![ΗΠΑ: Ετοιμάζουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία πριν τη λήξη της θητείας Μπάιντεν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Joe-Biden-scaled.jpg)
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει νέες, αυστηρότερες κυρώσεις κατά του επικερδούς εμπορίου πετρελαίου της Ρωσίας, επιδιώκοντας να σφίξει τον κλοιό στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, λίγες εβδομάδες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.
Οι λεπτομέρειες των πιθανών νέων μέτρων ακόμη βρίσκονται υπό επεξεργασία, αλλά η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει περιορισμούς που θα μπορούσαν να στοχεύσουν ορισμένες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Αυτό το βήμα ήταν κάτι στο οποίο ο Μπάιντεν αντιστεκόταν επί μακρόν λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του ενεργειακού κόστους, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα.
Αλλά με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν εν μέσω μιας παγκόσμιας υπερπροσφοράς και με τους φόβους να αυξάνονται ότι ο Τραμπ μπορεί να επιδιώξει να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε μια γρήγορη συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου της, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι τώρα ανοιχτή σε πιο επιθετική δράση, αναφέρει το Bloomberg.
ΗΠΑ: Παίρνει ρίσκα η κυβέρνηση Μπάιντεν
Οι διαβουλεύσεις αναδεικνύουν πώς η ομάδα του Μπάιντεν είναι πιο πρόθυμη να αναλάβει ρίσκα στην αντιμετώπιση της Ρωσίας καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει, ειδικά με τις προηγούμενες προσπάθειες να πνίξει τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου να έχουν μικτά αποτελέσματα και τις μέσες τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ να έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.
Στις τελευταίες εβδομάδες της, η κυβέρνηση έχει επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με τη δέσμευση του Τραμπ για συνεχή υποστήριξη από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ήδη απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξατομικευμένη στοχοποίηση των ξένων αγοραστών του αργού πετρελαίου της, θα ανέτρεπαν την πολιτική που χαράχθηκε για περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η κυβέρνηση ζυγίζει επίσης νέες κυρώσεις που στοχεύουν στον στόλο των δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να μεταφέρει το πετρέλαιό της, με τα νέα όρια για τον λεγόμενο σκιώδη στόλο να είναι πιθανό να αποκαλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει παρόμοια μέτρα για τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας πριν από το τέλος του έτους. Το μπλοκ αναμένεται επίσης να στοχοποιήσει άτομα που εμπλέκονται στο εμπόριο.
Ένα μοντέλο για ευρύτερες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσε να είναι η επιβολή περιορισμών παρόμοιων με αυτούς που ισχύουν για το ιρανικό πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, οι αγοραστές του πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν γεμάτη κινδύνους, δεδομένου ότι ισχυρές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα είναι μεγάλοι καταναλωτές ρωσικού αργού.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/etad-600x400.jpg)
ΕΤΑΔ: Εσοδα 68,8 εκατ. ευρώ το 2024 – Τα πέντε project για φέτος
H βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της ΕΤΑΔ, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά θετικά και από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς μέσω της Έκθεσης Μεταπρογραμματικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
![Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/vouli-600x400.jpg)
Πολιτική: Η προεδρική κάλπη, η πρόταση μομφής και τα Τέμπη
Μπορεί το κεφάλαιο «προεδρικές εκλογές» να κλείνει, εντούτοις η υπόθεση των Τεμπών θα συνεχίσει να ορίζει τα πεδία της πολιτικής σύγκρουσης και την τακτική των κομμάτων
![Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorin-600x400.jpeg)
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται στις Κυκλάδες – Οι δονήσεις συγκρίνονται με αυτές ενός έτους
Συνεχίζονται χωρίς σταματημό οι σεισμοί στις Κυκλάδες – Και η Αμοργός τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – «Έχει παραμορφωθεί η Καλντέρα»
![Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/putin-trump-600x370.jpg)
Τραμπ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Τραμπ είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητάει το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική»
![Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη – Βροχές και στην Αττική](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/TSF_1_KAIROS-4-600x398.jpg)
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και καταιγίδες την Πέμπτη
Χειμωνιάτικος ο καιρός και την Πέμπτη με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας
![Γαλλία: Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_france_elections11-600x352.png)
Πρόταση για κάρτα αγοράς τροφίμων 150 ευρώ μηνιαίως στη Γαλλία
Την καθιέρωση μιας «διατροφικής κοινωνικής ασφάλισης» για όλους τους πολίτες προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump_putin-600x387.jpg)
Τραμπ: Επικοινωνία με Πούτιν για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
Τι αναφέρει το Reuters για την επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Πολύκαστρο: Εκτροχιασμός εμπορικού τρένου – Κλειστή για δύο μήνες θα μείνει η γραμμή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/treno.jpg)
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο