Ήταν το 1969 όταν ο μέχρι τότε πολυπράγμων Τζακ Κάουιν αγόρασε προς 100.000 δολάρια ένα κατάστημα KFC στην Αυστραλία, βάζοντας τα θεμέλια για μια αυτοκρατορία επισιτισμού και γρήγορου φαγητού που ξεπερνά σε αξία σήμερα τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ως παιδί, ο Τζακ Κάουιν φτυάριζε χιόνι, μοίραζε εφημερίδες και πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες για να βγάλει χρήματα. Όταν έφτασε στα 20 του χρόνια, όμως, αντί για κάρτες, έκανε το μεγάλο βήμα στο φαστ φουντ, πουλώντας… μπέργκερ.

KFC: Δίνουν μάχη για να προσελκύσουν καταναλωτές στις ΗΠΑ

Ο 82χρονος σήμερα δισεκατομμυριούχος, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Competitive Foods Australia, της εταιρείας που διαχειρίζεται την Burger King ως «Hungry Jack’s» στην Αυστραλία. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Domino’s Pizza στη χώρα και υποστηρίζει μια εταιρεία υποκατάστατων κρέατος φυτικής προέλευσης που ονομάζεται «v2food».

Πριν ιδρύσει το Hungry Jack’s, ο Κάουιν άνοιξε ένα Kentucky Fried Chicken (KFC) στην Αυστραλία το 1969 – το πρώτο του από τα πολλά. Στη συνέχεια, το 2013, πούλησε το franchise του KFC με 55 καταστήματα σε μια συμφωνία αξίας περίπου 71 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Competitive Foods Australia.

Σήμερα, η επιχείρησή του αξίζει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και αποφέρει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως εξάλλου δήλωσε ο ίδιος ο Κάουιν στο CNBC Make It.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η εστίαση στην Αυστραλία ήταν εστιασμένη στο fish &chips, στα κινέζικα εστιατόρια και τα φανταχτερά εστιατόρια με λευκά τραπεζομάντιλα. Εν τω μεταξύ, τα McDonald’s, τα Burger King, τα KFC και άλλα εστιατόρια γρήγορου φαγητού αυξάνονταν σε δημοτικότητα στη Βόρεια Αμερική.

Τζακ Κάουιν: Επιχειρηματίας από μικρός

Μεγαλώνοντας στον Καναδά, ο Τζακ Κάουιν συνειδητοποίησε νωρίς ότι ήθελε ελευθερία στη ζωή. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος της Ford Motor Company και έπρεπε να ταξιδεύει συχνά για τη δουλειά του.

«Τον έπαιρνα τηλέφωνο από τη δουλειά και του έλεγαν, θα πας στη Βραζιλία, ή θα πας στο Μεξικό, ή τέτοια πράγματα … Όταν εργάζεσαι για μια μεγάλη εταιρεία, η εταιρεία αποφασίζει πού θα είσαι και τι θα κάνεις», σημείωσε ο ίδιος.

«Και ως παιδί, ήθελα να έχω την ελευθερία να κάνω ό,τι ήθελα να κάνω. Νομίζω ότι το είδα αυτό σχετικά νωρίς, βλέποντας τι έκανε ο πατέρας μου», είπε. Δεν ήθελε να είναι στις «ιδιοτροπίες και το κάλεσμα μιας εταιρείας».

Έτσι, ως παιδί, ο Κάουιν περνούσε τον χρόνο του εκτός σχολείου κουρεύοντας γκαζόν και διανέμοντας εφημερίδες. «Ποτέ δεν χρειάστηκε να ζητήσω χρήματα ως παιδί», πρόσθεσε. «Ήμουν πωλητής από πολύ νωρίς, από 8 ή 10 ετών».

Όταν έφτασε η ώρα του κολεγίου, πήγαινε από αγρόκτημα σε αγρόκτημα πουλώντας «δέντρα, θάμνους και νοσηλευτικό υλικό», είπε. Ήταν τόσο επιτυχημένος σε αυτό που έβγαζε 8.000 δολάρια το χρόνο, ενώ οι καθηγητές του στο πανεπιστήμιο έβγαζαν μόνο 5.000 δολάρια το χρόνο, εξήγησε στο CNBC Make It.

Αποφοίτησε με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο το 1964 και στη συνέχεια βρήκε δουλειά στην πώληση ασφαλειών ζωής, στην οποία, όπως είπε, ήταν πολύ καλός.

«Είχα τη φήμη ότι ήμουν κάποιος που μπορούσε να πουλήσει», συμπλήρωσε. Τζακ Κάουιν

Το «χρυσό» deal

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Τζακ Κάουιν είχε αρχίσει να εγκαθίσταται στον Καναδά με τη σύζυγό του και το πρώτο του παιδί, όταν μια μέρα έλαβε ένα τηλεφώνημα από δύο φίλους του από το λύκειο.

Οι φίλοι του είχαν πιάσει δουλειά στα KFC και είχαν σταλεί στην Αυστραλία για να κάνουν μια έρευνα αγοράς σχετικά με το αν θα έπρεπε να επεκταθούν στη χώρα.

«Δεδομένου ότι ο πατέρας μου είχε πάει εκεί για δουλειά, και ήμουν ο μόνος που ήξερε πού ήταν η Αυστραλία στο χάρτη, μου τηλεφώνησαν και μου είπαν: «Θα έπρεπε να είσαι εδώ κάτω. Πρέπει να έρθεις να το δεις αυτό. Κι έτσι, χωρίς να διστάσω λεπτό, μπήκα σε ένα αεροπλάνο και πέταξα για την Αυστραλία», σημείωσε. Πέρασε τρεις εβδομάδες εκεί βοηθώντας τους φίλους του να διεξάγουν έρευνα – διαπιστώνοντας τελικά ότι υπήρχε πράγματι αγορά για φαστ φουντ στην Αυστραλία.

Σε εκείνο το στάδιο του παιχνιδιού, η εστίαση στην Αυστραλία ήταν εστιασμένη στο fish &chips, στα κινέζικα εστιατόρια και τα φανταχτερά εστιατόρια με λευκά τραπεζομάντιλα. Εν τω μεταξύ, τα McDonald’s, τα Burger King, τα KFC και άλλα εστιατόρια γρήγορου φαγητού αυξάνονταν σε δημοτικότητα στη Βόρεια Αμερική.

«Έτσι, στο τέλος των τριών εβδομάδων, πλήρωσα 1.000 δολάρια ως προκαταβολή για ένα franchise KFC και αν η αμερικανική εταιρεία πρόκειται να ανοίξει ένα κατάστημα, τότε θα είχα ένα franchise 10 σημείων», διευκρίνισε.

Σήμερα, ο Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του. «Αυτά τα αρχικά 10.000 δολάρια είναι 40 εκατομμύρια δολάρια σε λογιστική αξία σήμερα. Έτσι, όλοι πήραν πίσω τα χρήματά τους και όσοι έμειναν μέσα, τα πήγαν ακόμη καλύτερα», τόνισε ο ίδιος.

Η «μεγαλύτερη ευκαιρία» στη ζωή του Τζακ Κάουιν

Έξι μήνες αργότερα, έλαβε ένα τηλεφώνημα που του έλεγε ότι η αμερικανική εταιρεία KFC συμφώνησε να επεκταθεί στην Αυστραλία και ο Κάουιν είχε την ευκαιρία να γίνει ιδιοκτήτης του πρώτου του καταστήματος franchise. Όμως δεν είχε τα κεφάλαια, οπότε άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα.

«Ήταν η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχα στη ζωή μου. Ανέβηκα στο ποδήλατό μου και έπεισα 30 Καναδούς να μου δανείσουν 10.000 δολάρια ο καθένας, οπότε μάζεψα 300.000 δολάρια», είπε. «Διαφορετικά, θα εξακολουθούσα να φτυαρίζω χιόνι στον Καναδά. Δεν είχα τα οικονομικά μέσα τότε».

Τον Δεκέμβριο του 1969, ο Κάουιν μετέφερε την οικογένειά του στο Περθ της Αυστραλίας, όπου άνοιξε το πρώτο του franchise KFC. «Ήταν σαν να τρυπάς πετρέλαιο και να πετυχαίνεις πετρέλαιο στην πρώτη σου γεώτρηση, γιατί ήταν μια τεράστια επιτυχία», είπε.

Στη συνέχεια, άνοιξα άλλα δύο, μπήκα στην επιχείρηση χάμπουργκερ, όπως και στην πίτσα, στην επιχείρηση παραγωγής τροφίμων και σήμερα, η επιχείρηση αυτή αξίζει 3 δισ. δολάρια και βγάζει 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Σήμερα, ο Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του. «Αυτά τα αρχικά 10.000 δολάρια είναι 40 εκατομμύρια δολάρια σε λογιστική αξία σήμερα. Έτσι, όλοι πήραν πίσω τα χρήματά τους και όσοι έμειναν μέσα, τα πήγαν ακόμη καλύτερα», τόνισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μυστικό του στις πωλήσεις, είπε με αφοπλιστικό τρόπο: «Νομίζω ότι το μυστικό είναι, ό,τι κι αν κάνεις, κάνε το καλά. Οι άνθρωποι που μου δάνεισαν τα χρήματα με στήριξαν πραγματικά ως επένδυση. Εγώ ήμουν η επένδυση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.