Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς  η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ενώ η αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα περιόρισε τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 45 σεντς, ή κατά 0,62%, στα 72,64 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 61 σεντς, ή 0,89%, στα 69,20 δολάρια.

Wall Street: Ικανοποίηση από τον πληθωρισμό

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη στην επιβολή του 15ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

«Χαιρετίζω την υιοθέτηση του 15ου πακέτου κυρώσεων, που στοχεύουν ιδιαίτερα τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.

Ο «σκιώδης στόλος» βοήθησε τη Ρωσία να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλε η G7 στο ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο το 2022 και συνέβαλε στη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Περιορίζοντας τα κέρδη τιμών την Τετάρτη, τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, επιβαρύνοντας τις τιμές του αργού.

Ο ΟΠΕΚ

Εν τω μεταξύ, ο  ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της ζήτησης το 2024 και το 2025 για πέμπτο συνεχόμενο μήνα την Τετάρτη και κατά το μεγαλύτερο ποσό μέχρι σήμερα.

«Οι εκτιμήσεις της Γραμματείας (ΟΠΕΚ) συνέχισαν να ανταποκρίνονται στη συναίνεση με περαιτέρω προς τα κάτω αναθεωρήσεις που εφαρμόστηκαν στις προβλέψεις της ζήτησης, μειώνοντας την ανάπτυξη από έτος σε έτος το 2024 και το 2025» εξήγησε ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group.

Ο ΟΠΕΚ+  νωρίτερα αυτό το μήνα καθυστέρησε τα σχέδια για την έναρξη της αύξησης της παραγωγής.

Η Κίνα

Η ασθενής ζήτηση, ιδιαίτερα στον κορυφαίο εισαγωγέα, την Κίνα, και η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ ήταν δύο παράγοντες πίσω από την κίνηση. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της κινεζικής ζήτησης μετά τα τελευταία σχέδια του Πεκίνου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το 2025, σηματοδοτώντας την πρώτη χαλάρωση της στάσης της εδώ και 14 χρόνια.

«Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι υποδομές, υπάρχουν προσδοκίες ότι η Κίνα μπορεί να στραφεί προς πολιτικές για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών…αυτό έχει πυροδοτήσει αισιοδοξία στην αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Li Xing Gan, σύμβουλος στρατηγικής χρηματοοικονομικών αγορών στο Exness.

Οι κινεζικές εισαγωγές αργού αυξήθηκαν επίσης ετησίως για πρώτη φορά σε επτά μήνες τον Νοέμβριο, αυξημένες κατά περισσότερο από 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο είπε ότι οι αναφορές για πιθανή αυστηροποίηση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αφήσει μια δύσκολη κληρονομιά στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities