Άνοδο που ξεπέρασε το 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας, θα υιοθετήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από το 2010 με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 84 σεντς ή 1,18% στα 71,96 δολάρια ανά βαρέλι . Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν κατά 91 σεντς ή 1,35% στα 68,11 δολάρια.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Βουτιά στις αγορές της Νότιας Κορέας, ψυχραιμία στην Ασία

«Η χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα είναι πιθανότατα η κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου, υποστηρίζοντας το κλίμα κινδύνου» εξηγεί στο Reuters ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.

Η δέσμη μέτρων της Κίνας

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει «κολλήσει», καθώς η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων έχει πλήξει την εμπιστοσύνη και την κατανάλωση. Η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι ένας από τους  παράγοντες που ώθησαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+  να αναβάλουν τα σχέδιά της για υψηλότερη παραγωγή μέχρι τον Απρίλιο.

Η Κίνα θα υιοθετήσει μια «μετρίως χαλαρή» νομισματική πολιτική, σύμφωνα με επίσημο κείμενο από τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος, έναν όρο που χρησιμοποίησε για τελευταία φορά το 2010, όταν προσπάθησε να στηρίξει την ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Η ανακοίνωση, ωστόσο, είναι ελλιπής σε λεπτομέρειες», σημείωσε ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM, προσθέτοντας ότι η αξιόπιστη στήριξη των τιμών με τη μορφή της αναζωογόνησης της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου θα έρθει μόνο όταν βελτιωθεί το καταναλωτικό κλίμα και οι δαπάνες.

Η πτώση του αλ Ασάντ

Η αβεβαιότητα μετά την πτώση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στήριξε επίσης τις τιμές του αργού.

Οι Σύριοι αντάρτες ανακοίνωσαν στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή ότι ανέτρεψαν τον Άσαντ, βάζοντας τέλος σε μια οικογενειακή δυναστεία 50 ετών σε μια αστραπιαία επίθεση που προκάλεσε φόβους για ένα νέο κύμα αστάθειας σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο.

Η εξέλιξη στη Συρία έχει προσθέσει ένα νέο παράγοντα πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας  στήριξη στην αγορά», σημειώνει ο Tomomichi Akuta, ανώτερος οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

«Όμως οι μειώσεις των τιμών της Σαουδικής Αραβίας και η παράταση της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισαν την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά μπορεί να μαλακώσει προς το τέλος του έτους», είπε, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές παρακολουθούν για τα πρώτα σημάδια των όποιων επιπτώσεων στις αγορές από τις αναμενόμενες ενεργειακές και μεσανατολικές πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, ο κορυφαίος εξαγωγέας Saudi Aramco μείωσε την Κυριακή τις τιμές του Ιανουαρίου 2025 για τους Ασιάτες αγοραστές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities