![Αγροτικό πετρέλαιο: Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/psekastika_1505.jpg)
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Οι καταστάσεις με τους δικαιούχους αγρότες, στους οποίους θα καταβληθεί η προκαταβολή του ΕΦΚ για το 2024, ύψους 42,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι πληρωμές αναμένονται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι περί τους 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες
ΚΑΠ: Αλλαγές στην κατανομή των επιδοτήσεων – Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, για την οποία επιστρέφεται ο ΕΦΚ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου
Η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, για την οποία επιστρέφεται ο ΕΦΚ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Η ετήσια επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη ετήσια δικαιούμενη ποσότητα που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών (σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες) καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου (βλέπε πίνακα παρακάτω), όπως αυτή προσδιορίζεται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του εκάστοτε τρέχοντος έτους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους.




Ειδικά για τα πρόσωπα που έχουν υποβάλλει ΕΑΕ για το προηγούμενο του τρέχοντος έτους και για την ανάγκη των πρώτων δύο χρονικά καταβολών για τον υπολογισμό της μέγιστης δικαιούμενης ποσότητας λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της ΕΑΕ του προηγούμενου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια η μέγιστη δικαιούμενη ποσότητα για τις καταβολές αναπροσαρμόζεται με βάση τα στοιχεία της Ε.Α.Ε. του τρέχοντος έτους.
Σε περίπτωση που η μέγιστη δικαιούμενη ποσότητα, με βάση τα στοιχεία της ΕΑΕ του τρέχοντος έτους, αναπροσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα που υπολείπονται των αθροιστικών καταβολών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, τότε το υπερβάλλον ποσό συμψηφίζεται με τις αμέσως επόμενες καταβολές. Τυχόν υπολειπόμενο ποσό μετά την παρέλευση δύο ετών από το έτος καταβολής, βεβαιώνεται και εισπράττεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
Για τον υπολογισμό του ποσού της επιστροφής ΕΦΚ εφαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ, ήτοι 0,41 ευρώ ανά λίτρο.
Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ


Latest News

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στην PQH για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Την εναρμόνιση των ενεργειών της PQH με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ζητά η ΕΘΕΑΣ

Πήρε ΦΕΚ το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα – Τι περιλαμβάνει
«Καθοριστική τομή για την ελληνική γεωργία», χαρακτηρίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα ο ΣΠΕΛ