Αν όλες οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν μόλις πριν από 10 χρόνια, μόνο το ένα τρίτο εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας της Βρετανία. Μία στις πέντε startups αποτυγχάνει τον πρώτο χρόνο της, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στους κλάδους της γεωργίας και της δασοκομίας επιβίωσαν περισσότερο (αλλά μόνο οι μισές παραμένουν ενεργές 10 χρόνια αργότερα) και το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων εξόρυξης, πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν μέχρι εκεί. Η ουσία είναι ότι ένας τεράστιος αριθμός νέων επιχειρήσεων –περίπου το 66%– παύουν να λειτουργούν μέσα σε μια δεκαετία.
Η Ευρώπη μπορεί ακόμα να γεννά μονόκερους
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές επιχειρήσεις; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος, αναφέρει ο Guardian.
Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν μια επιχείρηση χωρίς αρκετό κεφάλαιο. Άλλοι θεωρούν ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι υπερβολικός παράγοντας άγχους στην προσωπική τους ζωή. Κάποιοι το κάνουν πολύ νωρίς στην καριέρα τους και δεν έχουν εμπειρία. Άλλοι λένε ότι το πάθος έλειπε, ή η αγορά ήταν κακή, ή η οικονομία πήγε… αλλού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν πώς να διαβάσουν μια οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με τον Guardian όλα τα παραπάνω είναι θεμιτά, αλλά υπάρχει κάτι που τα ξεπερνά όλα, και μας προτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην περίπτωση του Ντέιβιντ Πελάγιο.
Το παράδειγμα του Ντέιβιντ Πελάγιο
Ο Πελάγιο είναι μεταπωλητής του eBay που βοηθά επίσης άλλους να γίνουν μεταπωλητές του eBay. Πρόσφατα, δημοσίευσε βίντεο εξηγώντας την τυπική μέρα στη ζωή ενός μεταπωλητή eBay. Εάν θέλετε να διευθύνετε μια επιχείρηση, θα πρέπει να την παρακολουθήσετε. Γιατί; Γιατί είναι βαρετό, αναφέρει ο Guardian.
Ο Πελάγιο βιντεοσκοπεί τον εαυτό του να ανακτά παραγγελίες και μηνύματα από τον ιστότοπό του. Μετά τον βλέπεις να μπαίνει στην τεράστια αποθήκη του για να αρχίσει να παίρνει παραγγελίες από παπούτσια και πουκάμισα και άλλα βαρετά πράγματα. Μετά τον βλέπεις να εκτυπώνει μεθοδικά δελτία αποστολής και να τα στερεώνει σε πακέτα και κουτιά. Μετά από αυτό, φορτώνει τα κουτιά στο αυτοκίνητό του και τα πηγαίνει στο ταχυδρομείο…
Όταν τελειώσει, πηγαίνει σε ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα είδη, αναζητώντας μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρονικά είδη για να αγοράσει και να μεταπωλήσει. Στη συνέχεια περνάει την υπόλοιπη μέρα τραβώντας φωτογραφίες από τις αγορές του για να τις αναρτήσει στον ιστότοπό του. Ουσιαστικά ο Πελάγιο αγοράζει τα «σκουπίδια» άλλων ανθρώπων σε ένα μέρος και στη συνέχεια τα μεταπωλεί σε άτομα που βρίσκονται κάπου αλλού.
Άγνωστο πώς ξεκίνησε την επιχείρησή του ο Ντέιβιντ Πελάγιο ή κατά πόσο είναι κερδοφόρα. Το μόνο βέβαιο σύμφωνα με τον Guardian είναι ότι δουλεύει σκληρά. Ο άνθρωπος ξεκινά τη μέρα του νωρίς και τελειώνει αργά. Η επιχείρησή του δεν είναι σέξι ή κουλ ή δεν αλλάζει τον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα της λειτουργίας μιας μικρής επιχείρησης: είναι βαρετή και έχει πολλή δουλειά. Επιπλέον, φέρνει και… πολλούς πονοκεφάλους.
Οι δυσκολίες μίας startup
Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά σε έναν άλλο επιχειρηματία, που ήταν δάσκαλος για πολλά χρόνια και μετά ξεκίνησε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στον χώρο της εκπαίδευσης. Μερικές φορές αστειεύεται ότι «ξεκίνησε αυτή την επιχείρηση ως Δημοκρατικός και τώρα γίνεται Ρεπουμπλικανός».
Σε αντίθεση με τον Πελάγιο, έχει μια ντουζίνα υπαλλήλους, οι οποίοι έρχονται όλοι ζητώντας επιδόματα υγείας, συνταξιοδοτικά προγράμματα και δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι. Ο ασφαλιστικός του λογαριασμός αυξήθηκε 15% πέρυσι. Ξοδεύει περισσότερα για τον δικηγόρο και τον λογιστή του παρά για προμήθειες. Και ανταγωνίζεται με αμέτρητους άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μάχονται για δωρεές στον χώρο του.
Οδηγίες προς ναυτιλομένους
Η συμβουλή του Guardian σε όσους ρωτούν για την έναρξη μιας επιχείρησης είναι αναπάντεχη: μην το κάνετε, εκτός αν είστε πραγματικά έτοιμοι να αφήσετε την εταιρική σας δουλειά και να αντιμετωπίσετε έναν ψυχρό, σκληρό, αδιάφορο κόσμο.
Αλλά αν εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε την επιχειρηματική βουτιά – παρά τις υψηλές πιθανότητες αποτυχίας – τότε κάντε το με τον σωστό τρόπο: αγοράστε μια υπάρχουσα επιχείρηση. Προσλάβετε τον ιδιοκτήτη για να τους κάνει να μείνουν για δύο χρόνια. Πάρτε κάτι που έχει ήδη κατασκευαστεί και έχει πελατεία, υπαλλήλους και υποδομή και μετατρέψτε το σε δικό σας. Αυτό σας δίνει τουλάχιστον ένα προβάδισμα. Αλλά δεν εγγυάται την επιτυχία.
Όπως ο Πελάγιο, θα συνεχίσετε να ξυπνάτε νωρίς και να μένετε αργά και να αντιμετωπίζετε βαρετές διαδικασίες όλη την ημέρα. Εάν προχωρήσετε στην ιδιοκτησία μιας επιχείρησης με αυτή τη στάση, πιθανότατα θα διαρκέσετε περισσότερο από 10 χρόνια.