
Οι ευρωπαϊκές πτήσεις προς την Κίνα έχουν γίνει πιο χρονοβόρες, πιο ακριβές και ακόμα πιο δυσεύρετες, καθώς όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αποσύρουν δρομολόγια, την ώρα που οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως αναφέρει το Politico.
Όμως αναφέρει το Politico, πρόκειται για μια παρενέργεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει σε κυρώσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος του τεράστιου εναέριου χώρου της Ρωσίας για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Όμως αυτό δεν επηρεάζει χώρες όπως η Κίνα με θερμότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο.
«Είναι ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς. Αυτό είναι σαφές», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του αεροδρομίου του Βερολίνου, Αλέτα φον Μάσενμπαχ.
Πώς οι αεροπορικές έβγαλαν δισεκατομμύρια με «κρυφές» χρεώσεις
Ακυρώνουν δρομολόγια οι αεροπορικές της Ευρώπης
Με τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου να έχει μετατραπεί σε μια γιγαντιαία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τους δυτικούς αερομεταφορείς, οι αερομεταφορείς επιβατών και εμπορευμάτων αναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές για να αποφύγουν τη Ρωσία – και να επωμίζονται το κόστος που συνδέεται με την καύση περισσότερων καυσίμων και την πληρωμή υπερωριών για τους πιλότους και το πλήρωμα καμπίνας.
Ο αγώνας για την επίτευξη κέρδους στα ταξίδια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας έχει οδηγήσει αρκετές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Lufthansa, η British Airways και η πολωνική LOT, να αναστείλουν ορισμένα δρομολόγια. Αντ’ αυτού, οι κινεζικοί και άλλοι μη ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς αυξάνουν τις απευθείας πτήσεις από την Ασία προς ευρωπαϊκές πόλεις.
«Οι αεροπορικές μας εταιρείες που εξυπηρετούν, για παράδειγμα, τη διαδρομή Βερολίνο-Πεκίνο πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική διαδρομή αν πρόκειται για γερμανική αεροπορική εταιρεία σε σύγκριση με μια κινεζική εταιρεία», δήλωσε η φον Μάσενμπαχ.
Αφού τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους προς την Ασία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε τον Οκτώβριο μια μελέτη για τον ανταγωνισμό στα διεθνή δρομολόγια που θα θίγει το θέμα αυτό. Όμως η αεροπορική βιομηχανία παραμένει επιφυλακτική.
Η ακύρωση του δρομολογίου Βαρσοβία-Πεκίνο από την LOT Polish Airlines τον Οκτώβριο λόγω υψηλότερου λειτουργικού κόστους δεν ήταν η πρώτη λευκή σημαία που σηκώθηκε από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.
Η Scandinavian Airlines είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή του δρομολογίου Κοπεγχάγη-Σαγκάη, ενώ ο όμιλος Lufthansa επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι καταργεί την καθημερινή απευθείας πτήση από τη Φρανκφούρτη προς το Πεκίνο.
Η British Airways ακύρωσε επίσης το δρομολόγιό της Λονδίνο-Πεκίνο στα τέλη Οκτωβρίου, περίπου την ίδια στιγμή που αναχώρησε η τελευταία πτήση της Virgin Atlantic από Λονδίνο προς Σαγκάη.
Οι κινεζικές παίρνουν τη σκυτάλη
Ενώ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί σκληρά από τη γεωπολιτική κατάσταση, ορισμένοι αερομεταφορείς εκτός ΕΕ επωφελούνται.
Το περασμένο καλοκαίρι, η China Eastern Airlines ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χωρητικότητά της στην Ευρώπη σε 19 δρομολόγια και 244 εβδομαδιαία ταξίδια μετ’ επιστροφής.
Η China Southern Airlines, η οποία πρόσφατα εγκαινίασε απευθείας δρομολόγιο από τη Βουδαπέστη προς τη Γκουανγκζού, εξυπηρετεί πλέον 11 προορισμούς στην Ευρώπη.
Ο μεγαλύτερος κινεζικός επιβατικός αερομεταφορέας που πετάει στην Ευρώπη είναι η Air China, η οποία μετρά «32 δρομολόγια και 53 καθημερινές πτήσεις, υπερβαίνοντας το επίπεδο του 2019 κατά 116%», ανέφερε η Global Times, έκδοση που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν πλέον «το 77% της κίνησης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, από 50% που ήταν πριν από την πανδημία», σύμφωνα με τοναναλυτή Πιότρ Γκρομπέλνι (Οκτώβριος). «Σε ορισμένες αγορές, όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κινεζικοί αερομεταφορείς κατέχουν πλέον το 100 τοις εκατό και το 95 τοις εκατό της αγοράς, αντίστοιχα».


Latest News

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»