Στα ύψη κινούνται ξανά πολλές από τις τιμές βασικών τροφίμων, επιβαρύνοντας ξανά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.
Οι διεθνείς τιμές του καφέ είναι αυξημένες κατά 75% από τις αρχές του έτους, ενώ η αύξηση στο κακάο φτάνει το ίδιο διάστημα το 137%.
Η νέα αγορά που υπόσχεται λιγότερη σπατάλη σε τρόφιμα και περισσότερα οφέλη
Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού εμφανίζουν ανατιμήσεις 54%, του φοινικέλαιου 38%, του ηλιέλαιου 59% και του βουτύρου σχεδόν 30%. Πρόκειται τόσο για τρόφιμα που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει, όσο και για τρόφιμα που καταναλώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, των οποίων οι τιμές πλέον «καίνε» ξανά τα πορτοφόλια των νοικοκυριών.
Το ράλι στα τρόφιμα
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων πλέον διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών περίπου, αποτελώντας εκτός από οικονομικό πρόβλημα για τους καταναλωτές και πολιτικό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις και πρόβλημα χάραξης νομισματικής πολιτικής για κεντρικές τράπεζες αφού οι ανατιμήσεις προκαλούν νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα την εξέλιξη σε βασικά τρόφιμα από τις αρχές του έτους, σε δωδεκαμηνιαία βάση καθώς και σε βάση μήνα και εβδομάδας, με βάση στοιχεία της Trading Economics.
Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ -Food and Agriculture Organization (FAO) είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,5 μονάδες τον Νοέμβριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 0,5% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου και φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2023, όπως αναφέρεται.
Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων, οι οποίες αντιστάθμισαν ελαφρώς τις μειώσεις στις τιμές κρέατος, δημητριακών και ζάχαρης, σύμφωνα με τον FAO. Ο δείκτης FFPI τον Νοέμβριο ήταν 5,7% υψηλότερος από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Παρέμεινε 20,4% κάτω από το ανώτατο όριο των 160,2 μονάδων στο οποίο είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2022.
Πιο ακριβό το γάλα και το βούτυρο στην Ευρώπη
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO διαμορφώθηκε στις 139,9 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 0,9 μονάδων (ή 0,6 τοις εκατό) από τον Οκτώβριο και 23,4 μονάδες (20,1%) πάνω από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο.
Οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος, ιδίως το πλήρες γάλα σε σκόνη, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης και της εποχικής μείωσης της παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση της εποχικής παραγωγής γάλακτος στην Ωκεανία.
Οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ λόγω της ισχυρής εσωτερικής και διεθνούς ζήτησης εν μέσω στενών αποθεμάτων, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, σημειώνεται. Οι τιμές των τυριών επίσης αυξήθηκαν, αντανακλώντας τις περιορισμένες διαθεσιμότητες για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης εισαγωγών.
Τα φυτικά έλαια
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 164,1 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 11,4 μονάδες (ή 7,5%) σε μηνιαία βάση για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2022.
Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το φοινικέλαιο, το κραμβέλαιο, τη σόγια και το ηλιέλαιο. Οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή εν μέσω υπερβολικών βροχοπτώσεων στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνεται. Οι παγκόσμιες τιμές σόγιας συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, κυρίως λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Ομοίως, οι τιμές του κραμβέλαιου και του ηλιελαίου αυξήθηκαν, αντανακλώντας τις προοπτικές περιορισμού των παγκόσμιων προμηθειών στις αντίστοιχες αγορές τους, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Latest News
Προς τρίτη εβδομαδιαία άνοδο οι τιμές του πετρελαίου
Ο παγετός σε περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές με το βλέμμα στη ζήτηση
Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου τον Ιανουάριο θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού - Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
Ο χρυσός εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε ένα ταραγμένο κόσμο - Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες
Δυο προσφορές για το μερίδιο της Glencore σε ορυχείο χαλκού
H Glencore αποφάσισε να πουλήσει το 49% της εταιρείας εκμετάλλευσης στο γαλλικό νησί της Νέας Καληδονίας
Σε υψηλό τριών μηνών «έστειλαν» τα μειωμένα αποθέματα την τιμή του πετρελαίου
Τα αποθέματα των ΗΠΑ σε πετρέλαιο συρρικνώθηκαν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου
Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά
Ώθηση στις τιμές του πετρελαίου έδωσε και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα
Μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού πετρελαίου - Οι νέοι προμηθευτές και νέες διαδρομές
Οι παγκόσμιες ροές σε αργό πετρέλαιο επηρεάστηκαν για δεύτερο χρόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Διευρύνονται οι απώλειες στην αγορά του πετρελαίου
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεχνική διόρθωση μετά το ράλι που κατέγραψε το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα
Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά χρυσού
Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αντισταθμίζεται από την υποχώρηση του δολαρίου
Μικτές οι προβλέψεις για εμπορεύματα το 2025 - Ποια θα συνεχίσουν το ράλι και ποια θα πέσουν
Αρκετά εμπορεύματα αντιμετωπίζουν αντιξοότητες το 2025 — Αλλά το τρελό ράλι ενός μετάλλου δεν φαίνεται να σταματάει