Με την τελευταία απόφασή της για το 2024 η ΕΚΤ προχώρησε την Πέμπτη στην τέταρτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν από αγορές και οικονομολόγους, επιλέγοντας τη σταδιακή κίνηση αποκλιμάκωσης που διαμορφώνει το επιτόκιο στο 3%.

Τώρα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τους αξιωματούχους της τράπεζας να αποφασίζουν δύο ακόμη αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% στις επόμενες δύο συνεδριάσεις με θέμα τη νομισματική πολιτική, τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, λένε στο Bloomberg πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, επικαλούμενες την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το 2% και υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία αναπτύσσεται σύμφωνα με τις τρέχουσες προσδοκίες.

NATO: Η Ευρώπη συζητά την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα μετά τη χθεσινή απόφαση αναφέρεται πως η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Οι επιτελείς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, το προσωπικό προβλέπει μέσο όρο 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027», σημειώνεται.

Η διατήρηση του ποσοστού του 0,25% ως σταδιακής μείωσης του επιτοκίου είναι η χρυσή τομή που αφήνει ικανοποιημένα και τα γεράκια και τα περιστέρια της ΕΚΤ

Λαγκάρντ για πληθωρισμό

Αλλωστε, και η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξή της μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, αναφερόμενη στην πορεία των πληθωριστικών πιέσεων είπε ότι η αύξηση στο 2,3% τον Νοέμβριο ήταν αναμενόμενη και αντανακλούσε κυρίως τις επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας.

Ο εγχώριος πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά παραμένει υψηλός, σημείωσε, κυρίως επειδή οι μισθοί και οι τιμές σε ορισμένους τομείς εξακολουθούν να προσαρμόζονται στην προηγούμενη αύξηση του πληθωρισμού με σημαντική καθυστέρηση.

Συνολικά, όμως, ο υποκείμενος πληθωρισμός υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα εγκατασταθεί γύρω στον στόχο του 2% ακόμη και αν είναι πιθανό να παρουσιάζει κάποιες διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα.

«Χρυσή τομή» το ο,25%

Μια μεγαλύτερη μείωση κατά μισή μονάδα παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είπαν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg, τονίζοντας ότι, ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα υπάρχει κίνδυνος να διασπείρει μια αίσθηση επείγοντος, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν οι αξιωματούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, επεσήμαναν, όλα είναι ανοιχτά και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, καθώς η τράπεζα θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο, πολύ περισσότερο ενόψει της εμπορικής πολιτικής Τραμπ η οποία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη σε κάποιους μήνες και όχι σε κάποιες εβδομάδες καθώς υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, που αφορά την πολιτική κατάσταση σε χώρες μέλη της ευρωζώνης, τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών «αν και τα λόγια απέχουν πράξεις» σημείωσε η Λαγκάρντ.

Οπως γράφει το Bloomberg, πάντως, η διατήρηση του ποσοστού του 0,25% ως σταδιακής μείωσης του επιτοκίου είναι η χρυσή τομή που αφήνει ικανοποιημένα και τα γεράκια και τα περιστέρια της ΕΚΤ. Δηλαδή, και όσοι ανησυχούν για τους παρατεινόμενο κίνδυνο σε σχέση με τον πληθωρισμό μπρούν να είναι βέβαιοι ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στη μείωση των επιτοκίων, ενώ όσοι ανησυχούν για την οικονομική αδυναμία μπορούν να βασίζονται στη συνεχή χαλάρωση.

Αλλαγή διατυπώσεων

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων γιατί η φράση «περιοριστική πολιτική» έφυγε από την ανακοίνωσή της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν τις επόμενες κινήσεις.

Συγκεκριμένα έχει φύγει η φράση που αφορά τον στόχο του πληθωρισμού: «Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου». Η νέα διατύπωση είναι «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί διατηρήσιμα στο 2% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του.»

Η Λαγκάρντ τελικά απάντησε ότι η πολιτική της ΕΚΤ παραμένει περιοριστική. Η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης, ο πληθωρισμός είναι στο σωστό δρόμο για το στόχο του 2% και πλέον «βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό μακροοικονομικό περιβάλλον γι’ αυτό και αφαιρέσαμε τη φράση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή