Εκκρεμότητες που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση των επενδύσεων σε μονάδες που αποσκοπούν στην αποθήκευση ενέργειας επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τροπολογία που εισήγαγε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η προωθούμενη ρύθμιση επιχειρεί να επιταχύνει την υπογραφή των συμβάσεων σύνδεσης μεταξύ των κατόχων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τον αρμόδιο Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ) έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Αποθήκευση ενέργειας : Στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι καθυστερήσεις στις συμβάσεις για την αποθήκευση ενέργειας

Η καθυστέρηση της σύναψης συμβάσεων εμποδίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση έως το τέλος του 2025 των σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες που είχαν προκριθεί μέσω των δύο πρώτων διαγωνισμών που «έτρεξε» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του τρίτου που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Με δεδομένο ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης μέσω των τριών διαγωνισμών, συνολικής ισχύος περίπου 900 MW (μεγαβάτ), προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι προθεσμίες είναι ιδιαιτέρως «σφιχτές» καθώς τα έργα θα πρέπει να «μπουν στην πρίζα» έως τα τέλη του 2025.

«Έχουμε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας από διαγωνισμούς, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάστασή τους και η ρύθμιση είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να συνδεθούν. Προ μηνός απελευθερώσαμε και την αποθήκευση και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η τροπολογία», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Είναι αξιοσημείωτο ότι, στα μέσα Οκτωβρίου είχε ψηφιστεί νομοσχέδιο που καθόριζε το πλαίσιο προσθήκης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενους ή υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκούς σταθμούς και προέβλεπε επίσης τη δημοσίευση πρόσκλησης για σταθμούς αποθήκευσης που θα μπαίνουν μπροστά στην ουρά για όρους σύνδεσης, είτε με βάση τη σειρά προτεραιότητας, είτε με τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων.

Τι προβλέπει η τροπολογία για την αποθήκευση ενέργειας

Με την τροπολογία αποσαφηνίζονται η μορφή και ο τρόπος μέτρησης των ιδιοκαταναλώσεων των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να προχωρήσει η σύναψη των συμβάσεων σύνδεσης μεταξύ των κατόχων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του αρμόδιου, κατά περίπτωση, Διαχειριστή και να υλοποιηθούν τα έργα.

Ειδικότερα, προτείνεται οι ιδιοκαταναλώσεις να καλύπτονται είτε μέσω της κύριας ηλεκτρικής σύνδεσης του σταθμού με τον ΔΕΔΔΗΕ ή με τον ΑΔΜΗΕ, είτε μέσω διακριτής παροχής από το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε οποιοδήποτε επίπεδο τάσης. Οι επενδυτές θα πρέπει να εγκαταστήσουν μετρητές για την ξεχωριστή καταμέτρηση της ενέργειας που καταναλώνει ο ίδιος ο σταθμός.

Λειτουργική ενίσχυση στη Μελίτη για κάλυψη έκτακτων αναγκών Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση, το ΥΠΕΝ προωθεί τη διατήρηση έως και τον ερχόμενο Μάρτιο της λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Μελίτη» στη Φλώρινα ως εφεδρεία για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.

Όπως ανέφερε και ο κ. Σκυλακάκης, παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, «σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης από πλευράς ζήτησης θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος». Όπως επεσήμανε ο υπουργός, δεν θα είναι αναγκαία η Μελίτη αργότερα το 2025, όταν θα μπουν στο ηλεκτρικό σύστημα οι νέες μονάδες φυσικού αερίου Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι ακριβή καθώς το βασικό κόστος χονδρικής ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, δεν θα αποζημιώνεται για την ετοιμότητα παροχής της εφεδρικής ισχύος ή άλλων επικουρικών υπηρεσιών για τη Μελίτη. Ωστόσο, κατ’ εξαίρεση, αποζημίωση θα της οφείλεται αν η λιγνιτική μονάδα «κληθεί να παρέχει συμπληρωματική ενέργεια συστήματος για κάλυψη εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή για δοκιμή». Σε αυτήν την περίπτωση θα αποζημιώνεται αποκλειστικά για το λειτουργικό της κόστος, το οποίο θα εγκρίνεται από τη ΡΑΑΕΥ.

Σε ετοιμότητα

Η «Μελίτη» θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα παραγωγής, κατόπιν προηγούμενης ειδοποίησης από τον ΑΔΜΗΕ, κατ’ ελάχιστον 24 ώρες πριν από τον

εκτιμώμενο χρόνο ένταξης της μονάδας για παραγωγή. Η ΔΕΗ θα πρέπει να διατηρεί τη μονάδα σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί, στη μέγιστη ισχύ παραγωγής της, για τουλάχιστον 15 ημέρες και εάν χρειαστεί για τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες. Κάθε μήνα θα πραγματοποιείται μια δοκιμή περιορισμένης διάρκειας ώστε να διαπιστώνεται η ετοιμότητά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου