Το κόστος των ενοικίων ειδικά για φοιτητές στο Λονδίνο διαμορφώνεται πλέον σε τόσο υψηλά επίπεδα, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, που πολλοί σπουδαστές δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων οι λιγότερο ευκατάστατοι από αυτούς να μένουν εκτός αγοράς –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σπουδές τους.
Νέα έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης στέγασης για φοιτητές Unipol και της ομάδας σκέψης Higher Education Policy Institute (Hepi) κάνει λόγο για κρίση που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησης ενοικίων αφού πλέον λόγω αυτού δυσκολεύονται να καλύψουν βασικά κόστη διαβίωσης. Το θέμα αφορά εγχώριους και ξένους φοιτητές στη βρετανική πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων και χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων σπουδαστριών που την επιλέγουν για τις σπουδές τους.
Φοιτητικά ενοίκια από 16.500 ευρώ…
Η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία από σχεδόν 76.000 φοιτητικά δωμάτια. Δείχνει ότι το ετήσιο ενοίκιο για ένα τέτοιο δωμάτιο που εντάσσεται προς ειδικό πρόγραμμα φιλοξενίας φοιτητών της χώρας – το Purpose-Built Student Accommodation (PBSA)- έφτασε τη σχολική χρονιά 2024/2025 τις 13.595 στερλίνες (σχεδόν 16.500 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία). Πρόκειται για αύξηση 18% μέσα σε μόλις δύο χρόνια αφού το σχολικό έτος 2022/2023 το ετήσιο αυτό ενοίκιο διαμορφωνόταν σε 11.500 στερλίνες (σχεδόν 14.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).
…έως άνω των 48.500 ευρώ το χρόνο
Επιπλέον, περίπου το 14% των δωματίων του προγράμματος PBSA στο Λονδίνο έχουν πλέον ενοίκιο πάνω από 20.000 στερλίνες το χρόνο (περίπου 24.300 ευρώ). Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 5% την περίοδο 2022/2023, διαπιστώνει η έρευνα. Μερικά από τα πιο ακριβά δωμάτια για φοιτητές, ειδικά σε περιοχές υψηλής προβολής όπως το Bloomsbury και το King’s Cross στα βόρεια του Λονδίνου, κοστίζουν πάνω από 40.000 στερλίνες (48.500 ευρώ) το χρόνο. Ουσιαστικά τα ενοίκια αυτά φτάνουν τις 800 στερλίνες (970 ευρώ) την εβδομάδα για συμβόλαια διάρκειας 51 εβδομάδων.
Ζητούν παρέμβαση από την κυβέρνηση
Το πολύ μεγάλα πλέον κόστη ενοικίων για φοιτητές κάνουν την οργάνωση Unipol και την ομάδα σκέψης Hepi να ζητούν παρέμβαση από την κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που κινδυνεύει ουσιαστικά να αφήσει σπουδαστές εκτός σχολών.
Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Unipol, Victoria Tolmie-Loverseed, προειδοποίησε πως «Αυτή η κρίση οικονομικής προσιτότητας φέρνει τους φοιτητές σε αδιέξοδο. Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα πανεπιστήμια και τους παρόχους στέγασης για την αντιμετώπιση της κρίσης προσιτότητας στην αγορά φοιτητικής στέγασης του Λονδίνου». Χαρακτήρισε επίσης «κρίσιμο να ανταποκριθεί ο κλάδος για να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν στο Λονδίνο».
Ειδικότερα, οι φορείς καλούν τα πανεπιστήμια και τους παρόχους στέγασης να προσφέρουν περισσότερα οικονομικά κίνητρα, υποτροφίες και υποστήριξη στους φοιτητές στο Λονδίνο. Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, σημειώνεται, οι φοιτητές με λιγότερους οικονομικούς πόρους μένουν εκτός αγοράς στέγασης και αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις σπουδές τους.
Το Υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας ανακοίνωσε: «Αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες ορισμένων φοιτητών σχετικά με τη διαθεσιμότητα και το κόστος διαμονής και αναμένουμε από τα πανεπιστήμια και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να διασφαλίσουν ότι οι αμοιβές τους είναι προσιτές, δίκαιες, σαφείς, και ότι προάγουν τα συμφέροντα των μαθητών».
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.