![Καφές: Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/coffee-gc5a3f2f38_1920.jpg)
Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι τιμές του καφέ στη Νέα Υόρκη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια κρίση εφοδιασμού που έχουν καταστήσει τον καφέ ένα από τα πιο καυτά προϊόντα της χρονιάς.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Arabica σημείωναν άνοδο 4,7% στα 3,4570 δολάρια ανά λίβρα. Οι τιμές ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 1977, όταν η αγορά ταρακουνήθηκε από τον καταστροφικό παγετό της Βραζιλίας το 1975 που επηρέασε τις μελλοντικές σοδειές.
Κακάο: Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές
Η παραγωγή καφέ σε Βραζιλία και Βιετνάμ
Η Volcafe Ltd. μείωσε τις προοπτικές της για την παραγωγή του κορυφαίου προμηθευτή καφέ στον κόσμο, Βραζιλία, αφού η περιοδεία στις καλλιέργειες αποκάλυψε τη σοβαρότητα της παρατεταμένης ξηρασίας. Η χώρα φαίνεται να παράγει μόλις 34,4 εκατομμύρια σακούλες arabica, ποσότητα μειωμένη κατά περίπου 11 εκατομμύρια από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Η παγκόσμια παραγωγή καφέ οδεύει να υπολείπεται της ζήτησης κατά 8,5 εκατομμύρια σακουλάκια τη σεζόν 2025-26, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου πέμπτη χρονιά ελλειμμάτων, σημείωσε η Volcafe.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποικιλία arabica έχουν αυξηθεί περισσότερο από 80% φέτος εν μέσω προβλημάτων στις καλλιέργειες, απειλώντας με μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής. Αυξήθηκαν έως και 5,5% την Τρίτη, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 1972 και επισκιάζοντας την κορύφωση εκείνη τη δεκαετία, όταν ο καταστροφικός Black Frost (Μαύρος Παγετώνας) αποδεκάτισε τα δέντρα της Βραζιλίας.
Πέρα από την Βραζιλία τα νέα είναι ανησυχητικά και από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της φθηνότερης ποικιλίας robusta, αφού η βασική ζώνη του καφέ υπέφερε από ξηρότητα κατά την περίοδο ανάπτυξης και έντονες βροχοπτώσεις έφθασαν στην αρχή της συγκομιδής.
Η Κίνα αυξάνει την κατανάλωση
Μια σειρά απογοητευτικών συγκομιδών καφέ σε βασικούς παραγωγούς οδήγησε στη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καφέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως μια νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά.
«Η παραγωγή καφέ έχει δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση» εν μέσω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Κίνα, σημειώνει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, σε σημείωμα της Τρίτης. Η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και του Βιετνάμ, καθιστά το εμπόρευμα ιδιαίτερα ευάλωτο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε.
Οι πωλητές έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές και έχουν καταργήσει τις εκπτώσεις για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Ο γίγαντας του καφέ Nestle SA δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα αυξήσει τις τιμές και θα κάνει μικρότερες τις συσκευασίες για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της αύξησης της τιμής του καφέ.
Η χονδρική τιμή των τροφίμων
Οι τιμές ρεκόρ του καφέ έρχονται σε αντίθεση με το ευρύτερο κόστος χονδρικής πώλησης τροφίμων, το οποίο βρίσκεται πολύ κάτω από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στις αρχές του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, τα λεγόμενα μαλακά εμπορεύματα αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις καλύτερες επιδόσεις των πρώτων υλών του έτους.
Το κακάο έχει εκτοξευθεί, σημειώνοντας ρεκόρ τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, αφού οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική τροφοδότησαν την τεράστια παγκόσμια έλλειψη και ταρακούνησαν την αγορά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον χυμό πορτοκαλιού βρίσκονται επίσης κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, μετά την ξηρασία και τις ασθένειες που έπληξαν τα δέντρα στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία. Η παραγωγή στη Φλόριντα, την κύρια πολιτεία των ΗΠΑ που παράγει χυμό, έχει επίσης μειωθεί κατακόρυφα, με τις τιμές να υποστηρίζονται και από τις ζημιές των τυφώνων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Χρυσός: Οι δασμοί οδηγούν το ράλι προς τα 3.000 δολάρια [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_lires_agglias24-600x352.png)
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
![Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο εβδομάδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
![Χρυσός: Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Η Κίνα επιτρέπει σε αφαλιστικές να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε χρυσό
Ο χρυσός αναμένεται να ανέβει και άλλο από την απελευθέρωση των νένω ποσών
![Χρυσός: Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/gold-513062_1280-600x450.jpg)
Μια ανάσα πριν το λαμπερό ορόσημο των 3.000 δολαρίων ο χρυσός
Οι τιμές του χρυσού κατέγραψαν το έβδομο μέσα στο 2025 ιστορικό υψηλό
![Πετρέλαιο: Ενισχύονται οι τιμές του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/barrel-oil-600x437.jpg)
Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
Οι επενδυτές τοποθετούνται παρά το φόβο του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου
![Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mali-gold-600x560.jpg)
Χρυσός: Μείωση κατά 23% της παραγωγής στο Μάλι
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να είναι ο λόγος για τη μείωση της παραγωγής
![Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_oil_world3-1024x600-1-600x352.png)
Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Κίνα
![Χρυσός: Λάμπει και κάνει το αδιανόητο πιθανό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/ot_dol_gold2-600x352.png)
Ο χρυσός λάμπει - Ποιο είναι το αδιανόητο που γίνεται πιθανό
Ο χρυσός μπορεί να ανέβει και άλλο, καθώς ο Τραμπ θέλει να αποδυναμώσει το δολάριο διατηρώντας παράλληλα το προνομιακό αποθεματικό του
![Νικέλιο – Ινδονησία: Κινεζικές εταιρείες ελέγχουν το 75% της παραγωγικής ικανότητας της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/indonesia-nikelio-600x424.jpg)
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
![Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Νέα ιστορικά υψηλά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_gold_prices-1024x600-1-600x352.png)
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός - Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τιμές
Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και η πρόταση Τραμπ για τη Γάζα ευνοούν τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο