Την υποτίμηση του γουάν το 2025 εξετάζει το Πεκίνο καθώς προετοιμάζεται για την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters. Το Reuters μίλησε με τρία άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων σχετικά με το να αφεθεί το γουάν να υποτιμηθεί, αλλά ζήτησαν να μιλήσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσιογραφικό πρακτορείο η Κίνα αναγνωρίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα για να αντιμετωπίσει  τα τιμωρητικά εμπορικά μέτρα, καθώς ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει καθολικό εισαγωγικό δασμό 10% και δασμό 60% στις κινεζικές εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα απειλή προς τις BRICS για δασμούς 100%

Τα σχέδια για υποτίμηση του γουάν

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδυνάμωση του γουάν θα καταστήσει τις εξαγωγές της Κίνας πιο φθηνές απορροφώντας τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών και δημιουργώντας πιο χαλαρές νομισματικές συνθήκες στην ηπειρωτική Κίνα.

Αν επιτραπεί στο γουάν να υποτιμηθεί το επόμενο έτος, αυτό θα παρεκκλίνει από τη συνήθη πρακτική της διατήρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας σταθερής, αναφέρουν οι πηγές. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο διαχειρίζεται την ισοτιμία του νομίσματος στο αυστηρό πλαίσιο της διακύμανσης σε ένα εύρος +- 2% του ημερήσιου μέσου σημείου που καθορίζεται από την κεντρική τράπεζα (PBOC).

Κανείς δεν αναμένει από την κεντρική τράπεζα να ανακοινώσει μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο εκτιμάται ότι να ανοίξει ένα παράθυρο στις αγορές να αποφασίζουν ως ένα βαθμό για την ισοτιμία του γουάν.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου αυτή την εβδομάδα η Κίνα δεσμεύτηκε να υιοθετήσει μια «κατάλληλα χαλαρή» νομισματική πολιτική το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη χαλάρωση της πολιτικής της στάσης εδώ και περίπου 14 χρόνια. Στα σχόλια της ανακοίνωσης δεν βρίσκεται η φράση για ένα «βασικά σταθερό γουάν», η οποία αναφέρθηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο, αλλά έλειπε  από την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου.

Η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων των χρηματοοικονομικών αναλυτών αλλά και των  think tank

Η σύνδεση με το ευρώ ως εναλλακτική στις εντάσεις

Σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το κορυφαίο think tank China Finance 40 Forum την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές προτείνουν η Κίνα να αλλάξει προσωρινά τη σύνδεση του γουάν με το δολάριο ΗΠΑ και να το συνδέσει με ένα καλάθι νομισμάτων εκτός του δολαρίου, ιδίως με το ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η ευελιξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εμπορικών εντάσεων.

FILE PHOTO: U.S. and Chinese flags are seen in front of a U.S. dollar banknote featuring American founding father Benjamin Franklin and a China’s yuan banknote featuring late Chinese chairman Mao Zedong in this illustration picture taken May 20, 2019. REUTERS/Jason Lee/Illustration/File Photo

Μια δεύτερη πηγή που είναι μυημένη στις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας εξήγησε στο Reuters ότι η PBOC έχει εξετάσει το ενδεχόμενο το γουάν να πέσει στα 7,5 ανά δολάριο για να αντιμετωπίσει τυχόν εμπορικά σοκ, ήτοι να διολισθήσει κατά 3,5% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ως προέδρου, το γουάν αποδυναμώθηκε περισσότερο από 12%  μεταξύ Μαρτίου 2018 και Μαΐου 2020.

Μια δύσκολη επιλογή

Ένα ασθενέστερο γουάν θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα στην προσπάθεια που κάνει να κατακτήσει το στόχο της ανάπτυξης του 5%  και να ανακουφίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, ενισχύοντας τα έσοδα από τις εξαγωγές και καθιστώντας τα εισαγόμενα αγαθά ακριβότερα.

Μια απότομη πτώση των εξαγωγών θα είναι ένα επιπλέον επιχείρημα  στις αρχές να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα για να προστατεύσουν τον μοναδικό τομέα της οικονομίας που πηγαίνει καλά.Οι εξαγωγές της Κίνας επιβραδύνθηκαν απότομα και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν απροσδόκητα τον Νοέμβριο, προκαλώντας εκκλήσεις για περισσότερη πολιτική στήριξη με στόχο της στήριξης της εγχώριας ζήτησης.

Αν η Κίνα χρησιμοποιήσει τη νομισματική της γωνία πολύ επιθετικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις μεταξύ άλλων εμπορικών εταίρων

«Για να είμαστε δίκαιοι, πρόκειται για μια επιλογή πολιτικής. Οι νομισματικές προσαρμογές είναι στο τραπέζι ως εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των δασμών» σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στην Ασία Fred Neumann. Αλλά αυτό θα ήταν μια κοντόφθαλμη πολιτική επιλογή, προσθέτει. Κίνα

«Αν η Κίνα υποτιμήσει επιθετικά το νόμισμα, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός καταρράκτη δασμών και άλλες χώρες να πουν , λοιπόν αν το κινεζικό νόμισμα αποδυναμωθεί δραματικά, τότε μπορεί να μην έχουμε επιλογή παρά να επιβάλουμε εμείς οι ίδιοι περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών από την Κίνα» συνεχίζει ο Neumann.

«Έτσι, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος εδώ ότι αν η Κίνα χρησιμοποιήσει τη νομισματική της γωνία πολύ επιθετικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις μεταξύ άλλων εμπορικών εταίρων και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας».

Οι επιδόσεις του γουάν

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι το γουάν θα πέσει στα 7,37 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αν και βασικός παράγοντας θα είναι το πόσο και πόσο γρήγορα θα αυξήσει ο Τραμπ τους δασμούς.

Το νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται για μια προεδρία Τραμπ.

Η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει στο παρελθόν τη μεταβλητότητα και τις άτακτες κινήσεις στο γουάν μέσω της καθημερινής καθοδήγησης της ισοτιμίας της προς τις αγορές και μέσω της αγοράς και πώλησης του νομίσματος από τις κρατικές τράπεζες.

Το γιουάν, ή ρενμίνμπι (RMB) όπως είναι μερικές φορές γνωστό, αγωνίζεται από το 2022, επιβαρυμένο από μια αναιμική οικονομία και μια πτώση των εισροών ξένων κεφαλαίων στις αγορές της Κίνας. Τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια και η πτώση των κινεζικών το έχουν επίσης κρατήσει υπό πίεση.

Το υπεράκτιο γουάν υποχώρησε κατά περίπου 0,3% στα 7,2854 ανά δολάριο μετά το δημοσίευμα του Reuters. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε επίσης, όπως και τα ευαίσθητα στην Κίνα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή