![Υδρογονάνθρακες: Ο νέος επενδυτής, οι αποφάσεις για Κρήτη και το αδιέξοδο στα Ιωάννινα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/ydrogonanthrakes.jpeg)
Το project που αφορά στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τον εντοπισμό δηλαδή πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου δυόμισι χρόνια κήρυξε πανηγυρικά την εκκίνηση των προσπαθειών για την εξερεύνηση του υπεδάφους της χώρας με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες.
Τα γεγονότα με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η όλο και εντεινόμενη διεκδίκηση της Άγκυρας – έστω και παρασκηνιακά – για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων είναι οι νέες εκφάνσεις των ανησυχιών που προκαλούνται για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μία περαιτέρω επιτάχυνση των ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Υδρογονάνθρακες: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πέριξ της Ελλάδας, τόσο στην Ουκρανία που επιτάχυναν την προσπάθεια για την εξερεύνηση των θαλάσσιων μπλοκ σε Κρήτη και Ιόνιο και του χερσαίου «οικοπέδου» στα Ιωάννινα, όσο και στη Μέση Ανάτολη, δημιουργούν νέα δεδομένα για την έκβαση του project«Υδρογονάνθρακες» στη χώρα μας.
Βέβαια, στα προαναφερόμενα που αφηγείται αξιόπιστη πηγή στον ΟΤ, «υπάρχει πάντα και ο παράγοντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Τα γεγονότα με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η όλο και εντεινόμενη διεκδίκηση της Άγκυρας – έστω και παρασκηνιακά – για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων είναι οι νέες εκφάνσεις των ανησυχιών που προκαλούνται για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μία περαιτέρω επιτάχυνση των ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες», σημειώνει η ίδια πηγή στον ΟΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες από μεγάλο πετρελαϊκό κολοσσό, θέμα το οποίο χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου
Νέος επενδυτής
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, την πόρτα για τη συμμετοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, φέρεται να επιδιώκει να ανοίξει κι ένας νέος μεγάλος διεθνής πετρελαϊκός όμιλος.
Για το θέμα, το οποίο όπως λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκεται να τηρηθεί «ησυχία». Χωρίς πολλές, πολλές διαρροές και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση.
Πηγές του ΟΤ, υποστηρίζουν πώς «κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς όταν πριν από ένα χρόνο είχε γίνει γνωστή η βολιδοσκόπηση του αμερικανικού κολοσσού της Chevron προς την Helleniq Energy για συμμετοχή σε παραχώρηση του ελληνικού ομίλου, η δουλειά στράβωσε…»
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αναφέρει η πηγή στον ΟΤ χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη συμμετοχή του πετρελαϊκού ομίλου σε υφιστάμενη παραχώρηση ή αν ζητά διαγωνισμό για νέα περιοχή
Χωρίς να αποκλείεται τυχόν επιστροφή της Chevron, η οποία βρίσκεται στη γειτονιά μας και συγκεκριμένα στην Κύπρο και το Ταμάρ του Ισραήλ, πηγές του ΟΤ δείχνουν πώς ο ενδιαφερόμενος πετρελαϊκός όμιλος βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα δείχνουν έναν από τους παίκτες της κυπριακής ΑΟΖ: Eni, Shell και όπως προαναφέρθηκε και η Chevron.
«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», αναφέρει η πηγή στον ΟΤ χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη συμμετοχή του πετρελαϊκού ομίλου σε υφιστάμενη παραχώρηση ή αν ζητά διαγωνισμό για νέα περιοχή.
Τόσο η Helleniq Energy όσο και η Energean για τις παραχωρήσεις τους στο Ιόνιο Πέλαγος φέρονται να αναζητούν εταίρους.
Μέχρι την άνοιξη του 2025 αναμένεται η ExxonMobil αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την πρώτη ερευνητική γεώτρηση για τον πιθανό εντοπισμό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κρήτη
Η ExxonMobil και τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης
Στο περίμενε… βρίσκεται η Αθήνα και για τις αποφάσεις του άλλου μεγάλου αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου της ExxonMobil.
Μέχρι την άνοιξη του 2025 αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο ένα από τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης και συγκεκριμένα στο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί και με εκείνη «Δυτικά της Κρήτης» έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobilκαι την Helleniq Energy (μικρή συμμετοχή).
Τα δύο «οικόπεδα» έχουν χαρτογραφηθεί με 2D και 3D σεισμικές έρευνες και πλέον αναμένεται η επενδυτική απόφαση.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την απόφαση της ExxonMobil με δεδομένες τις προαναφερόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την ελληνική γραφειοκρατία.
Υδρογονάνθρακες: Το πάθημα με τα Ιωάννινα
Η ελληνική γραφειοκρατία μπορεί να λειτουργήσει ανατρεπτικά ως προς τις όποιες θετικές διαθέσεις των μεγάλων επενδυτών για την έρευνα στους υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Όπως έγραψε πρόσφατα η στήλη INSIDE STORIES, η Energean αν και είχε το πλέον ώριμο οικόπεδο προς γεώτρηση στη χώρα μας, τα «Ιωάννινα», εντούτοις μία προσφυγή στο ΣτΕ και η αναβλητικότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση οδήγησε τον ισχυρό όμιλο του upstream στην ανατολική μεσόγειο να αποφασίσει να μην ασχοληθεί ξανά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα «Ιωάννινα».
Κρίσιμες αποφάσεις
Οι πληροφορίες, λοιπόν, που συγκεντρώνει ο ΟΤ, δείχνουν ότι το project για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες βρίσκεται σε καθοριστικό σημείο ως προς τη συνέχιση ή ματαίωση του.
Και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί μεν ως έναν δικαιολογημένο βαθμό να αναδιατάσσουν τις επιλογές των επενδυτών αλλά και των χωρών, ωστόσο γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι αδιανόητο να παραμένουν ριζωμένες στη λειτουργία του κράτους και να μην εκριζώνονται για την προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως τέτοιων με βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια