![ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κλείνει η μεταβίβαση του 35% της Helleniq Energy στο ΤΑΙΠΕΔ – Το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/depa-emporias-1.jpg)
Θέμα λίγων ωρών, ίσως και μέχρι αύριο 12 Δεκεμβρίου, είναι η κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που… έλυσε τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν πώς πλέον απομένει να πατηθεί το κουμπί…
ΤΑΙΠΕΔ: Τροπολογία για αγορά του 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Μπορεί η κυβέρνηση να μην προχώρησε σε κρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιρειών στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όπως συνέβη στη Γαλλία και τη Γερμανία, εντούτοις το κάνει εκ των υστέρων με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Και με τίμημα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΟΤ, πέριξ των 200 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το 65% και η Helleniq Energy το 35%.
Ο κύριος μέτοχος με 40,41% του ενεργειακού ομίλου (Paneuropean Oil & Industries – Όμιλος Λάτση) έχει αποφασίσει την αποεπένδυση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την επένδυση στην Elpedison, αποκτώντας όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου το 100% των μετοχών της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η Helleniq Energy απηύθυνε σχετική πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ (μέτοχος και στην Helleniq Energy με 31,18%) ώστε να εξαγοράσει το μερίδιο του 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στο κλείσιμο της συμφωνίας φέρνοντας τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγκαλιά του δημοσίου.
Κρατική παρέμβαση στο φυσικό αέριο, το ρεύμα και σε ΑΠΕ
Είναι, λοιπόν, θέμα λίγων ωρών η κρατικοποίηση της επιχείρησης φυσικού αερίου και πλέον η κυβέρνηση, αν και επικαλείται φιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία, θα προχωρήσει στη χάραξη διαφορετικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση αποκτά ευθέως δυνατότητα παρέμβασης στις τιμές φυσικού αερίου με τις οποίες η ΔΕΠΑ Εμπορίας πουλά και αγοράζει ποσότητες του συγκεκριμένου καυσίμου, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο βρίσκεται τοποθετημένο και σε σειρά άλλων επενδύσεων όπως στη νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και σε έργα ΑΠΕ 500 MW που πρόκειται η εταιρεία να κατασκευάσει.
Το ελληνικό δημόσιο αποκτά επίσης άμεσα θέση και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «Φυσικό Αέριο Ελλάδος».
Το τίμημα
Όπως προαναφέρθηκε το τίμημα λέγεται ότι έχει συμφωνηθεί στα περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Κι επειδή το δημόσιο δεν κατέχει την απαιτούμενη ρευστότητα, πηγές του ΟΤ αναφέρουν, πώς αυτό θα καταβληθεί από τα μερίσματα που εισπράττει το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχος στην Helleniq Energy.
Να σημειωθεί ότι η εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεκλείδωσε με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας που έδωσε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση κι εξαγορά. Σχετική προαναγγελία είχε κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο 4ο OT FORUM.
Οι αιρέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στη συμφωνία των δύο πλευρών, που δεν αποκλείεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι αύριο υπάρχουν και αιρέσεις ως προς το τελικό τίμημα.
Αυτές αφορούν σε δύο σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η πρώτη έχει να κάνει με την έκβαση της διαιτησίας ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου και την Gazprom και η δεύτερη με την παλαιά υπόθεση της ELFE, πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Ανάλογα με την έκβαση των δύο υποθέσεων το τίμημα μπορεί να ανέβει περαιτέρω ή και να χαμηλώσει…
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Crypto: Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα – Έρχονται αυστηροί έλεγχοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/cryptocurrency-golden-bitcoin-image-for-crypto-cur-YT56NL3-768x576-1-600x450.jpg)
Ασφυκτικός κλοιός για τα crypto - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και φυλάκιση
Η προστασία των επενδυτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου - Πως θα κινηθεί η αγορά των crypto το 2025
![Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από 6.800 ευρώ/τ.μ. έως 13.000 ευρώ/τ.μ οι τιμές στα ακίνητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/riviera-1-600x338.jpg)
Από «χρυσάφι» τα ακίνητα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα - Έως 13.000 ευρώ/τ.μ. οι τιμές [γράφημα]
H Αθηναϊκή Ριβιέρα διατηρεί τον ρόλο της ως το δυνατό χαρτί της χώρας, με τις περιοχές Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Θεοδωρικάκος: Η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται νέο σύστημα ποιότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-18.16.00_2ed8616b-600x338.jpg)
Ανάγκη για νέο σύστημα ποιότητας στη βιομηχανία - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Έρχεται νέο Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων - Θεοδωρικάκος: «Ο ΕΛΟΤ, το ΕΙΜ και το ΕΣΥΔ αναβαθμίζονται και αποκτούν περισσότερους πόρους»
![Αναδρομικά: Τι σημαίνει η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/anadromika-ypologismos.jpg)
Πόντιος Πιλάτος το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τα αναδρομικά – Τι σημαίνει η απόφαση
Απέφυγε να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης απόφασης του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου για τα αναδρομικά - Τι αναφέρει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης
![Παπαθανάσης: Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/espa-1.jpg)
Νέες δράσεις 5,9 εκατ. για τις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Οι δύο δράσεις εντάσσονται στην Προτεραιότητα 4 – «Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση»- του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027
![Ελευσίνα: 30 επιχειρήσεις με 1.000 θέσεις εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/ot_DYPA2-600x352.png)
«Ημέρα Καριέρας» στην Ελευσίνα με 30 εταιρείες και 1.000 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας που θα προσφερθούν το Σάββατο στην Ελευσίνα αφορούν σε ειδικότητες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξειδίκευσης
![ΟΟΣΑ: Αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/akin4-1-600x399.jpg)
Αυξήθηκαν τα εισοδήματα στην Ελλάδα λόγω ακινήτων - Η θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ [γραφήματα]
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κατά 1,3% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας μόνο την Ισπανία, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξης 2,2% στο ίδιο διάστημα
![Capital Economics: Η έλλειψη εργατικού δυναμικού σκιάζει την ελληνική ανάκαμψη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_unemployment_figures-600x352.png)
Capital Economics:«Αγκάθι» στο ελληνικό story η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Υπάρχει μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται και η μετανάστευση είναι πεισματικά χαμηλή
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ