Reuters Breakingviews

Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτικό χάος μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα. Ακόμη και σε ένα αισιόδοξο σενάριο όπου το χάος διαρκεί μόνο μερικούς μήνες, θα επιφέρει τριγμούς στην οικονομία που θα διαρκέσουν για χρόνια.

Το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε έναν προϋπολογισμό που ήταν μόνο το πρώτο βήμα σε μια πολυετή διαδικασία για τον έλεγχο της αύξησης του χρέους της χώρας. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτά τα μέτρα πήραν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία δυσπιστίας αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 113% του ΑΕΠ φέτος σε περισσότερο από 116% το 2028 και θα αρχίσει να συρρικνώνεται, αν και αργά, στη συνέχεια.

Αυτό εξαρτήθηκε από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2025, από περισσότερο από 6% φέτος. Οι παραχωρήσεις του Μπαρνιέ τις τελευταίες εβδομάδες για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον προϋπολογισμό του ανήλθαν σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ της Γαλλίας. Το χρέος βρισκόταν ήδη σε καλό δρόμο για να φτάσει το 120% του ΑΕΠ το 2028. Εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα για τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, το έλλειμμα θα έφτανε το 7% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, το φορτίο χρέους θα ανέλθει σε περίπου 125% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στις γενναιόδωρες υποθέσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, που θα εμφανιστεί στο 1,1% το επόμενο έτος, ενώ η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 0,8%. Χωρίς ένα σοβαρό σχέδιο, η αδυσώπητη αύξηση του φορτίου του χρέους την επόμενη δεκαετία θα πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και τους εταίρους της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα απαιτήσει μια πολύ πιο σκληρή περίοδο λιτότητας από την ήπια εκδοχή που πρότεινε ο Μπαρνιέ.

Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα. Η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι απρόθυμες να επενδύσουν. Το επίπεδο εμπιστοσύνης των γαλλικών εταιρειών ήταν ήδη χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Και οι καταναλωτές δεν φαίνεται να βιάζονται να επωφεληθούν ούτε από τον χαμηλότερο πληθωρισμό: κρύβουν χρήματα με ρυθμό που δεν είχε παρατηρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, με το ποσοστό αποταμίευσής τους τώρα στο 19%, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA, Gilles Moëc .

Με τις δύο κύριες μηχανές οικονομικής ανάπτυξης να τελματώνουν, η κυβέρνηση θα δει τα φορολογικά έσοδα να συρρικνώνονται αφού η τρίτη μηχανή – οι εξαγωγές – δεν φορολογείται.

Το έργο της εκπόνησης ενός λογικού και φιλικού προς την ανάπτυξη προϋπολογισμού, δεδομένης της κατάστασης των οικονομικών της Γαλλίας, θα ήταν ασυνήθιστα επίπονο ακόμη και για μια ισχυρή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από μια σταθερή πλειοψηφία. Για τον επόμενο Γάλλο πρωθυπουργό, θα είναι περισσότερο σαν μία  mission impossible (αδύνατη αποστολή).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners