
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο επενδυτικός οίστρος στον τομέα των data centers στην Ελλάδα, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τις ΔΕΗ και EDGNEX Data Centers της DAMAC, η ίδρυση της κοινοπραξίας Data In Scale που στόχο θα έχει την ανάπτυξη υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα.
Η συγκεκριμένη συνεργασία ουσιαστικά «ενώνει» την εμπειρία της DAMAC στον χώρο του real estate με την εμπειρία της ΔΕΗ στον χώρο της καθαρής ενέργειας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση της εγκατάστασης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις σχετικές ανακοινώσεις.
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του Ομίλου DAMAC, κ. Hussain Sajwani και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης
Έρχονται τα data centers της ΔΕΗ
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ παράλληλα με τις δραστηριότητες στα κέντρα δεδομένων, «τρέχει» ήδη σημαντικά προτζεκτ και στον τομέα της οπτικής ίνας, σε επίπεδο παρόχου χονδρικής.

Μακέτα της επένδυσης της γαλλικής Data4 στην Παιανία
Οι Γάλλοι της Data4 «στήνουν» data centers στην Παιανία
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή θεμελίωσης του πρώτου εκ των δύο αρχικών data center που θα κατασκευάσει η γαλλική Data4 στην περιοχή της Παιανίας, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης, της πρέσβειρας της Γαλλίας στην Ελλάδα και άλλων επισήμων.
Η επένδυση αυτή όντως δείχνει να εξελίσσεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς αφού η αρχική ανακοίνωση για το έργο έγινε μόλις τον Σεπτέμβριο, ενώ κατά την τελετή θεμελίωσης ο Ολιβιέ Μισελί, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Data4 αποκάλυψε ότι οι επαφές και οι διεργασίες ξεκίνησαν ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια.
Όπως είπε ο κ. Μισελί το campus της Data4 στην Παιανία, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και θα βοηθήσει να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου δεδομένων στη νότια Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα πρέπει να παραμένουν στην Ευρώπη, να υπάρχουν δηλαδή εδώ οι κατάλληλες υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ευρώπη έχει χάσει πολλά τρένα και πρέπει πλέον να αφυπνιστεί».
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει ότι το πρώτο data center θα είναι ισχύος 15MW με την συνολική ισχύ, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση στο σύνολό της, να ανέρχεται στα 90MW. Σύμφωνα με τον κ. Μισελί στην Ευρώπη, γενικά, υπάρχει επάρκεια παραγωγής ρεύματος αλλά πρόβλημα παραμένει η διανομή του.

Το συγκρότημα των data centers της ιταλικής Sparkle στην Μεταμόρφωση Αττικής
Οι Ιταλοί της Sparkle με data centers σε Μεταμόρφωση και Χανιά
Η ιταλική Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, αποτελεί έναν από τους πρώτους παίκτες που επένδυσαν στην ελληνική αγορά των data centers αφού ο όμιλος εγκατέστησε το πρώτο του κέντρο δεδομένων στη Μεταμόρφωση Αττικής ήδη από το 2001.
Με την προσθήκη του Metamorfosis II, η Sparkle πλέον διαχειρίζεται και λειτουργεί τέσσερα data centers στην Ελλάδα: τρία στην Αθήνα -από όπου ξεκινά το μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, που διασχίζει τις περιοχές επιχειρηματικής δραστηριότητας της πόλης και συνδέει απευθείας εταιρικούς πελάτες και θεσμικούς φορείς- και ένα στα Χανιά, με συνολική έκταση στα 14.000 τ.μ. και ισχύ 13,7 MW.
Το τελευταίο data center της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα, στη βιομηχανική ζώνη της Μεταμόρφωσης, ακριβώς δίπλα στο Metamorfosis I. Καταλαμβάνει εμβαδόν περίπου 6.000 τ.μ., με μέγιστη χωρητικότητα 700 racks και μέγιστη συνολική ισχύ 7,7 MW. Ο αρθρωτός σχεδιασμός του βοηθά στην εξυπηρέτηση των αναγκών κάθε πελάτη. Είναι δομημένο σύμφωνα με τα πιο αυστηρά αντισεισμικά κριτήρια και έχει σχεδιαστεί με βάση τα κορυφαία πρότυπα αξιοπιστίας και ασφάλειας.
Όλα τα data centers είναι πλήρως ενσωματωμένα στο Nibble, το πρώτο υπερ-Μεσογειακό οπτικό δίκτυο και με το κορυφαίας τεχνολογίας Tier-1 Seabone της Sparkle, έχοντας τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων, καθώς και πρόσβαση σε μεγάλους παρόχους cloud. Επιπλέον, χάρη στην ανοιχτή και ανθεκτική διαμόρφωσή τους, τα data centers της Sparkle προσφέρουν ένα πλούσιο οικοσύστημα πολλών διασυνδεδεμένων παικτών για εγχώρια και διεθνή συνδεσιμότητα.

«Άφιξη» του καλωδίου BlueMed στην Κρήτη το φθινόπωρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο «έφτασε» στην Κρήτη και το BlueMed το νέο καλώδιο της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Το καλώδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.
Στην Κρήτη, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.

Οι εγκαταστάσεις της Digital Realty στην Αθήνα
Οι επενδύσεις της Digital Realty στην Ελλάδα
Η Digital Realty, από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον ελληνικό χώρο, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, με την ταχεία πρόοδο της κατασκευής του data center Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συγκεκριμένη κατασκευή σηματοδοτεί την είσοδο της Digital Realty στην αγορά της Μεσογείου.
Το Heraklion-1 είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τους επερχόμενους κόμβους σε Βαρκελώνη, Ρώμη και Τελ Αβίβ.
Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα ήδη τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το ATH4 (Athens 4) το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΑΤΗ3 και προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος και υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το α’ τρίμηνο του 2026. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ένα ακόμη data center στην περιοχή της Αθήνας, το ATH5 (Athens 5).

Το Balkan Gate της Lancom στη Θεσσαλονίκη
Οι δραστηριότητες της αμιγώς ελληνικής Lancom
Η Lancom προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας με τρία ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της με την Cogent Communications, η Lancom προσφέρει στους πελάτες της λύσεις διασύνδεσης και αυξημένη πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα.
Ειδικότερα, το εμβληματικό για την εταιρεία Balkan Gate Thessaloniki αποτελεί το μεγαλύτερο carrier neutral, Tier III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα και είναι απευθείας συνδεδεμένο με τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και με παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η γεωστρατηγική θέση του Balkan Gate Thessaloniki, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές της Lancom, τις υπηρεσίες 360 μοιρών που προσφέρει και με έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται, προσελκύει πια ξένους παρόχους να κοιτάξουν πιο σοβαρά τη Βόρεια Ελλάδα.
Η επένδυση της Lancom στο Ηράκλειο Κρήτης, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, δημιουργεί επίσης μια δυναμική τηλεπικοινωνιακή διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.
Οι κινήσεις Microsoft και Google
Από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς των data centers, ξεχωρίζει η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει ένα συγκρότημα τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών του τεχνολογικού κολοσσού, διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες cloud «χαμηλής καθυστέρησης».
Σύμφωνα με την κα. Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η συνήθης διαδικασία για ανάλογα έργα της Microsoft είναι η ολοκλήρωσή τους σε διάστημα 3 έως 4 χρόνων. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προηγηθεί.
Η Google από την πλευρά της έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, κάτι που επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 15 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, παρουσία μάλιστα του Έλληνα πρωθυπουργού. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.


Latest News

Η Αλβανία κατέβασε το διακόπτη στο TikTok
Σε εφαρμογή απο σήμερα στην Αλβανια περιορισμοί στη λειτουργια του TikTok - Η εφαρμογή δεν ειναι προσβάσιμη στο διαδικτυο

Αραβικά Εμιράτα: Πιέσεις στις ΗΠΑ για ευκολότερη πρόσβαση στην τεχνολογία μικροτσίπ
Ανώτατος αξιωματούχος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να ζητήσει καλύητερη συμφωνία

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Πτώση στις πωλήσεις smartwatch για πρώτη φορά - Στα... τάρταρα η Apple
Οι αποστολές συσκευών Apple Watch μειώθηκαν κατά 19% το 2024, σύμφωνα με την Counterpoint - Αιτία είναι η έλλειψη νέων χαρακτηριστικών στις πιο πρόσφατες συσκευές της Apple

Visa: Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για ψυχαγωγία gaming
Οι δημιουργοί gaming περιεχομένου τροφοδοτούν την ανάπτυξη, με 7 στους 10 gamers της Gen Z να αλληλεπιδρούν με gaming influencers τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Ανακάμπτει η αγορά των smartphone - Γιατί δεν φοβάται τους δασμούς Τραμπ
Η παγκόσμια αγορά smartphone θα έχει σαν οδηγό την ανάπτυξη του Android στην Κίνα και τις ΗΠΑ, εν μέσω δασμών 10% στα κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με την IDC

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Νεκρός σε αεροπορικό δυστύχημα ένας από τους συνιδρυτές του ιστοτόπου Pirate Bay
Το μικρό αεροσκάφος συνετρίβη τη Δευτέρα σε ένα ξύλινο καταφύγιο στην ορεινή περιοχή Βελίκα Πλάνινα της Σλοβενίας

Νέες λειτουργίες του TikTok για την προστασία των εφήβων
Tο TikTok ενσωματώνει πιο ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στους λογαριασμούς των εφήβων από προεπιλογή για να διασφαλίσει ότι θα έχουν θετικές εμπειρίες

Προχωρά την ανάπτυξη των δικών της AI μικροτσίπ η Meta Platforms
Η Meta Platforms έχει ξεκινήσει μια μικρή παραγωγή του τσιπ και σχεδιάζει να την αυξήσει για χρήση σε ευρεία κλίμακα, αν η δοκιμή πάει καλά