Ένα μίνι απολογισμό της τελευταίας πενταετίας, από το 2019 δηλαδή, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, έκανε ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού έως το τέλος του έτους, μιλώντας στην εκδήλωση για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΕΧΑΕ, σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2024.

Στην πρώτη του επίσημη παρουσίαση μετά την παραίτησή του από επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο κ. Πατέλης στοιχειοθέτησε σε τρεις πυλώνες το έργο της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να μιλάμε για επιτεύγματα και μεταρρυθμίσεις που μόλις πριν από πέντε χρόνια ήταν “ουτοπία.

Ελληνική οικονομία: Ραντεβού στο Λονδίνο με 30 δισ. ευρώ

“Διότι το 2019 είχαμε ακόμη capital controls, η Πειραιώς αντιμετώπιζε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων, η ΔΕΗ ήταν χρεοκοπημένη και οι βασικοί οικονομικοί δείκτες σε χαμηλά επίπεδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο κύκλος αυτός όμως έκλεισε”, πρόσθεσε. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Λονδίνο, στο πρόσφατο roadshow των ελληνικών εισηγμένων, η πρώτη ερώτηση στον πρωθυπουργό ήταν πως θα επηρεάσει την Ελλάδα η κρίση στη Γαλλία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι άλλοι πρωθυπουργοί ερωτούνταν πως θα επηρεαζόταν η οικονομία τους από την ελληνική κρίση, θύμισε ο κ. Πατέλης.

Οι 3 στόχοι

Κατά τον Πατέλη, η κυβέρνηση ήρθε με συγκεκριμένους στόχους. Ο πρώτος το 2019, ήταν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ήρθε ο “Ηρακλής”, για την εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, η ανακεφαλαιοποίηση Πειραιώς, η ΑΜΚ της Alpha Bank, ο πτωχευτικός κώδικας και πολλά άλλα. “Μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον έχουμε αρχίσει να λέμε ότι έχουμε λίγες τράπεζες”, πρόσθεσε. Πέντε χρόνια πριν αυτά ήταν ουτοπικά, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Δεύτερη προτεραιότητα ήταν η μείωση των φόρων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης υπήρξαν σημαντικές μειώσεις σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων, όπως τα μερίσματα, που επηρεάζουν το ελληνικό χρηματιστήριο και βοηθούν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Τρίτος πυλώνας ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Πατέλης θύμισε ότι πέρασαν πάνω από 400 νομοσχέδια, κάτι που αντιστοιχούσε σε δύο νομοσχέδια ανά εβδομάδα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, σύμφωνα με τον Πατέλη, καθώς συνεχίζεται η ψηφιοποίηση του Δημοσίου, η “πράσινη μετάβαση” (2η Παγκοσμίως σε ΑΠΕ η Ελλάδα), η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, ενώ συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις σε χωροταξικά, εκπαίδευση, ασφάλεια κλπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία