς κινδύνους» για το νόμισμα.
«Οι αγορές είναι αρκετά πτωτικές για τις προοπτικές της ευρωζώνης και του ευρώ, ώστε οποιαδήποτε ένδειξη αμετάβλητης ανταλλαγής μηνυμάτων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως γερακίσια έκπληξη», ανέφερε.
Η γενική αίσθηση για την οικονομία πυροδότησε εικασίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει μείωση κατά μισή μονάδα – αντί να συνεχίσει με τα βήματα των 25 μονάδων βάσης που έχουν θεσπιστεί μέχρι στιγμής.
Όμως, παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος ντε Γκαλό και ο Πορτογάλος Mario Centeno έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτοί σε μια τέτοια κίνηση, οι περισσότεροι αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κορυφαίων περιστεριών – υποστηρίζουν μια σταδιακή προσέγγιση που θεωρείται ευρέως ότι σημαίνει αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας.
Οι οικονομολόγοι συμφωνούν. Μόνο η ομάδα της JPMorgan προβλέπει μείωση κατά μισό βαθμό τον Δεκέμβριο.
Πιο πιθανή για την ΕΚΤ είναι μια αλλαγή στην επίσημη δήλωση πολιτικής στην οποία δεσμεύεται επί του παρόντος να διατηρήσει τα επιτόκια «επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
Περίπου το 53% των ερωτηθέντων λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσαρμόσουν αυτή τη διατύπωση, αν και μόνο το ένα τρίτο αναμένει σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια.
Οι προκλήσεις
Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων της Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα είναι να «καταστήσει σαφές ότι οι παρεμβάσεις TPI δεν είναι μπροστά, χωρίς να τρομάξει τις αγορές», δήλωσε ο Martin Wolburg της Generali.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για το 2025 για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος.
Η πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις αξιθεωρούνται οι Μεγαλύτερες οικονομικές απειλές είναι και η πολιτική των ΗΠΑ, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΚΤ θα είναι να ελέγξει τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών του Τραμπ», δήλωσε ο Μάρκο Βάγκνερ της Commerzbank. «Τέτοιες αναλύσεις μπορούν να γίνουν μόνο με τεράστιες αβεβαιότητες, καθώς οι επικείμενες πολιτικές των ΗΠΑ δεν είναι ακόμη συγκεκριμένες».
Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των αναλυτών ότι οι δασμοί του Τραμπ θα περιορίσουν την ανάπτυξη, αλλά δεν θα επηρεάσουν πολύ τον πληθωρισμό.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής νομισματική υποστήριξη για την οικονομία της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των κινδύνων ύφεσης και τον μετριασμό τυχόν κινδύνων υποχώρησης του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Dennis Shen της Scope Ratings. «Αλλά η ΕΚΤ θα χρειαστεί επίσης να διατηρήσει επαρκώς αυστηρή πολιτική βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσει τυχόν αναζωπύρωση του πληθωρισμού από δασμούς με τη μορφή αντιποίνων».
Latest News
Με ρυθμό διπλάσιο της ΕΕ «τρέχει» η ελληνική οικονομία - Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική εν μέσω παρατεταμένης αβεβαιότητας - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Τζιτζικώστας: «Εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως από την εφαρμογή του eFTI»
Ο νέος κανονισμός αποτέλεσε δέσμευση του Ευρωπαίου επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. κ. Τζιτζικώστας
Visa: Οι 6 νέες τάσεις στις πληρωμές - Από την ΑΙ στις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο
O μετασχηματισμός προς γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές εγκαινιάζει μια νέα εποχή εμπορίου, όπως εκτιμά η Visa
Ποιοι κλάδοι έδωσαν τον τόνο στις εξαγωγές - Η ανησυχία του ΠΣΕ [γραφήματα]
Ο 5ος συνεχόμενος μήνας με αύξηση των εξαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή δεν ήταν ικανός να ανακόψει τη συνεχιζόμενη πτώση των εξαγωγών με πετρελαιοειδή
Εκτοξεύτηκε 18,7% το εμπορικό έλλειμμα τον Νοέμβριο - Πτώση 6,5% για τις εξαγωγές
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 31.510,5 εκατ. ευρώ έναντι 28.669,9 εκατ. ευρώ το 11μηνο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 9,9%
Αλλαγές από τον Μάρτιο στα κοινωνικά επιδόματα - Πώς θα πληρώνονται
Τι προβλέπει το σχέδιο για τα κοινωνικά επιδόματα - Οδηγίες για τους δικαιούχους
Σε υψηλά επίπεδα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν και το 2024
Τα αιτήματα για συντάξεις το έτος που έφυγε, ξεπέρασαν τις 200.000 διατηρώντας αμείωτο το «κύμα» εξόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ
Ράλι τιμών στα ακίνητα και το 2025 - Οι περιοχές «φωτιά»
Καθοριστικό για τα ακίνητα αναμένεται να είναι το 2025 - Οι εκτιμήσεις της αγοράς και ο ρόλος του προγράμματος «Σπίτι μου 2»
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Ποιοι είναι οι Άραβες που επενδύουν στο ελληνικό real estate - Οι σχέσεις με τον Τραμπ
Η σαουδαραβική εταιρεία real estate Dar Global με στενές σχέσεις με τον όμιλο Trump σχεδιάζει επενδύσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ