Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές που έχει φτάσει σε ακραία επίπεδα κρούει ο επικεφαλής της Rockefeller International και συγγραφέας του βιβλίου “What Went Wrong With Capitalism” (Τι πήγε στραβά με τον καπιταλισμό) Ρουσίρ Σαρμά.  Τόσο ακραία που τη χαρακτήρισε ως μια φούσκα επικών διαστάσεων.

Σε άρθρο του στους Financial Times επισημαίνει ότι ενώ η ιδέα της αμερικανικής εξαιρετικότητας είναι ξεπερασμένη στους διπλωματικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους στον κόσμο των επενδύσεων είναι πιο καυτή από ποτέ και  οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο τοποθετούν περισσότερα χρήματα σε μια μόνο χώρα όσο ποτέ άλλοτε.

ΗΠΑ: Γιατί η οικονομία τους ξεπερνάει όλες τις άλλες

«Το δέος της «αμερικανικής εξαιρετικότητας» στις αγορές έχει πλέον ξεφύγει πολύ» προειδοποίησε.

Η Αμερική είναι υπερεκμεταλλευμένη, υπερεκτιμημένη και υπερτιμημένη

Για παράδειγμα, οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 70% του κορυφαίου παγκόσμιου χρηματιστηριακού δείκτη έναντι 30% τη δεκαετία του 1980, ενώ το μερίδιο της αμερικανικής οικονομίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι μόλις 27%, σημείωσε. Και το δολάριο, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, διαπραγματεύεται σε υψηλότερη αξία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που ο ανεπτυγμένος κόσμος εγκατέλειψε τις σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν από 50 χρόνια.

Σίγουρα, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι πιο ισχυρή σε σχέση με την Ευρώπη και την Ιαπωνία και οι αμερικανικές εταιρείες είναι από τις πιο κερδοφόρες. Επιπλέον η προσέλκυση κεφαλαίων από τις παγκόσμιες αγορές χρέους και ιδιωτών είναι επίσης ισχυρότερη από ποτέ. Μέχρι στιγμής το 2024, οι ξένοι επενδυτές  έχουν διοχετεύσει κεφάλαια σε αμερικανικό χρέος με ετήσιο ρυθμό 1 τρισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσια από τις ροές προς την Ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ προσελκύουν πλέον περισσότερο από το 70% των ροών στην παγκόσμια αγορά ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 13 τρισ. δολαρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν μετοχές και πιστώσεις.

Σήμερα μια ανθηρή αμερικανική αγορά απορροφά χρήματα από τις άλλες

Ωστόσο ο Σάρμα φωτίζει άλλα στοιχεία που στέλνουν σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο οι αγορές να είναι εκτός ελέγχου  ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που έχει στείλει λίγες αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.

Οι δείκτες που σταθμίζουν τις μετοχές με βάση την τιμή αντί της κεφαλαιοποίησης και προσαρμόζονται για τους κορυφαίους τεχνολογικούς γίγαντες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο περισσότερο από 4 προς 1 από το 2009, εξήγησε.

«Στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της δεκαετίας του 1920 και της εποχής των dotcoms, μια ανοδική αγορά των ΗΠΑ ανέβαζε τις άλλες αγορές» έγραψε. «Σήμερα μια ανθηρή αμερικανική αγορά απορροφά χρήματα από τις άλλες».

Oι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να πιστεύουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη καθορίζουν τις τιμές και το κλίμα. Έρχεται όμως, όπως επισημαίνει, κάποια στιγμή που το συναίσθημα αρχίζει να οδηγεί τα θεμελιώδη μεγέθη. Όταν το χρήμα φεύγει από μικρότερες αγορές, οι εκροές αποδυναμώνουν το νόμισμα, αναγκάζουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, επιβραδύνουν την οικονομία και κάνουν τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας να φαίνονται χειρότερα.

«Η συζήτηση για φούσκες στην τεχνολογία ή την τεχνητή νοημοσύνη ή για επενδυτικές στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και τη δυναμική, συσκοτίζει τη μητέρα όλων των φουσκών στις αμερικανικές αγορές», πρόσθεσε. «Κυριαρχώντας πλήρως στο χώρο του μυαλού των παγκόσμιων επενδυτών, η Αμερική είναι υπερεκμεταλλευμένη, υπερεκτιμημένη και υπερτιμημένη σε βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Ο Ελ Εριάν για την κυριαρχία των ΗΠΑ

Η προειδοποίησή του απηχεί αυτό που είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, την τηλεόραση του Bloomberg ότι πρέπει να περιμένουμε έναν «τεράστιο ήχο αναρρόφησης» από ξένα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στις ΗΠΑ.

Ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει μια περίοδο ταχύτερης ανάπτυξης και θερμότερου πληθωρισμού, αυξάνοντας το σχετικό πλεονέκτημα της Αμερικής, προέβλεψε.

«Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα θα αυξηθεί, τόσο για θετικούς όσο και για αρνητικούς λόγους βραχυπρόθεσμα» τόνισε.

«Επί του παρόντος,»  έγραψε στο Editorial των Financial Times «βλέπουμε έναν μάλλον ασυνήθιστο συνδυασμό οικονομικής «εξαιρετικότητας» των ΗΠΑ και βαθύτερων ρωγμών στην κυριαρχούμενη από τη Δύση παγκόσμια αρχιτεκτονική που έχει εξυπηρετήσει καλά τις ΗΠΑ. Είναι ένα ασταθές μείγμα που, εκτροχιασμένο από τις αυξανόμενες εσωτερικές του αντιφάσεις, θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο παγκόσμιο κατακερματισμό στο εμπόριο, την τεχνολογία και τα συστήματα πληρωμών, μαζί με βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και αλλού.»

Εν τω μεταξύ, ο επενδυτής «μαύρων κύκνων» Mark Spitznagel, συνιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund Universa Investments, προειδοποιεί εδώ και καιρό για μια φούσκα.

«Έτοιμη να σκάσει η μεγαλύτερη φούσκα της αγοράς»

Πέρυσι, είπε ότι η «μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα στην ιστορία της ανθρωπότητας» επρόκειτο να σκάσει, και δήλωσε ξανά τον Ιούνιο ότι η φούσκα πρόκειται να σκάσει. Τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι οι αγορές είχαν ήδη εισέλθει σε περιοχή μαύρων κύκνων.

Ο Spitznagel ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βοήθησε στην ανατίναξη της «μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας στην ανθρώπινη ιστορία» με χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής και προειδοποίησε ότι όλες οι φούσκες τελικά σκάνε, δίνοντάς του τη φήμη της «μόνιμης αρκούδας».

Ο Spitznagel λέει ότι η Fed δημιούργησε μια οικονομία «Tinderbox» (μια κατάσταση κατά την οποία, η κρίση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, σαν βόμβα) διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και εξυγιάνοντας την οικονομία με ποσοτική χαλάρωση – μια πολιτική αγοράς τίτλων με υποθήκη και ομολόγων των ΗΠΑ – για όσο διάστημα το έκανε. Αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές δανείστηκαν πολλά για να επενδύσουν και να ξοδέψουν επειδή ήταν φθηνό, λέει, και αυτό οδήγησε σε υψηλά επίπεδα χρέους και διατήρησε τεχνητά στη ζωή μη βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές