
Η ερευνα και η ανάπτυξη (R & D) και η διάχυσή τους στην οικονομία αποτελούν ,για πολλούς, τη «λυδία λίθο» των αναπτυξιακών προοπτικών μιας οικονομίας και της συνολικής προόδου και ευημερίας μιας χώρας. Ταυτόχρονα, αποτελούν μετρήσιμο παράγοντα της ισχύος των κρατών, όχι μονον σήμερα, αλλα απο τις απαρχές , ακόμα, της συγκρότησης των κρατών.
Σι Τζινπίνγκ: Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ δεν θα είχε «νικητή»
Η ανάληψη των καθηκόντων απο το νέο Αμερικανό προέδρο στο Λευκό Οίκο αλλα κυρίως η υλοποίηση των όσων έχει εξαγγείλει και ειδικά η άσκηση σκληρής εμπορικής πολιτικής, με την επιβολή υψηλών δασμών, αποτελούν βασικό θέμα όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης και στους παράγοντες διαμόρφωσης πολιτικής αλλά και ευρύτερα στην κοινή γνώμη που εύκολα μπορει να διαισθανθει ότι μια περιοριστική πολιτική προστατευτισμού και δασμών, μπορεί να επηρεάσει όχι μονον την καθημερινότητα αλλά σχεδόν να την απειλήσει, στην περίπτωση που ως αποτέλεσμα οδηγήσει σε μείωση εξαγωγών και κατ΄επεκταση κλείσιμο εργοστασίων.
Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, με την απειλή της επιβολής υψηλών δασμών απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κίνδυνο ενός -αμοιβαία ζημιογόνου- εμπορικου πολέμου αναμεσα σε Ευρώπη και Κίνα, η κάθε πλευρά οργανώνει την επίθεση ή τις άμυνες της αλλά -παράλληλα- προσπαθει να οχυρώσει και να αξιοοποίησει τα πλεονεκτήματά της. Η έρευνα και η καινοτομία ήταν πάντοτε προνόμιο των μεγάλων κρατών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων ακριβως επειδή η έρευνα και η ανάπτυξη απαιτει πόρους. Μερικές φορές βέβαια μπορει να είναι και θέμα επιλογής και στόχευσης όπως είναι οι περιπτωσεις κρατών όπως η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ.
Η «σύγκρουση» των γιγάντων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην κορυφή, με δαπάνες για ερευνα που για το 2023 εκτιμώνται στα 877 δισ. ευρώ και βέβαια, στο μέγεθος αυτο αθροίζονται ιδιωτικές και κρατικές δαπάνες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα με δαπάνες 435 δισ. ευρώ. Με βάση την κατάταξη της Statista (για το 2022. ) , στον πίνακα της οποίας οι τιμές είναι σε δολάρια ΗΠΑ, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 180 δισ. δολαρια και ακολουθει η Γερμανία με 131 δισ.δολάρια.
Ειδικότερα, στην Ευρωπαική Ενωση και στην Ευρωπη συνολικά, η πρωτιά ανήκει στη Γερμανία, η οποία σύμφωνα με την οικονομική εφημεριδα Handelsblatt δαπάνησε 133 δισεκατομμυρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη το 2023 . Οπως εξηγεί η γερμανική εφημεριδα το ποσοστό των γερμανικών δαπανών για Ε&Α από το κράτος και τις επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 3,11 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τάσης από το Stifterverband, ενας γερμανικός οργανισμος που υποστηριζει την εκπαίδευση και την καινοτομια.
Το κορυφαίο γερμανικό ινστιτούτο DIW (Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών) επιχειρώντας να απαντήσει στη διαφορετική «μόχλευση» αλλα και τα αποτελέσματα των επενδύσεων σε ΗΠΑ και Γερμανία υπογράμμιζε πως «το σύστημα έρευνας και καινοτομίας των Ηνωμένων Πολιτειών επωφελείται από ένα κοινωνικό κλίμα που ευνοεί το ρίσκο και την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας έτσι τις ιδιωτικές καινοτόμες δραστηριότητες. Έτσι, η διεθνής ανταγωνιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις και τα spin-offs τους».
Το σχέδιο Ντράγκι, που προκάλεσε εντονες συζητήσεις στους κόλπους της Ενωσης, είναι ενας «οδικός χάρτης» τον οποίο υποσχεθηκε πως θα ακολουθησει στη διάρκεια της δεύτερης θητείας της η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατα την πανηγυρικη παρουσίαση του νέου Κολεγίου των Επιτρόπων. Μένει να αποδειχθεί, αν οι προτάσεις του τέως διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τραπεζας και πρωην πρωθυπουργού θα καταφέρουν να «ξυπνησουν» τον ευρωπαικό γίγαντα..
Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) στην ΕΕ
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023, οι συνολικές πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α (GBARD) σε ολόκληρη την ΕΕ ανέρχονταν σε 123, 6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 0,73% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αύξηση 5,3% σε σύγκριση με το 2022 (117, 4 δισ. ευρώ) και 54,8% σε σύγκριση με το 2013 (79, 8 δισ. ευρώ).
Το 2023, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α σε επίπεδο ΕΕ ανέρχονταν σε 275,6 ευρώ ανά άτομο, σημειώνοντας αύξηση 53,3% σε σύγκριση με το 2013 (181,0 ευρώ ανά άτομο).
Τα υψηλότερα κονδύλια καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (646,6 ευρώ ανά άτομο), ακολουθούμενα με απόσταση από τη Δανία (552,4 ευρώ) και τη Γερμανία (529,3 ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της ΕΕ με τα χαμηλότερα κονδύλια του προϋπολογισμού Ε&Α ανά άτομο ήταν η Ρουμανία (21,2 ευρώ ανά άτομο), η Βουλγαρία (33,1 ευρώ) και η Ουγγαρία (48,1 ευρώ).
Τα ποσά αυτα δεν περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές τοποθετησεις και τις επενδύσεις που κάνουν επιχειρήσεις και ιδιώτες και είναι ποσά που δεν κατανέμονται απο κρατικούς προυπολογισμούς (δημοσια – κρατική δαπάνη).

Πιστώσεις των κρατικών προυπολογισμών για έρευνα, ποσα κατα κεφαλήν στα κράτη-μελη της ΕΕ.


Latest News

Σε αναστολή απο αύριο τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Τα επόμενα βήματα της ΕΕ
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ.

Θα είναι το νέο «Βιετνάμ» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα;
Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στο Foreing Affairs o Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics

Intel: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας τσιπ Altera στον όμιλο Silver Lake
Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Intel για εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ