![Διαφημίσεις: Ξεπερνά τα 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά η αγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/google-1.jpg)
Οι παγκόσμιες διαφημίσεις θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά φέτος τα έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων, με τις Google, Meta, ByteDance, Amazon και Alibaba να αναμένεται να κερδίσουν περισσότερο από το μισό του συνόλου σε μια αγορά που κυριαρχείται από τον τεχνολογικό τομέα.
Η GroupM, ο οργανισμός μέσων ενημέρωσης που ανήκει στην WPP, εκτιμά ότι τα παγκόσμια διαφημιστικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 9,5% το 2024, περισσότερο από ό,τι ανέμενε στα μέσα του έτους, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες σε μεγαλύτερες, ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» – Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Η διαδικτυακή διαφήμιση ανθίζει, η παραδοσιακή υστερεί
Ο όμιλος προβλέπει ότι η αγορά θα επεκταθεί κατά 7,7% περαιτέρω το 2025 και ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα ωφελήσει άμεσα τους μεγαλύτερους πωλητές ψηφιακής διαφήμισης στον τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ, περισσότερο από τους παρόχους υπηρεσιών μάρκετινγκ, όπως οι διαφημιστικές εταιρείες.
Η GroupM επέλεξε να εξαιρέσει την πολιτική διαφήμιση στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την «στρεβλωτική» επίδρασή της στις συγκρίσεις από έτος σε έτος. Το 2024, τα έσοδα από την πολιτική διαφήμιση στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 15,1 δισ. δολάρια στο σύνολο, σχεδόν το ένα τρίτο περισσότερο από ό,τι το έτος των προεδρικών εκλογών του 2020.
Στην έκθεση, η GroupM ανέφερε ότι «ενώ τα επόμενα αρκετά χρόνια είναι απίθανο να έχουμε τα ίδια σχεδόν μηδενικά επιτόκια που στήριξαν περαιτέρω την ανάπτυξη της διαφήμισης μετά την οικονομική κρίση και μέσω της πανδημίας, αναμένουμε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης … θα το αντισταθμίσει με το παραπάνω και θα οδηγήσει σε περαιτέρω καινοτομία».
Η ψηφιακή διαφήμιση προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 73% των συνολικών εσόδων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους – με αύξηση 12,4% παγκοσμίως το 2024 και 10% το 2025 – ή το 82% όταν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τη ροή και τις ψηφιακές εφημερίδες και περιοδικά.
Τα παραδοσιακά κανάλια διαφήμισης, όπως η τηλεόραση, τα έντυπα και το ραδιόφωνο, υστερούν λόγω της κυριαρχίας των ψηφιακών επιλογών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα συνολικά έσοδα από την έντυπη διαφήμιση θα μειωθούν κατά 4,5% το 2024 και περαιτέρω 3% το 2025, τα έσοδα από τον ήχο θα παραμείνουν αμετάβλητα το επόμενο έτος, ενώ η τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων τόσο της γραμμικής όσο και της ροής, προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 2,4% σε σύνθετη βάση από το 2024-29.
Διαφημίσεις: Κυρίαρχες οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική αγορά, η οποία προβλέπεται να έχει έσοδα ύψους περίπου 379 δισ. δολαρίων το 2025, παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τις πιο προσεκτικές κατευθύνσεις από ορισμένους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών και οικιακών βελτιώσεων.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι δασμοί και ένα ισχυρότερο δολάριο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αγορά. «Και οι δύο αυτές εξελίξεις πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω προκλήσεις για τα καταναλωτικά αγαθά και τους διαφημιστές ειδών πολυτελείας που αντιμετωπίζουν μια περίοδο πιο υποτονικής κατανάλωσης».
Στην Κίνα, τα συνολικά διαφημιστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,5% το 2024 σε 204,5 δισ. δολάρια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη διαφημιστική αγορά της Ευρώπης με 53,2 δισ. δολάρια το 2024, η φετινή αύξηση εκτιμάται σε 8,3%.
Η έκθεση επεσήμανε πρωτοβουλίες στην Κίνα με στόχο την προώθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των δαπανών που, αν επιτύχουν, θα μπορούσαν «να οδηγήσουν σε πιο ισχυρή διαφημιστική ανάπτυξη, καθώς οι τοπικοί και πολυεθνικοί διαφημιστές θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την ανεκπλήρωτη ζήτηση».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου