
Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής (TPU) έχει εκτοξευθεί, υποδεικνύοντας έναν δυνητικά σημαντικό αρνητικό καταλύτη για την ανάπτυξη το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα και την ισχύ αυτού του καταλύτη, διερευνώντας τις χώρες που είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Τα συμπεράσματα της Goldman Sachs
Πρώτον, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η μέγιστη αντίσταση της TPU στο επίπεδο της βιομηχανικής παραγωγής εμφανίζεται μετά από 12 μήνες, με την ισχυρότερη επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης να παρατηρείται μετά από 5 μήνες.
Δεύτερον, η ευαίσθητη στις επενδύσεις παραγωγή κεφαλαίων και ενδιάμεσων αγαθών συνήθως επηρεάζεται περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίες με παραγωγή προς αυτούς τους υποτομείς, όπως η Γερμανία, είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο σοκ TPU.
Τρίτον, τα δεδομένα των ερευνών δραστηριότητας —ειδικά τα επιμέρους — ανταποκρίνονται πιο γρήγορα από τους σκληρούς δείκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκρίνοντας την τρέχουσα υπονοούμενη αρνητική ώθηση από το TPU για μια σειρά δεικτών με την πραγματική επιδείνωση που παρατηρείται από τα μέσα του τρέχοντος έτους, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η ώθηση TPU μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της τρέχουσας αδυναμίας στα δεδομένα της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, τα «σκληρά» δεδομένα δεν δείχνουν ακόμη σαφή αδυναμία που προκαλείται από το TPU, αλλά αυτή είναι πιθανό να αυξηθεί το 1ο εξάμηνο του 2025.
Το μοντέλο της Goldman Sachs συνεπάγεται «χτύπημα» -1,75% στη βιομηχανική παραγωγή έως το τέλος του 2025, υποθέτοντας κάποια χαλάρωση της μετεκλογικής απότομης αύξησης της TPU, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το βασικό σενάριο για πλήγμα -0,5% στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.
Συμπερασματικά, οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs υποδηλώνουν επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ κατά 2,5% και 0,75% αντίστοιχα, έως το 2025, εάν η αβεβαιότητα παραμείνει αυξημένη κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Η αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής αρχίζει να «δαγκώνει»
Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ, η αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής (TPU) έχει εκτοξευθεί, με τους δείκτες που βασίζονται σε ειδήσεις να ξεπερνούν το ανώτατο όριο του 2018-19. Δεδομένης της σημαντικής επιδείνωσης των δεικτών μεταποίησης που παρατηρήθηκε ως αποτέλεσμα των εμπορικών εντάσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ, το τρέχον επίπεδο της TPU υποδηλώνει μια δυνητικά σημαντική αντίστροφη πορεία προς την ευρωπαϊκή ανάπτυξη το 2025.
Ως αποτέλεσμα της υπερμεγέθους επίδρασης της TPU στην ευαίσθητη στις επενδύσεις παραγωγή, οι χώρες που προσανατολίζονται στη μεταποίηση και η παραγωγή στρέφεται προς τα κεφαλαιουχικά αγαθά είναι πιθανό να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας. Ειδικότερα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία και οι σκανδιναβικές οικονομίες ανταποκρίνονται 2 έως 3 φορές περισσότερο στο TPU από οικονομίες που είναι πιο προσανατολισμένες στις υπηρεσίες και την παραγωγή καταναλωτικών αγαθών όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια