![Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/TSOUNIS.jpg)
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης, ο οποίος αποχωρεί σε λίγες εβδομάδες από την θέση του, μιλώντας χθες αργά το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε ότι φεύγει από την πρεσβεία αλλά όχι από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα είναι πάντα δίπλα στη χώρα μας και θα βοηθάει όπως μπορεί.
Είπε ότι αισθάνεται «γλυκόπικρα», που αποχωρεί σε επτά εβδομάδες και πρόσθεσε ότι τα χρόνια της θητείας του στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου».
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας τις χαρακτήρισε εξαιρετικές, ενώ μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο είναι ήρεμη τώρα, και είναι καλύτερα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία. Προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με διπλωματικά μέσα γιατί η εναλλακτική είναι αδιανόητη, όπως είπε.
OT FORUM – Τσούνης: Η Ελλάδα στο παιχνίδι της ενέργειας – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ
Εκτίμησε ότι όσο δεν μπορούν να επιλυθούν μπορούν να εκτονωθούν, και χαρακτήρισε σημαντική προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών την σταθερότητα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, και είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα ήταν καλά, και οι σχέσεις ήταν καλύτερες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Ο κ. Τσούνης χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι αξίες που σέβονται οι ΗΠΑ, όπως η δημοκρατία.
Τζορτζ Τσούνης: «Περήφανος» για την Ελλάδα που άλλαξε
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στην οικογένειά του, στο πατρικό του σπίτι στην Ορεινή Ναυπακτία, ενώ μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τον πατέρα του που έχασε πριν πολλά χρόνια. Αναφερόμενος στην θητεία του στη χώρα μας είπε ότι δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως η πρώτη συμβουλή που δέχθηκε ως πρέσβης ήταν «πρέπει να είναι “κουμπωμένος”» γιατί δεν είναι επαγγελματίας διπλωμάτης.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή που γνωρίζει, όπως είπε, από τον κόσμο όταν κάνει επισκέψεις σε διάφορα μέρη της χώρας και στην Αθήνα. Επιπροσθέτως σχολίασε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι «φάρος ευκαιριών» όπως οι ΗΠΑ και τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες, ώστε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία τον χαρακτήρισε «ολοσχερή τραγωδία», αλλά επισήμανε ότι όσο τραγική κι αν είναι η κατάσταση, θα ήταν χειρότερη εάν ο πόλεμος εξαπλωνόταν.
Δήλωσε περήφανος για την Ελλάδα που ενώ πριν από 12 χρόνια ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως είπε, σήμερα άλλαξε, βγήκε από αυτή την κατάσταση ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα με τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη και τα πάει πολύ καλά. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας και είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Ελλάδα.
Επίσης ερωτώμενος για τα γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ότι πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους τα αρχαία αντικείμενα. Τέλος, εκθείασε τις ομορφιές της χώρας μας, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις περιοχές που επισκέφθηκε τόσο σε θάλασσα όσο και σε βουνό, είπε ότι δεν ξεχνά τις ρίζες του, και ανέφερε ότι το αγαπημένο του φαγητό είναι η ψαρόσουπα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη