Είμαστε κλειστοί στην καινοτομία και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνει ο γενικός γραμματεάς Έρευνας και Καινοτομίας Τάσος Γαιτάνης, μιλώντας στο podcast Βαβέλ. Ο ίδιος προσθέτει ότι για να έχεις καινοτομία σήμερα πρέπει να έχεις καλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, εμείς έχουμε και μάλιστα εδώ και χρόνια εξαιρετικά, αλλά πρέπει να έχει και μεγάλες επιχειρήσεις που να επενδύουν στην νεοφυή επιχειρηματικότητα και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι πολλές στην Ελλάδα.
«Εμείς τώρα δημόσιος – ιδιωτικός τομέας είμαστε στο 50 – 50. Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας, φυσικά αυξάνοντας και το δημόσιο, αλλά ο ρυθμός αύξησης του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος για να φτάσει γύρω στο 60% οπωσδήποτε. Αυτή πρέπει να είναι η αναλογία. Και για αυτόν τον λόγο δίνουμε και τα κίνητρα για τις φοροαπαλλαγές, το οποίο, τι προσπαθούμε να κάνουμε εμείς;», σημειώνει και συνεχίζει, «το 2019 που αναλάβαμε την κυβέρνηση της χώρας, το κίνητρο για τη φοροαπαλλαγή ήταν 30%. Εμείς τώρα πλέον το έχουμε πάει στο 200%. Δηλαδή τι σημαίνει, ότι μια εταιρεία που πάει και επενδύει 1.000.000€ για να κάνει έρευνα και ανάπτυξη στο προϊόν της θα πάρει 200% φοροαπαλλαγή. Αν τώρα η εταιρεία αυτή συνεργαστεί με start ups ή πανεπιστήμιο για να κάνει αυτή τη δουλειά, θα είναι 250%. Αν έχει παραπάνω, νομίζω από το μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών, θα πάρει 300%.
Οι δαπάνες αφορούν τα πάντα, από μισθούς προσωπικού, αναλώσιμα, εξοπλισμός, μέχρι ενοίκια κτιρίου που χρησιμοποιείται για το ερευνητικό κέντρο, μπορεί να είναι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, ρεύματος. Είναι ευρύτατες οι δαπάνες που μπορούν να καλυφθούν, αρκεί το φυσικό αντικείμενο, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται πάλι από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας να δείξει ότι είναι ένα ερευνητικό, ότι είναι κάτι καινοτόμο.
Μιλώντας στο podcast Βαβέλ αναφέρεται και στην νέα χρηματοδοτική δυνατότητα που υπάρχει για τις startup επιχειρήσεις από την 1η Ιανουαρίου, από τους δικαιούχους της Golden Visa με ποσά από 250.000 ευρώ και πάνω. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πού βρίσκεται η ελληνική έρευνα
«Δεν είμαστε παντού καλοί. Εγώ δεν θέλω να τα ωραιοποιήσω τα πράγματα. Είμαστε στην Ευρώπη στην προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε στην 7η θέση. Είμαστε αρκετά ψηλά. Σε δημοσιεύσεις, per capita, ανάλογα δηλαδή τον πληθυσμό μας, είμαστε πάρα πολύ καλά. Από τις υψηλότερες επιδόσεις, έχουμε στην Ευρώπη. Έχουμε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια με σημαντικές συνεργασίες, με πολύ καλούς επιστήμονες που κάνουν εξαιρετικά σημαντική δουλειά. Υστερούμε σε αυτό που θα έλεγα λίγο, το να μετατρέπουμε την ερευνητική γνώση σε ένα καινοτόμο αποτέλεσμα, σε ένα προϊόν. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε πολύ και η κυβέρνηση το κάνει. Θα πω ορισμένα πράγματα παρακάτω, αλλά νομίζω και το πνεύμα της περίφημης έκθεσης Ντράγκι, η οποία δημοσιοποιήθηκε το φθινόπωρο φέτος, είναι σε αυτή ακριβώς τη λογική.
Η καινοτομία
Μα η καινοτομία καταρχάς βασίζεται στην ελευθερία του ατόμου να σκέπτεται και να προσπαθεί να υλοποιεί αυτό που έχει στο μυαλό του. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι λογική νοοτροπίας. Τη νοοτροπία μας πρέπει να μετασχηματίσουμε. Πρέπει να πούμε ότι ψάχνουμε και βρίσκουμε τα πάντα. Ότι πρέπει να τα ερευνήσουμε. Και υπάρχει δυνατότητα να το κάνεις αυτό. Δηλαδή, δεν είναι δύσκολο, υπάρχουν κίνητρα, υπάρχουν πανεπιστήμια, υπάρχουν ερευνητικά κέντρα.
Αν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι επειδή ο Έλληνας, από τη φύση του, είναι λίγο μυαλό ανήσυχο και ανοίγει νέους δρόμους, αν μπούμε λοιπόν σε αυτή τη λογική να το κάνουμε, να είμαστε λιγότερο στατικοί, ας το πούμε, θα βρούμε το δρόμο και θα προχωρήσουμε. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο Έλληνας, όταν πάει στο εξωτερικό πετυχαίνει, γιατί μπαίνει σε ένα τέτοιο περιβάλλον που του απελευθερώνει όλη τη δημιουργικότητα. Άρα πρέπει να δούμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε εδώ για να απελευθερώσουμε αυτή τη δημιουργικότητα. Δε λέω ότι είναι εύκολο, αλλά σίγουρα το να ανοίξουμε στην καινοτομία, να δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες, νέα πράγματα, να αναζητούμε λύσεις, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.