
Το αποφασιστικό βήμα για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης άνω των 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, που αφορά στη σύνθετη τουριστική ανάπτυξη «Cape Tholos» που σχεδιάζει ο όμιλος Metaxa Hospitality Group στο Καβούσι, Δήμου Ιεράπετρας, Περιφέρειας Κρήτης στο Λασίθι της Κρήτης, έγινε με την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Δ’878/10-12-2024),
Στόχος του Ομίλου είναι να «τρέξει» γρήγορα και πάντως εντός του 2025 την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες.
Metaxa Hospitality Group: Επένδυση 126 εκατ. στην Κρήτη και βιώσιμη ανάπτυξη
Οι ζώνες
Σύμφωνα με το ΦΕΚ η συνολική έκταση του έργου είναι 1.223,75 στρέμματα και στο ακίνητο καθορίζονται δύο επιμέρους ζώνες:
-Ζώνη A, συνολικής επιφανείας 1.129,48 στρεμμάτων, όπου επιτρέπονται οι κάτωθι χρήσεις όπως τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κ.λπ.), ειδικές τουριστικές υποδομές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα δυναμικότητας μέχρι 300 συνέδρων, υδροθεραπευτήρια, κέντρα αναζωογόνησης, ομορφιάς και ευεξίας κ.λπ., Τουριστική λιμενική εγκατάσταση (ΤΛΕ) κατοικίες εμβαδοί μέχρι 520 τ.μ., εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτά θέατρα δυναμικότητας μέχρι 500 ατόμων , κ.α.
-Ζώνη Β, η οποία ορίζεται ως περιοχή προστασίας και γενικότερα Χώρος Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος επιτρέπεται μόνον η πεζοπορία και η περιήγηση.
Η επένδυση
H νέα αυτή επένδυση έρχεται συνέχεια άλλων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στη Σαντορίνη συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ. Το Metaxa Hopsitality Group που λειτουργεί ήδη τα πεντάστερα Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο και Club Magic Life Candia Maris στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, συνολικής δυναμικότητας 968 δωματίων, έχει παρουσία και στη Σαντορίνη με δυο μονάδες τις οποίες λάνσαρε φέτος κάτω από το brand Santo Collection Resorts & Villas με σκοπό να λειτουργήσει ως «destination maker» προσφέροντας στον επισκέπτη ουσιαστικές εμπειρίες και να γνωρίσει την αυθεντική πλευρά της Σαντορίνης.
Το Santo Collection στην Οία, αποτελείται από το Santo Pure Oia Suites & Villas που λειτουργεί από το 2016 και αποτελείται από 85 σουίτες και βίλες, καθεμία με ιδιωτική βεράντα με πισίνα ή τζακούζι. Οι 20 σουίτες προστέθηκαν το 2023 στο δυναμικό του ξενοδοχείου και το Santo Mine Oia Suites που άνοιξε το 2024 βρίσκεται στο Αμούδι και αποτελείται από 37 σουίτες, όλες με ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο, με την δική τους πισίνα ή τζακούζι.
Επίσης στο Santo Collection περιλαμβάνονται και δύο βίλες με την ονομασία The Villas by Santo Collection που άνοιξαν το 2024 και διαθέτουν εσωτερικούς χώρους περίπου 200μ2 η καθεμία και εξωτερικούς χώρους άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ) έκαστος, 4 υπνοδωμάτια, εσωτερική και εξωτερική κουζίνα, BBQ, γυμναστήριο και σάουνα και μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους, δημιουργώντας μια βίλα 1115 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 16 άτομα.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2023 του Ομίλου Metaxa Hopsitality Group ανήλθε στο ποσό των € 51.257.772 έναντι € 49.562.267 της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,42 %. O τζίρος του Candia Maris ανήλθε στα 10.731.927,76 ευρώ του Creta Maris στα 31.377.157,21 ευρώ και του Santo Maris (μονάδες Σαντορίνης) στα 9.062.403,01 ευρώ.


Latest News

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ