Μόλις λίγες ώρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ Γερμανοί πολιτικοί άρχισαν να λένε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι ήρθε η ώρα για τα εκατομμύρια Σύρους της Γερμανίας –πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από τον πόλεμο του 2015– να επιστρέφουν σιγά-σιγά στην πατρίδα τους.

Αλλά πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν στήσει πια καινούργια ζωή και δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων.

Γερμανία: Τιμές-φωτιά στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές

«Το να λέω στους εργαζόμενους ότι πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία είναι απολύτως ακατανόητο για μένα», δήλωσε στο Reuters ο Ulrich Temps, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας χρωμάτων.

«Αναλάβαμε το καθήκον να εκπαιδεύσουμε και να τους κάνουμε ειδικευμένους εργάτες», είπε ο ίδιος για τους 12 Σύρους που έχει προσλάβει στο εργατικό δυναμικό του σε εθνικό επίπεδο, με 530 άτομα.

Ένας από αυτούς είναι ο Mohammed Redatotonji, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2015 ως Σύριος πρόσφυγας. Τώρα ζει στη βόρεια πόλη του Ανόβερου με τη σύζυγό του, η οποία τον ακολούθησε αργότερα μέσω ενός προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, και τα τρία παιδιά τους.

«Είμαι ενσωματωμένος εδώ στη Γερμανία και ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου εδώ», είπε ο Redatotonji, ο οποίος μόλις είχε τελειώσει το γυμνάσιο όταν έφυγε από τη Συρία. «Βλέπω το μέλλον μου εδώ».

Η μετανάστευση στη Γερμανία

Η απόφαση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2015 να υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Συρία ήταν αμέσως αμφιλεγόμενη στη Γερμανία και κατηγορήθηκε από ορισμένους ότι συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Έκτοτε, η Γερμανία έχει επίσης δεχτεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί το 2024 για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών της G7.

Η μετανάστευση κατατάσσεται πλέον ως η δεύτερη πιο πιεστική ανησυχία των Γερμανών ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2025, μετά την οικονομία.

Με στόχο να μειώσουν την απήχηση της ακροδεξιάς, ορισμένοι κύριοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν προτείνει ακόμη και την πληρωμή για τις πτήσεις των Σύριων πίσω στην πατρίδα τους. Στο μεταξύ, οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους βρίσκονται σε αναμονή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή