
Εισαγγελείς και τελωνειακοί ανακριτές πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Adidas στη Γερμανία για δεύτερη συνεχή ημέρα την Τετάρτη, μια κλιμάκωση της πολυετούς έρευνας για ύποπτη φοροδιαφυγή από την αθλητική μάρκα αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο δήλωσε την Τετάρτη ότι διεξάγει «ποινική έρευνα» εναντίον γερμανικού «εταιρικού ομίλου που εμπορεύεται αθλητικά ρούχα» για «υποψίες φοροδιαφυγής σε σχέση με τελωνειακούς δασμούς και φόρους επί των εισαγωγών», αναφέρουν οι FT.
Αθλητικά είδη: Πώς Nike και Adidas έχασαν την κυριαρχία τους
Πρόσθεσε ότι τα πιθανά αδικήματα συνέβησαν στη Γερμανία και την Αυστρία και ήταν «εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ», ωστόσο η EPPO δεν κατονόμασε την Adidas.
Η Adidas επιβεβαίωσε τις επιδρομές και είπε ότι «συνεργαζόταν με τις αρχές και παρείχε τα απαραίτητα έγγραφα και πληροφορίες».
Εκτός από τα κεντρικά γραφεία της Adidas στο Herzogenaurach, έγιναν επιδρομές σε πολλές άλλες τοποθεσίες επιχειρήσεων και ιδιωτικές κατοικίες εργαζομένων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ένα από τα άτομα είπε στους Financial Times ότι το ένταλμα έρευνας ανέφερε την ύποπτη σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Handelsblatt.
Η EPPO, η γερμανική τελωνειακή αρχή και η Adidas αρνήθηκαν να σχολιάσουν ούτε το ποσό ούτε τον αριθμό των εμπλεκόμενων ατόμων.
Η Adidas είπε ότι δεν περίμενε «οποιαδήποτε σημαντική οικονομική επίπτωση» από την έρευνα, προσθέτοντας ότι γνώριζε την έρευνα «εδώ και αρκετά χρόνια». Ανέφερε ότι το ζήτημα προκλήθηκε από «διαφορετικές ερμηνείες του γερμανικού και του ευρωπαϊκού δικαίου» και τόνισε ότι η εταιρεία «συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις τελωνειακές αρχές».
Η εταιρεία είπε ότι η εν λόγω συμπεριφορά έλαβε χώρα μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Αυγούστου 2024. Το 2022, η Adidas αποκάλυψε «υψηλότερες προβλέψεις» για «τελωνειακούς κινδύνους», τις οποίες δεν υπολόγισε ποσοτικά.
Τότε, ανέφερε ότι οι προβλέψεις περιλαμβάνονταν σε εφάπαξ χτύπημα 350 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. Το σύνολο αυτό περιλάμβανε επίσης το κόστος της παύσης των ρωσικών δραστηριοτήτων της, μια διευθετημένη δικαστική διαφορά και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.


Latest News

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027