Οι εργασίες της 16ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 και της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027 πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στην Καβάλα.

Στο πλαίσιο των εργασιών των δύο Επιτροπών Παρακολούθησης, τα μέλη τους ενημερώθηκαν, μέσω αναλυτικών παρουσιάσεων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2022 και του ΣΣ ΚΑΠ και τη μελέτη σχετικά με την αξιολόγηση της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων στο ΣΣ ΚΑΠ, για την περίοδο 2023-2027.

ΕΘΕΑΣ: Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες

Στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, καθώς και καταγραφή των αναγκών σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι δυσκολίες του τομέα

Στο πλαίσιο των δύο συνεδριάσεων, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, καταγράφηκε η ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 καθώς και οι εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις του σε επίπεδο πληρωμών και κατ΄ επέκταση απορρόφησης ενωσιακών πόρων, ενώ έγινε αναφορά σχετικά με την ενεργοποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και τις επικείμενες προσκλήσεις και πληρωμές.

Ο υφυπουργός, κ. Δ. Σταμενίτης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις  βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχέση με την ΚΑΠ, οι οποίες αφορούν στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των αγροτών και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, στην εξωστρέφεια και στην αύξηση της παραγωγικότητας με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, στην τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση, στη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές μας περιοχές και στη βελτίωση της ανταπόκρισης της γεωργίας στις απαιτήσεις της κοινωνίας για ασφαλή, θρεπτικά και βιώσιμα τρόφιμα.

Υπογράμμισε τη συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ σε σχέση με την άμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ που είχε ως στόχο τη βελτίωση του ενωσιακού και εθνικού κανονιστικού πλαισίου για τη χορήγηση των ενισχύσεων στους παραγωγούς και επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, καθώς και της εφαρμογής του νέου μοντέλου επιδόσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι θα γίνεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, καθώς και καταγραφή των αναγκών σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι δυσκολίες του τομέα.

Οι παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, κ.  Δ. Οδ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του ΠΑΑ, καθώς τηρούνται σε μεγάλο βαθμό τα χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι υπερκάλυψε το στόχο του ΕΣΠΑ καθώς και τις υποχρεώσεις του κανόνα ν+3 για όλα τα έτη εφαρμογής του, καθώς και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια κατά το επόμενο έτος, ώστε να κλείσει το πρόγραμμα χωρίς απώλεια πόρων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για τη στήριξη των παραγωγών στις πληγείσες από τις πρόσφατες θεομηνίες περιοχές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έκδοση των νέων προσκλήσεων και των προδημοσιεύσεων με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία, τη συνεργασία και τις νέες τεχνολογίες, κάνοντας αναφορά στις σχετικές δράσεις  για την ευζωία των ζώων, τη βελτίωση της ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, της εξισωτικής αποζημίωσης, τα δασικά μέτρα, τη συνεργασία και τη συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, καθώς και την κατάρτιση και εκπαίδευσή τους.

Αναφέρθηκε, επίσης στο ζήτημα της επιτάχυνσης και της διεύρυνσης της εφαρμογής των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόοδο ενεργοποίησης του ΣΣ ΚΑΠ σχετικά με τις νέες προσκλήσεις και προδημοσιεύσεις που αφορούν σε συνολικά  1,8 δισ. ευρώ και αφορούν σε παρεμβάσεις για τους νέους αγρότες, την αγροτική οδοποιία, τη σύσταση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών, την εξισωτική αποζημίωση, τα μεγάλα Εγγειοβελτιωτικά και Αρδευτικά έργα, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, των Σχεδίων Βελτίωσης, της Συνεργασίας μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων, των Γεωργοπεροβαλλοντικών Δράσεων και των Τομεακών Προγραμμάτων για τα οπωροκηπευτικά, το μέλι και τον οίνο.

Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., κ. Filip Busz επεσήμανε την μέχρι σήμερα καλή συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς και τη μεγάλη σημασία των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των Προγραμμάτων. Σχετικά με την υλοποίηση του ΠΑΑ τόνισε ότι κινείται στο μέσο όρο της Ε.Ε., με πολύ καλή επίδοση στα μέτρα που αφορούν σε εκτάσεις και ζώα, αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω επιτάχυνση ορισμένων μέτρων, όπως οι παρεμβάσεις για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών στα δάση και τα συστήματα ποιότητας. Επισήμανε την πρόοδο σχετικά με τα μέτρα για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την καλή διαβίωση των ζώων και τη συνεργασία ενώ σημείωσε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες υλοποίησης του ΠΑΑ για την επίτευξη των χρηματοδοτικών του στόχων με την ολοκλήρωσή του το επόμενο έτος. Για το ΣΣ ΚΑΠ επισήμανε την ικανοποίηση για τις πληρωμές του Πυλώνα Ι και το μεγάλο ενδιαφέρον των αγροτών για τα οικολογικά σχήματα, αλλά και την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης των παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ, καθώς και της λειτουργίας του συστήματος AKIS.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ν. Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη για καλή επιτυχία στις εργασίες των συνεδριάσεων και τόνισε τη  σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην ύπαιθρο και στις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO