Μπορεί να υποτιμώνται από τους Ευρωπαίους του Βορρά, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να απολαύσουν για ακόμη ένα έτος την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει…
Αυτό αναφέρει ο Economist, κατά την καθιερωμένη ανάλυσή του για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, και στην οποία δίνει το «χρυσό» στις χώρες της Μεσογείου, κάποτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης αλλά πλέον σύμβολο της ισχυρής ανάκαμψής τους.
Οι «κρυμμένες» διαφορές
Σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάντως, με τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, πόλεμοι να μαίνονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εκλογές σε πλείστες χώρες, η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να σημειώσει άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20% για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Ωστόσο, όπως πάντα, η ρόδινη παγκόσμια εικόνα κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Και για να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες —ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίου, δομικός πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα— για 37 κυρίως πλούσιες χώρες.
Ποιοι είναι οι νικητές
Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία στην κορυφή της φετινής λίστας. Η Ελλάδα και η Ιταλία, κάποτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους. Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, η έδρα της του Ozempic της Novo Nordisk, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Εν τω μεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκεται στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.
Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του με τη Χαμάς.
Στην Ισπανία ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει την οικονομική παραγωγή.
Ανεργία και πληθωρισμός
Αν και ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν πεισματικά υψηλές σε πολλές χώρες, όπως διαφαίνεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Economist. Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να πιέζει υψηλότερα το κόστος των υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται ανησυχητικά.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει παρόμοιες πιέσεις. Στην Αυστραλία η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ένας από τους ένοχους. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ελβετία κατάφεραν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να είναι άνετα κάτω από το 2%.
Ένας κλασικός οικονομικός δείκτης είναι η ανεργία, η οποία είναι αυτό που πολλοί προέβλεπαν όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια (και η τεχνητή νοημοσύνη είχε μερίδιο). Ωστόσο, παρά τη χαλάρωση, οι αγορές εργασίας παραμένουν εκπληκτικά εύρωστες, με τα ποσοστά ανεργίας κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Η Νότια Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να μειώνεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα