Για τη στάση που θα κρατήσει η Ομάδα των 7 (G7) σχετικά με τη Συρία γράφει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο μπορεί να αλλάξει, όπως επισημαίνει το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων, οι ηγέτες της G7 είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια νέα συριακή κυβέρνηση εάν στη μεταβατική διαδικασία γίνουν σεβαστές οι μειονότητες.
Περίπλοκη είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από 24 ολόκληρα χρόνια
Συρία: Μία δύσκολη εξίσωση – Γιατί ακόμα δεν έχει γραφτεί το τέλος
Την ίδια ώρα, το Κατάρ έγινε ένα από τα πρώτα κράτη που εγκαθίδρυσε επικοινωνία με τους ηγέτες των ισλαμιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η G7 «ελπίζει ότι όλες οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν ρόλο στη διακυβέρνηση της Συρίας θα επιδείξουν τη δέσμευσή τους για τα δικαιώματα όλων των Σύρων», σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης που η Ομάδα των 7 σχεδιάζει να εκδώσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Η σχετική ανάρτηση στο Χ:
G-7 leaders are willing to support a new Syrian government if the transition process respects the rule of law as well as religious and ethnic minorities https://t.co/qdgMKzNtt8
— Bloomberg (@business) December 10, 2024
Η Ομάδα των 7, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, θα ήθελε να δει την ασφαλή επιστροφή των εκατομμυρίων Σύρων που εγκατέλειψαν τη χώρα υπό την εξουσία του Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε το Σαββατοκύριακο, θα τονίσει η G7.
Πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν στη Δύση μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, μεταξύ άλλων σε μέλη της G7, όπως η Γερμανία.
Η δήλωση που ακόμη ετοιμάζεται αναμένεται να προσδώσει νομιμότητα στις οργανώσεις που ηγείται η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες.
Αφού κατέλαβαν τη Δαμασκό μετά από αστραπιαία εκστρατεία, οι νέοι ηγέτες της Συρίας ανέθεσαν στον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, μετέδωσε η συριακή τηλεόραση τη Δευτέρα, υπενθυμίζει το Bloomberg.
Ο ρόλος του Κατάρ
Σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση της κατάστασης, το Κατάρ έχει δημιουργήσει έναν πρώιμο δίαυλο επικοινωνίας με την HTS και άλλες οργανώσεις, με στόχο να διασφαλίσει ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ερείσματα στη Συρία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σημειώνει το άρθρο του Bloomberg.
Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, κατέληξαν σε συμφωνία σε συνάντηση στην Ντόχα το Σάββατο ότι προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ηρεμίας και η διατήρηση των δημόσιων θεσμών της Συρίας, δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Συμφώνησαν ότι το Κατάρ είναι το καταλληλότερο να ηγηθεί αυτής της προσέγγισης, δεδομένου ότι πέρσι δεν αποκατέστησε τις σχέσεις με τον Άσαντ όταν έγινε εκ νέου δεκτός στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ που διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Συρίας, ήταν ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δημιουργήθηκε από την HTS το 2017 στη βορειοδυτική συριακή πόλη Ιντλίμπ και άλλων περιοχών που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Η επικοινωνία μεταξύ του ίδιου και των διπλωματών του Κατάρ αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες 24 ώρες, είπε ο αξιωματούχος.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία
Οι συνομιλίες διεξάγονται την ώρα που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Συρία με αεροπορικές επιδρομές, σε μια επιχείρηση, όπως λένε οι αξιωματούχοι του, για την καταστροφή των προμηθειών όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ισλαμιστών εχθρικών προς το εβραϊκό κράτος.
Η επίθεση – την οποία Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχολιαστές έχουν χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η αεροπορία τους – ανοίγει ουσιαστικά ένα νέο μέτωπο στον περιφερειακό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και, μέχρι την κατάπαυση του πυρός στα τέλη του περασμένου μήνα, εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το Κατάρ πρωτοστάτησε σε πολύμηνες προσπάθειες διαμεσολάβησης για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Οι συνομιλίες για τον σκοπό αυτό, στις οποίες έχουν επίσης εμπλακεί η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδιέξοδο, καταλήγει το Bloomberg.
Πηγή: in.gr
Latest News
Live εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Νέο πρόβλημα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κατεβασμένα ρολά βλέπουν οι επιβάτες που θέλουν να επιβιβαστούν στο μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στο Λος Αντζελες – Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων στο Λος Άντζελες θα αυξηθεί
Συνάντηση με τον Πούτιν ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ο Τραμπ
«Θέλει να συναντηθούμε, κι έχουμε αρχίσει να το οργανώνουμε», είπε αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ
Συνεδριάζει το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του 2025 – H ατζέντα των θεμάτων
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Τραμπ: Δεν ξέρει πώς να σταματήσει τον πόλεμο, δεν θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, λένε οι FT
Δύο πηγές έχουν μιλήσει στους Financial Times για τη στάση που θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Φόβοι για «πολλά θύματα» στην Καλιφόρνια - Γιατί υπάρχει αδυναμία καταγραφής τους
Εξαιτίας των συνθηκών στο Λος Άντζελες οι μονάδες Ανθρωποκτονιών δεν μπορούν να καταγράψουν τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς
Τι είπαν Μελόνι - Ερντογάν για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
Τι συζήτησαν Ερντογάν - Μελόνι τις τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, καθώς και για διάφορα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα
Η Ευρώπη κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Μασκ»
Οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη αναζητούν νομικά μέτρα για να περιορίσουν τις παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή