Πάνω από 13 έθνη έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι κατέχουν το κρυπτονόμισμα, ωστόσο, το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα που πραγματοποιεί απευθείας αγορές Bitcoin, σύμφωνα με έκθεση της River,  ανταλλακτηρίου Bitcoin (BTC).

Πόσα bitcoin κατέχουν οι χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας με 208.100 BTC, που αντιπροσωπεύουν το 67,9% των συνολικών κρατικών αποθεμάτων. Τα περισσότερα προέρχονται από κατασχέσεις σε ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων 50.676 BTC που κατασχέθηκαν από τον χάκερ του Silk Road το 2022 και 94.636 BTC που συνδέονται με το hack του Bitfinex το 2016.

Bitcoin: Ανταγωνίζεται τον χρυσό, λέει ο Πάουελ

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 61.200 BTC, ενώ η Κίνα κατέχει 15.000 BTC, τα οποία επίσης αποκτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσω εκτελεστικών ενεργειών.

Χώρες όπως το Μπουτάν, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν ακολουθήσει πιο διακριτικούς δρόμους. Το Μπουτάν και η Αιθιοπία, για παράδειγμα, βασίζονται σε κρατικά χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις εξόρυξης για τη συσσώρευση Bitcoin, ενώ η Νορβηγία χρησιμοποιεί το κρατικό ταμείο πλούτου της για να αποκτήσει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

«Η απευθείας αγορά Bitcoin ενέχει πολιτικούς κινδύνους και είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί μυστικά», αναφέρει η έκθεση. «Αντ’ αυτού, υπάρχουν πιο ιδιωτικές και στρατηγικές επιλογές διαθέσιμες για τη συσσώρευση Bitcoin».

Η εξαίρεση Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ ξεχωρίζει ως μοναδική εξαίρεση. Η κυβέρνηση του προέδρου Nayib Bukele έχει αγοράσει 5.900 BTC, παράλληλα με τη λειτουργία μικρών επιχειρήσεων εξόρυξης.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Bukele μοιράστηκε ένα στιγμιότυπο οθόνης με τα χαρτοφυλάκια Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ στο X (πρώην Twitter).

Τα αποθέματα Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ αξίζουν τώρα 603,34 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια αύξηση της αξίας κατά 117,74% από το έτος μέχρι σήμερα. Τα συνολικά κέρδη της χώρας ανέρχονται σε 333,59 εκατομμύρια δολάρια από μια αρχική επένδυση 269,74 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της πρόσφατης ανόδου του Bitcoin πάνω από τα 100.000 δολάρια.

Η έκθεση της River σημειώνει επίσης ότι 47 έθνη έχουν βελτιώσει την πρόσβαση στο Bitcoin από το 2020, ενώ μόνο τέσσερα έχουν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς.

Έλεγχος του ΔΝΤ

Το ταξίδι του Ελ Σαλβαδόρ στο Bitcoin ξεκίνησε το 2021, όταν έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην προσέλκυση επενδύσεων και στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης, αλλά προκάλεσε επικρίσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ προειδοποίησε για κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κάλεσε την κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική υποχρεωτικής αποδοχής Bitcoin.

Στις 9 Δεκεμβρίου, οι Financial Times ανέφεραν ότι το Ελ Σαλβαδόρ διαπραγματεύεται επί του παρόντος ένα πακέτο δανείων ύψους 1,3 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση του Μπουκέλε θα καταστήσει την υιοθέτηση του Bitcoin εθελοντική για τις επιχειρήσεις αντί για υποχρεωτική.

Άλλοι όροι περιλαμβάνουν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,5% του ΑΕΠ σε διάστημα τριών ετών, την αύξηση των αποθεματικών από 11 δισ. δολάρια σε 15 δισ. δολάρια και την εφαρμογή μέτρων κατά της διαφθοράς.

Εάν οριστικοποιηθεί, η συμφωνία με το ΔΝΤ θα μπορούσε να ξεκλειδώσει επιπλέον 2 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto