Το “Experience AI”, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Raspberry Pi Foundation και την Google DeepMind εγκαινίασε στην Ελλάδα η Google με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI), ειδικά διαμορφωμένο για να προετοιμάσει την επόμενη γενιά για το μέλλον.
Αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος σπουδών, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προαιρετικά μαθήματα, που ενισχύουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία και καλλιεργούν νέες δεξιότητες. Το “Experience AI” παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “AI Connect”, η οποία διοργανώθηκε από την Google με στόχο την προώθηση του διαλόγου σχετικά με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως ευκαιρία για τη χώρα.
Economist: Τι θα κρίνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης
Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) σε συνεργασία με το Raspberry Pi Foundation και παρέχει τη βασική εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς. Η πρωτοβουλία έχει αποδέκτες μαθητές Γυμνασίου και εφοδιάζει τους εκπαιδευτικούς με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και γνώσεις, προκειμένου να διδάξουν τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning-ML) με τρόπο ενδιαφέροντα και υπεύθυνο.
Ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της Google
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο του συνεδρίου της Google «AI Connect», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το εργαστήριο συνδιοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και τη Google και συμμετείχαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είχα τη μεγάλη χαρά να συμμετέχω σήμερα, μαζί με αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε επίπεδο διάφορων εφαρμογών για βελτίωση δημόσιων πολιτικών.
Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και χθες είχαμε την εξαιρετικά ευχάριστη είδηση ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα το project “Pharos” επιλέχθηκε ως ένα από τα επτά ΑΙ Factories από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με άλλα λόγια, στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης η Ελλάδα πια “παίζει” στο ευρωπαϊκό Champions League.
Και προφανώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να μπορούμε να βελτιώσουμε τις δημόσιες πολιτικές και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Είτε μιλάμε για εφαρμογές στην υγεία είτε μιλάμε για εφαρμογές στην πολιτική προστασία είτε μιλάμε για εφαρμογές που μπορούν να κάνουν τη ζωή στην πόλη μας πιο εύκολη, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μοναδικό εργαλείο το οποίο πρέπει πια να ενσωματωθεί στις δημόσιες πολιτικές.
Προφανώς, η τεχνητή νοημοσύνη έχει και μία άλλη όψη, μία πιο σκοτεινή πλευρά, έχει πολλούς κινδύνους τους οποίους πρέπει να ελέγξουμε και να περιορίσουμε και η Ελλάδα φιλοδοξεί, και στον τομέα αυτό, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, στην περαιτέρω εξειδίκευση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, του ΑΙ Act, έτσι ώστε από τη μία να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία και τη σύσταση εταιρειών γύρω από τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας, με ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο, από την άλλη να ρυθμίζουμε εκείνες τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες ενδεχομένως να εγκυμονούν κινδύνους και να απαιτούν μία προστασία σε επίπεδο είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό».
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε τη σημασία του προγράμματος, δηλώνοντας: «Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι απλώς ένα βήμα μπροστά, είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην κατεύθυνση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης και στη θωράκιση των μαθητών μας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Η υποστήριξη του προγράμματος που αναπτύχθηκε σε συνέργεια με την Google, καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την καινοτομία στην εκπαίδευση. Ενθαρρύνουμε τον «ψηφιακό αλφαβητισμό», δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές να αδράξουν με σιγουριά και υπευθυνότητα τις ευκαιρίες του μέλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς».
Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε σχετικά: «Φέρνουμε ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα στα ελληνικά δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για ένα μέλλον διαμορφωμένο από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το AI μπορεί να φέρει μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές αλλαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με πρωτοποριακούς πόρους, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους στην Ελλάδα να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα με την τεχνολογία που θα καθορίσει τον κόσμο τους. Έτσι, θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διανοούμενων, ερευνητών και ηγετών. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά με γνώσεις και δεξιότητες που ανοίγουν παγκόσμιους ορίζοντες».
Η Παρασκευή Φραγκοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ), υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, ανέδειξε τον αντίκτυπό του: «Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ στην υλοποίηση του προγράμματος “Experience AI” για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας των νέων γενεών για το μέλλον.
Μέσα από την παροχή σύγχρονων εργαλείων και καινοτόμων μεθόδων, το “Experience AI αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, προσφέροντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να διδάξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.
Η συνεργασία αυτή με το Raspberry PI Foundation προσφέρει στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ την ευκαιρία να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός πιο εξελιγμένου και ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να προετοιμάσει τις μελλοντικές γενιές για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο κόσμο».
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα “Experience AI” έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους εκπαιδευτικούς και περιλαμβάνει:
• Πλήρες διδακτικό υλικό, με σχέδια μαθημάτων, δραστηριότητες, βίντεο και παρουσιάσεις.
• Πόρους ειδικα σχεδιασμένους για μαθητές Γυμνασίου, που καθιστούν την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη και ενδιαφέρουσα.
• Επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, ώστε να διδάσκουν με αυτοπεποίθηση τις έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης και να ενισχύουν την κριτική σκέψη των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα υλικά του προγράμματος επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο experience-ai.org/el.
Η Δέσμευση της Google για το Εκπαιδευτικό Σύστημα της Ελλάδας
Η εισαγωγή του προγράμματος “Experience AI” αποτελεί μέρος της διαρκούς δέσμευσης της Google να στηρίξει τα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Από τον Απρίλιο του 2024, όταν ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία AI Skilling, με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη διασφάλιση ότι οι ευκαιρίες που προσφέρει το AI θα είναι προσβάσιμες σε όλους, η Google εκπαίδευσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στην Ελλάδα σε τομείς του δημοσίου τομέα, των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση. Η πρωτοβουλία εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που παρέχεται μέσω της πλατφόρμας Grow with Google, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς και συνεργάτες, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων, δεξιοτήτων και επιπέδων γνώσης που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το πρόγραμμα αυτό αναδεικνύει την πεποίθηση της Google ότι κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως του υπόβαθρού του, πρέπει να έχει την ευκαιρία να μάθει για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες για να διαπρέψει σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Το “Experience AI” ανοίγει τον δρόμο για μια νέα εποχή στην ελληνική εκπαίδευση—μια εποχή όπου οι μαθητές ενδυναμώνονται ώστε να ηγηθούν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Παγκόσμια Εμβέλεια του “Experience AI”
Από την αρχική του έναρξη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2023, το “Experience AI” έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον παγκοσμίως από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέχρι σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα σε περισσότερες από 150 χώρες και διαθέτει τη δυναμική να έχει αντίκτυπο στην επιμόρφωση 1 εκατομμυρίου μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Latest News
Βενιζέλος: Το έθνος αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει
«Προσωπικά τον ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία της συνεργασίας» τονίζει ο Βενιζέλος για τον Σημίτη
Παπανδρέου: «Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη» ο Σημίτης
«Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ιστορία» έγραψε ο Γιώργος Παπανδρέου
Α. Διαμαντοπούλου: Κώστας Σημίτης, στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων
H ανάρτηση της Διαμαντοπούλου για τον Κώστα Σημίτη
Πώς ο Σημίτης όριζε τον εκσυγχρονισμό
«O όρος «εκσυγχρονισμός» έχει περιεχόμενο, κοινωνική σημασία και πολιτική αξία. Αποτελεί εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας»
Κώστας Σημίτης: Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατό του
H κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημοσία δαπάνη
Το έργο και τα ορόσημα της διακυβέρνησης Σημίτη
Στην προσωπική του ιστοσελίδα γίνεται ένας απολογισμός του έργου του με αναφορές στα ορόσημα της διακυβέρνησής του.
Ο Σημίτης «διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του
Με «σχέδιο και συγκυρία» - Η προτροπή Σημίτη για την επίλυση των προβλημάτων
Τον Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του από το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη»
Πέθανε ο Κώστας Σημίτης
O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πέθανε σε ηλικία 88 ετών
Παραιτείται ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ - Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού
Οι συνομιλίες για συνασπισμό στην Αυστρία τορπιλίστηκαν αρχικά από το φιλελεύθερο Neos, που έφυγε από τις συνομιλίες