Οι εξαγωγές στην Κίνα επιβραδύνθηκαν απότομα και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Νοέμβριο, ως ανησυχητικό σημάδι για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο καθώς η επικείμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φέρνει νέους εμπορικούς κινδύνους για τη χώρα.

Κίνα: Γιατί πεθαίνουν τα όνειρα δυτικών εταιρειών όπως Apple και Starbucks

Τα απογοητευτικά εμπορικά στοιχεία ακολουθούν άλλους δείκτες που δείχνουν αποσπασματική ανάπτυξη τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει μια παραπαίουσα οικονομία που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω προκλήσεις το επόμενο έτος.

Η ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε τη Δευτέρα να ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης το 2025, προωθώντας νομισματικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ζήτηση και να επιστρέψουν και πάλι οι καταναλωτές στις δαπάνες

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,7% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων που έγιναν γνωστά την Τρίτη, χάνοντας την πρόβλεψη για αύξηση 8,5% ενώ τον Οκτώβριο είχαν καταγράψει άνοδο 12,7%.

Προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία για τις αρχές, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 3,9%, στην χειρότερη επίδοση εδώ και εννέα μήνες, όταν οι προσδοκίες  έκαναν λόγο για αύξηση 0,3%, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ανάγκη μεαγλύτερης στήριξη της εγχώριας ζήτησης.

Η ηγεσία της χώρας υποσχέθηκε τη Δευτέρα να ενισχύσει τα μέτρα τόνωσης το 2025, προωθώντας νομισματικές και δημοσιονομικές ρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ζήτηση και να επιστρέψουν και πάλι οι καταναλωτές στις δαπάνες.

«Η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι εξαιρετικά ισχυρή, τα στοιχεία από άλλους μεγάλους εξαγωγείς όπως η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ δείχνουν επίσης διαφορετικά επίπεδα επιβράδυνσης», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit.

«Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια εμπορικού προεφοδιασμού εν αναμονή των δασμών του Τραμπ το επόμενο έτος, αλλά ο πλήρης αντίκτυπος δεν θα γίνει αισθητός μέχρι τους επόμενους μήνες, ειδικά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο», πρόσθεσε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δεσμεύτηκε να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να αναγκάσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη διακίνηση χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εισαγάγει δασμούς άνω του 60%.

Οι απειλές του έχουν προκαλέσει τριγμούς στις βιοηχανίες της Κίνας, που εξάγουν αγαθά αξίας άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις ΗΠΑ.

Πριν από τις αναμενόμενες αυξήσεις των δασμών, οι εξαγωγείς έσπευσαν να μεταφέρουν τα αποθέματά τους στις αποθήκες των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, αναμένοντας αποστολές για νέες παραγγελίες μόλις ανακάμψει η παγκόσμια ζήτηση.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν πιο αργά τον Νοέμβριο ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν ενόψει επιβολής σκληρών δασμών από τον Τραμπ

Ενώ αυτή η τάση επιβραδύνθηκε απότομα τον Νοέμβριο, ο προεφοδιασμός πριν από τους αναμενόμενους δασμούς μπορεί να εξακολουθεί να υποστηρίζει τις εξαγωγές.

«Αναμένουμε ότι οι εξαγωγές θα επιταχυνθούν ξανά τους επόμενους μήνες, υποστηριζόμενες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και τους δασμούς από τους εξαγωγείς», δήλωσε ο Zichun Huang, οικονομολόγος της Κίνας στην Capital Economics.

Ωστόσο, οι ανεπίλυτες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τους δασμούς έως και 45,3% στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα απειλούν να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με τη Δύση.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 97,44 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, από 95,72 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο.

Κίνα: Στροφή στην απεξάρτηση από τη μεταποίηση;

Οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την Κίνα από ό,τι κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, καθώς οι εξαγωγές της οικονομίας των 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής της, με την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να υποβαθμίζεται από μια παρατεταμένη κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Ενώ οι βιομηχανίες έκαναν λόγο για καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες τους τελευταίους επτά μήνες σε μια σχετική έρευνα τον Νοέμβριο, υποδεικνύοντας ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί αποδίδουν κάποιους πρώτους καρπούς, ωστόσο προειδοποίησαν ότι έλαβαν λιγότερες παραγγελίες εξαγωγών.

Αυτές οι τάσεις προκάλεσαν εκκλήσεις από αναλυτές και εμπειρογνώμονες πολιτικής για απομάκρυνση από την υπερβολική οικονομική εξάρτηση από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Οι κυβερνητικοί σύμβουλοι συνέστησαν στο Πεκίνο να διατηρήσει αμετάβλητο τον αναπτυξιακό στόχο του στο 5% περίπου το επόμενο έτος και να εφαρμόσει πιο ισχυρά κίνητρα για να μετριάσει τους αναμενόμενους δασμούς στις ΗΠΑ, στηριζόμενο στην τεράστια εγχώρια καταναλωτική αγορά της χώρας.

Τα οικονομικά δεινά της Κίνας ώθησαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν τον Σεπτέμβριο, με την κεντρική τράπεζα να αποκαλύπτει την πιο επιθετική νομισματική χαλάρωση από την πανδημία, μειώνοντας τα επιτόκια και διοχετεύοντας 1 τρισεκατομμύριο γουάν (140 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Κίνα κατέγραψε μεγάλη πτώση στις εισαγωγές αγαθών όπως φυτικά έλαια, σπάνιες γαίες και λιπάσματα.

Πολλά από αυτά οφείλονταν στις μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων, αν και αυτό βοήθησε επίσης τους όγκους, οι οποίοι αυξήθηκαν για το αργό πετρέλαιο, τον άνθρακα και τον χαλκό.

Οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να θέσουν βασικούς στόχους και προθέσεις πολιτικής για το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή