![Ερμότι (UBS): Δασμοί και γεωπολιτική θα κλονίσουν τις αγορές – Θα δούμε μεγάλη μεταβλητότητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot_ermotti.png)
Η πιθανή κίνηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει τους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσει τον κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UBS Group AG, Σέρτζιο Ερμότι.
«Η επιτάχυνση των γεωπολιτικών γεγονότων σε συνδυασμό με την κλιμάκωση στα μακροοικονομικά μέτωπα – δασμοί, προστατευτισμός – είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε», δήλωσε ο Ερμότι σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της Finance Week στο Άμπου Ντάμπι. «Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο, θα δούμε μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές».
Politico: Τρόμος στην ΕΕ για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκινά ο Τραμπ με την Κίνα
Ως διευθύνων σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσίας στον κόσμο, ο Ερμότι δήλωσε ότι συμβουλεύει τους πελάτες του να είναι καλά διαφοροποιημένοι στο τρέχον περιβάλλον και ότι δεν βλέπει μεγάλη διάθεση για ρίσκο αυτή τη στιγμή.
Προς το παρόν, οι καταναλωτές και η οικονομία «εξακολουθούν να είναι ανθεκτικοί» παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές.
Ερμότι: Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν
«Είμαι ανακουφισμένος και έκπληκτος που βλέπω ότι όλα αυτά τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν έχουν πραγματικά προκαλέσει αλυσιδωτά γεγονότα και συνέπειες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Ερμότι. «Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν και η πιθανή απορρύθμιση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προωθήσει τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών – αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για τις αγορές και την οικονομία».
Ο Ερμότι αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη κοινοβουλευτική έκθεση στην Ελβετία, την εγχώρια αγορά της UBS, σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης της Credit Suisse. Η UBS εξαγόρασε την πρώην αντίπαλό της σε μια επείγουσα εξαγορά τον περασμένο Μάρτιο, αν και τώρα αντιμετωπίζει απότομα υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του αυξημένου μεγέθους της.
«Ελπίζουμε ότι θα δοθεί η απαραίτητη διαφάνεια σχετικά με τους λόγους που η CS κατέρρευσε», δήλωσε. «Πιστεύουμε όντως ότι είναι απολύτως σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό πριν προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές κανονισμών ή σε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού κέντρου».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά