Δυσοίωνα τα μηνύματα για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τις δημόσιες εγγραφές (IPO), καθώς έχει συγκεντρώσει για φέτος λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με μικρότερα και νεότερα χρηματιστήρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών άφησε πίσω του ένα από τα παλαιότερα χρηματιστήρια και βρίσκεται στο κλαμπ των αγορών που φιλοξένησαν τις 100 μεγαλύτερες εισαγωγές εταιρειών παγκοσμίως, όταν το Λονδίνο δεν έχει ούτε μια στο χαρτοφυλάκιο του. Πριν λίγα χρόνια η βρετανική αγορά φιγουράριζε σταθερά στην κορυφαία πεντάδα.
Euronext: Ποιες ευκαιρίες εξαγοράς εξετάζει
Η άντληση κεφαλαίων από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Λονδίνο μειώθηκε κατά περίπου 9% φέτος σε 1 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα η Βρετανία να κατρακυλήσει τέσσερις θέσεις χαμηλότερα στην 20ή θέση στην κατάταξη των παγκόσμιων τόπων διεξαγωγής IPO, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Βρίσκεται χαμηλότερα από νεοεισερχόμενους όπως το Ομάν, μια αγορά που έχει το 1% του μεγέθους της Βρετανίας, καθώς και η Μαλαισία και το Λουξεμβούργο. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν, όταν το Λονδίνο βρισκόταν τακτικά μεταξύ των πέντε κορυφαίων χώρων παγκοσμίως.
Η κατάταξη δείχνει το βάθος των προκλήσεων. Η αγορά έχει υπονομευθεί από τις χαμηλές αποτιμήσεις, την αποστροφή των τοπικών επενδυτών προς τον κίνδυνο και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Ενώ η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τους κανόνες εισαγωγής, οι επενδυτές και τα στελέχη λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αναζωογονηθεί το 300 ετών χρηματιστήριο.
Περίπου 12 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο Λονδίνο φέτος, με τη μεγαλύτερη να συγκεντρώνει μόλις πάνω από 150 εκατ. λίρες (191 εκατ. δολάρια). «Οι κυβερνήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν περισσότερες εταιρείες να έρθουν, οπότε ο ανταγωνισμός είναι πλέον πιο έντονος» σημειώνει ο Τζορτζ Τσαν, επικεφαλής της ΕΥ για τις παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές με έδρα τη Σαγκάη. «Αν δεν αλλάξουμε αυτού του είδους το τοπίο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της πυραμίδας».
Ανερχόμενα αστέρια
Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των IPO φέτος ήταν στη Μέση Ανατολή και την Ασία, οι οποίες μαζί αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της φετινής άντλησης κεφαλαίων, καθώς και πέντε από τις 10 μεγαλύτερες συμφωνίες παγκοσμίως.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η τοπική θυγατρική της Delivery Hero SE, η Talabat Holding Plc, ολοκλήρωσε δημόσια εγγραφή στο Ντουμπάι ύψους 2 δισ. δολαρίων. Κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη τεχνολογική ΑΜΚ στον κόσμο φέτος. Τον Οκτώβριο, η αλυσίδα υπεραγορών Lulu Retail Holdings Plc συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. δολαρίων στο Άμπου Ντάμπι και η μονάδα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ομάν συγκέντρωσε 2 δισ. δολάρια.
Σε αυτές προστέθηκαν και κάποιες πολύ σημαντικές εισαγωγές στην Ασία, όπως η δημόσια εγγραφή της Tokyo Metro Co. ύψους 2,4 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο και η εισαγωγή της ινδικής μονάδας της Hyundai Motor Co. ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Το Λονδίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από τις εγχώριες αγορές με τρόπο που δεν υπήρχε πριν από 8-10 χρόνια» τονίζει ο Chris Laing, επικεφαλής των αγορών μετοχικού κεφαλαίου της HSBC Holdings Plc για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Αύξηση αποτίμησης
Μια εταιρεία που αποτελεί παράδειγμα του πώς έχουν αλλάξει οι καιροί για το βρετανικό χρηματιστήριο είναι η ADES Holding Com, με έδρα την Σαουδική Αραβία που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2017, αλλά έχασε περίπου το ήμισυ της αξίας της μέχρι το 2020, με την κεφαλαιοποίησή της να πέφτει κάτω από τα 400 εκατ. δολάρια. Το 2021, εξαγοράστηκε ιδιωτικά από κοινοπραξία που υποστηρίζεται από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.
Περίπου 45 εταιρείες εγκατέλειψαν το χρηματιστήριο του Λονδίνου φέτος λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών
Η ανάπτυξη της εταιρείας επιταχύνθηκε μετά την εξαγορά και πέρυσι η ADES εισήχθη εκ νέου στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Τώρα έχει αγοραία αξία περίπου 5,5 δισ. δολαρίων και διαπραγματεύεται με 24 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη – περίπου τετραπλάσια από την αποτίμηση που είχε για μεγάλο μέρος του χρόνου της στο Λονδίνο. Μετοχές αξίας περίπου 30 εκατ. δολάρια αλλάζουν χέρια καθημερινά, πάνω από 100 φορές ο μέσος κύκλος εργασιών για το τελευταίο έτος στο Λονδίνο και καλύπτεται από διπλάσιο αριθμό αναλυτών.
Ενώ ο όγκος των ΑΜΚ έχει αραιώσει, οι εξαγορές συρρικνώνουν τη βρετανική χρηματιστηριακή αγορά με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Περίπου 45 εταιρείες εγκατέλειψαν το χρηματιστήριο του Λονδίνου φέτος λόγω συγχωνεύσεων και εξαγορών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από το 2010. Πολλές από αυτές είναι μη αγαπητές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν μικρή κάλυψη από αναλυτές και διαπραγματεύονται σε χαμηλούς πολλαπλασιαστές σε σύγκριση με τις ομοειδείς τους σε άλλες αγορές.
Συρρικνούμενη αγορά
Άλλες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει το χρηματιστήριο του Λονδίνου επικαλούμενες χαμηλή ρευστότητα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Plc C.S. Venkatakrishnan μιλώντας σε συνέδριο είπε ότι η βρετανική αγορά μετοχών βρίσκεται σε «διαρθρωτική πτώση για πάνω από 30 χρόνια», εν μέρει λόγω της διάθεσης των εγχώριων συνταξιοδοτικών ταμείων για ανάληψη κινδύνου. Αστειεύτηκε μάλιστα, σε μια μεστή αυτοαναφορά, ότι θα ήθελε να υπήρχαν «πιο ζωηρές» εταιρείες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από μια τράπεζα τριών αιώνων.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα από τις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες που το Λονδίνο θέλει να προσελκύσει αναζητούν άλλες αγορές. Το αφεντικό της Revolut, Nik Storonsky, δήλωσε πρόσφατα ότι θα προτιμούσε να εισαγάγει την εταιρεία στη Νέα Υόρκη, εκτιμώντας ότι η αγορά του Λονδίνου είναι «πολύ χειρότερη» και ότι δεν είναι «λογικό» να εισαχθεί εκεί. Τα σχόλιά του ακολουθούν την απόφαση του σχεδιαστή τσιπ Arm Holdings Plc με έδρα το Κέιμπριτζ της Αγγλίας να εισαχθεί στις ΗΠΑ πέρυσι.
Οι εταιρείες μένουν μακριά από την αγορά του Λονδίνου καθώς δεν μπορούν να πάρουν τις αποτιμήσεις που θέλουν εξηγεί ο Liad Meidar, διευθύνων σύμβουλος της Gatemore Capital Management. Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου για διάφορους λόγους φέτος είναι πλέον πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ΑΜΚ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Εν τω μεταξύ, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με επίκεντρο το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν 41 συνεχόμενους μήνες καθαρών εκροών έως τον Οκτώβριο και επέστρεψαν σε καθαρές εισροές μόλις τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το δίκτυο αμοιβαίων κεφαλαίων Calastone Ltd.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο επικρατεί δυσφορία – η κατάσταση των κεφαλαιαγορών είναι αρνητική», δήλωσε ο Meidar. «Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ και τα κεφάλαια συγκεντρώνονται εκεί».
Ποιες εταιρείες σκέφτονται το Λονδίνο
Ο γίγαντας της γρήγορης μόδας Shein προετοιμάζεται για μια πιθανή δημόσια εγγραφή στο Λονδίνο μόλις στις αρχές του 2025, αφού προηγουμένως απέτυχε να εισαχθεί στις ΗΠΑ. Άλλες εταιρείες αναζητούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο αργότερα το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της Canopius Group, ασφαλιστικής εταιρείας των Lloyd’s του Λονδίνου που υποστηρίζεται από την Centerbridge, η οποία μπορεί να επιδιώξει αποτίμηση 3 δισ. λιρών, ανέφερε το Bloomberg News. Η εταιρεία καταναλωτικής πίστης Newday, που ανήκει σε ιδιωτικά κεφάλαια, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών στο Λονδίνο κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, η οποία θα μπορούσε να αποτιμήσει την αξία της εταιρείας πάνω από 1,5 δισ. λίρες, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Εκπρόσωπος του διαχειριστή του χρηματιστηρίου London Stock Exchange Group Plc σημείωσε ότι οι δημόσιες εγγραφές δεν είναι ο μοναδικός δείκτης της υγείας των κεφαλαιαγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον ευρύτερο όγκο των πρωτογενών προσφορών μετοχών να προηγείται κατά πολύ των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τον αγωγό των εταιρειών που επιθυμούν να προβούν σε δημόσιες εγγραφές και αναμένουμε μεγαλύτερη δραστηριότητα μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων εισαγωγής νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι βρετανικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν τη ζωή στην αγορά. Φέτος εφάρμοσαν τη μεγαλύτερη αναμόρφωση των κανόνων εισαγωγής σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες, διευκολύνοντας τις εταιρείες να έχουν δύο κατηγορίες μετοχών, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην προσέλκυση περισσότερων τεχνολογικών εισαγωγών. Προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις γνωστοποιήσεις σημαντικών συναλλαγών. Ο πρωθυπουργός Keir Starmer έχει υποσχεθεί να καταργήσει τους κανονισμούς που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διεθνείς επενδυτές.
Latest News
Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο με φόντο τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ευρύτερες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές ρωσικού αργού στους κορυφαίους αγοραστές της
Οι traders ποντάρουν σε περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας
Η στερλίνα αποδείχθηκε το πιο εύθραυστο νόμισμα μεταξύ των ομολόγων της στις ανεπτυγμένες χώρες την περασμένη εβδομάδα
«Όλα τα λεφτά» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τις αγορές - Τι αναμένουν Fed, αναλυτές και επενδυτές
Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έφεραν τα πάνω-κάτω στις αγορές - Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και η ανησυχία στις αγορές
Αυτό που τρομάζει τις αγορές, είναι ότι η πρόσφατη ανόδος των αποδόσεων στα ομόλογα δεν φαίνεται να αντανακλά τις προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη.
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης
Οι εκδικητές των ομολόγων επέστρεψαν: Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους με την Ελλάδα
Οι χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα έχουν τους δικούς τους αυτοδιορισμένους φύλακες: τους εκδικητές των ομολόγων
Διψήφια αύξηση στα μπόνους στελεχών μεγάλων τραπεζών της Wall Street
Οι αυξήσεις ακολουθούν δύο χρόνια συγκράτησης στον κλάδο - Οι διοικούντες σχεδιάζουν αυξήσεις που αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Iσχυρές απώλειες στη Wall Street, αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τη Federal Reserve
Το κλίμα στη Wall Street επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν