Υπάρχει καπιταλισμός χωρίς ρύθμιση, χωρίς έλεγχο και επιβολή ποινών; Μπορούμε να αφήνουμε να αναπτύσσεται μια αγορά και να μην έχουμε φτιάξει μηχανισμούς που θα φροντίζουν τη λειτουργία της. Κι όμως, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, όλες οι μορφές ανάπτυξης που υπήρχαν στην Ελλάδα προηγήθηκαν του κανονιστικού πλαισίου. Και ως συνήθως μετά ακολούθησαν τα παρατράγουδα. Από τον συγκεκριμένο κανόνα δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα. Τεχνολογίες πράσινες, χρήσιμες, που οδηγούν στην παραγωγή ενέργειας σε προσιτές τιμές και άνθρωποι έβγαλαν λεφτά, αναπτύχθηκαν ως συνήθως όχι γρήγορα, αλλά βιαστικά, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό και χωρίς έλεγχο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ολα αυτά κρύφτηκαν μέσα στις φωνές των συνωμοσιολογιών και των κινδυνολόγων που τους επετίθεντο, κάνοντας απαγορευτική οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για το θέμα.
Ο σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από την αρχή της θητείας του επιχείρησε να δει όλα αυτά τα θέματα, όχι με τα μάτια του ειδικού, αλλά με τη λογική αυτού που έχει την υποχρέωση να απορεί για όσα βλέπει να συμβαίνουν. Είδε για παράδειγμα ότι για τις υψηλές τιμές του ρεύματος δεν ευθύνονται μόνο οι μονάδες καύσης υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και λιγνίτης) που πράγματι παράγουν ακριβή – και προφανώς προβληματική για το περιβάλλον – ενέργεια, αλλά και κάποιες μονάδες με κλεισμένες πολύ υψηλές επιδοτήσεις από τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών. Κλεισμένες ταρίφες από την περίοδο Σιούφα και Μπιρμπίλη. Βρήκε για παράδειγμα ότι πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο πληρώνουν σήμερα οι καταναλωτές για αυτές τις μονάδες και άλλες που προστέθηκαν μετά.
Επιπλέον διαπίστωσε μια επιχειρηματική βουλιμία. Ψάχνοντας και ρωτώντας βρήκε ότι κάποια φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν κάνει παράνομες μετατροπές και αναβαθμίσεις, παραδίδουν στο σύστημα ρεύμα περισσότερο από αυτό που μπορούν να παραγάγουν βάσει των προδιαγραφών και της άδειας λειτουργίας τους. Και κάπου εκεί ζήτησε να ξεκινήσουν έλεγχοι, καθώς διαπίστωσε ότι ουδέποτε είχαν ελεγχθεί σοβαρά, παρά μόνο… μακροσκοπικά. Με τη βοήθεια drone, δορυφορικών φωτογραφιών και επιτόπιων ελέγχων ξεκίνησε από έναν νομό, αυτόν της Βοιωτίας, και βρήκε λαβράκια. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
Σχεδόν ένα στα δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που ελέγχθηκαν, είχε αναβαθμιστεί αυθαίρετα τεχνολογικά και «έκλεβε» με αυτόν τον τρόπο ηλεκτρικό χώρο. Υπερπαρήγαν ρεύμα ακόμα και στη συννεφιά. Κέρδιζαν πολύ παραπάνω από κάτι που ούτως ή άλλως έβγαζαν καλά λεφτά για πολλά χρόνια, καθώς με τις περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις έχει αποσβεστεί η αρχική επένδυση. Πλέον απειλούνται με απώλεια της άδειας λειτουργίας, όπως και άλλοι 6.000 συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα, που ελέγχονται την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι